Almelo; “Ik wil . . .” en “verspringend verkeerslicht”

 12 Juli 2017   Wandelen met Jan

Als je in Twente niet in Almelo woont of werkt dan kom je daar eigenlijk nooit. Helaas heeft de stad een negatief imago en door de humoristische opmerking van Herman Finkers heeft Almelo ook nog eens een lage eigen dunk. Vandaag moest ik persé naar Almelo. Omdat ik er nu toch was dacht ik: “Laat ik dan ook eens ‘de toerist’ uit gaan hangen!”

Het eerste dat mij als gelegenheidstoerist te binnen schoot was de slogan: “Ik wil Bolletje”. Jaren op een rij is dat in mijn hersenen gegrift en nu nog klinkt het soms door. Bolletje dat associeer ik met Almelo en vice versa. Als toerist kun je overigens via hun site een afspraak/een bedrijfsbezoek regelen, maar dit ter zijde.

Nadat ik de auto geparkeerd had ben ik de zogenaamde ‘grote straat Zuid’ ingelopen. Direct was daar het historische pandje van de familie ter Beek, de bakkersfamilie die generatieslang de Bolletje beschuiten heeft gebakken. In dit historische pandje zit nu een thematische winkel met uiteraard Bolletje producten, een lunchroom en een klein museumzoldertje dat allemaal zeer de moeite waard is om te bezoeken. Nog deze zomer (2017) wordt een terras geopend en kun je hier genieten van een aangekleed kop koffie of thee.
De gastvrijheid waarmee ik door de vrijwilligers en medewerkers werd ontvangen maakten dat alle vooroordelen over Almelo als kruimels voor de vogeltjes weg werden gepikt. De werktitel voor deze trekpleister is terecht ‘Pure Twentse Gastvrijheid’. Waarbij met een gerust hart het woord Gastvrijheid met een hoofdletter wordt geschreven.

Bolletjes winkel


Na een Twents gastvrij praatje met de dames van de Bolletjeswinkel ben ik verder het centrum ingelopen. Eerlijkheidshalve met dank aan Herman Finkers, met maar beperkte verwachtingen, volkomen ten onrechte bleek al snel. Niet alleen het terrasrijke Amaliaplein ademde gezelligheid uit, ook de Koornmarkt mag er zijn. Een verscheidenheid aan winkels waarvoor de Kalverstraat zich niet hoeft te schamen en terrassen in en uit de zon, als die schijnt natuurlijk.

De Koornmarkt


Op advies van de dames van Bolletje wandelde ik door naar ‘het Wevershuisje’. Een kleinood uit vervlogen tijden, een stadsboerderijtje, het oudste gebouwtje van Almelo dat nog bestaat. Weefgetouwen, een zorgvuldig samengesteld min of meer authentiek interieur, een kleine tentoonstelling over de verwerking van vlas (let op de Zwitserse brandweerslang) en linnen en een mini schaduwrijk moestuintje maken het geheel compleet. Vanuit hier, vertelde een van de vrijwilligers, kunnen stadwandelingen gemaakt worden.

Het Wevershuisje, Almelo


Na een stop bij een bekende Italiaanse ijsmakersfamilie door gewandeld naar Huize Almelo. Ondertussen wist ik wel dat het imago van Almelo volkomen ten onrechte is zoals het is. Via een prachtig plein en langs vroegere kannunikenhuisjes, nu in gebruik als ateliers van kunstenaars en ambachtslieden, de prachtig overschaduwde Gravenallée opgelopen. Ik kwam uit bij een parkachtige tuin met daarin een statig landhuis. Helaas is het privé terrein want mijn nieuwsgiergheid werd behoorlijk geprikkeld.

Tegenover de poort naar Huize Almelo strekt zich een oprijlaan uit van enkele kilometers. Uit eerdere wandelingen weet ik dat je op die oprijlaan een ‘tolhuisje met slagboom’ aan kunt treffen. Handelslieden uit de “Pruus” moesten daar hun overpad betalen bij de tolmeester. Om deze tol te vermijden ben ik de Gravenallée verder afgelopen.

Huize Almelo


Weer terug in het centrum werd mijn aandacht getrokken door een enigszins ongezellig pand. Dit is het vroegere Huis van Bewaring. Tegenwoordig kun je hier als gast in een ‘cel worden opgesloten’, het is namelijk een hotel. Vlak achter dit bijzondere hotel loopt een stadsriviertje, de Aa. Midden in het hart van Almelo is een startpunt voor kanovaarders.

Hotel Huis van Bewaring


Inderdaad in Almelo is altijd wat te doen. Duidelijk veel meer dan alleen groen en rood. Daarom als je wilt, kies dan eens voor Almelo (of omgeving). Beslist de moeite waard!


Campings in de buurt van Almelo:

Farmcamps camping de Boderie
De Boderie is een kleinschalige biologische boerderij. Voor een glamping vakantie op de boerderij in het mooie Twente kies je voor deze fijne Farmcamps Boerderijcamping.

Ardoer Camping Holterberg
De Holterberg is ideaal gelegen tegen de zuidhelling van de Holterberg. De perfecte plek voor wandelaars, fietsers en ATB-ers.

Roompot camping de Tolpas
Op Recreatiepark De Tolplas in Twente beleef je een fijne vakantie midden in de natuur. De bungalows zijn omringd door groen, hebben een ruime tuin met terras en bieden veel privacy.

Ardoer camping Noetselerberg
Noetselerber ligt aan de voet van het Nationale Park de Sallandse Heuvelrug. Een gebied waar je schitterende fiets- en wandeltochten kunt maken. Voor kinderen is er een speciale speelbosroute. De camping biedt veel comfort, maar ook knusse gezelligheid. Ondanks alle faciliteiten, is het een rustige camping waar je heerlijk kunt genieten.

Camping Molke
Molke is een kleinschalige 5 sterren topcamping in Twente ( Overijssel) en ligt op de plaats waar in de zestiende eeuw een watermolen stond. Hier kun je terecht voor een fijne zomervakantie of voor een weekendje/midweekje weg.

Camping de Molenhof
De Molenhof ligt aan de rand van de beroemde Springendal-route. Je kunt hier logeren in fijne ingerichte bungalowtenten van Rent-a-Tent. Geniet van het buitenleven. Een mooie kindvriendelijke camping met verwarmd buitenbad.

Ardoer camping 'n Kaps
'n Kaps is hét vertrekpunt om natuurlijk Twente te ontdekken. Dit gemoedelijke recreatiepark, bestaande uit een camping en bungalowpark, ligt midden in één van de mooiste gebieden van Overijssel. Vanaf half april kun je lekker spetteren in het verwarmde buitenbad.Anderen lazen ook onze blogs over  AchterhoekalgemeentwentewandelenstadswandelingstedenAlmelo