Bezoek aan het vulkaangebied in de Auvergne, Chaîne de Puys.

 10 Augustus 2016   Virginie

Vanaf onze camping in de Auvergne hebben we nog één wens voor we weer verder trekken, namelijk het bezoeken van dé Puy de Dôme ("Grand Site de France" = Belangrijke bezienswaardigheid in Frankrijk): een onderdeel van de bergketen “Chaîne de Puys”. Deze bergketen spreidt zich uit over een meer dan 35 kilometer lang, o zo herkenbaar, landschap bestaande uit uitgedoofde vulkaankraters en koepelbergen. Deze bergketen is één van de bergketens die je kunt vinden in het “Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne” gelegen tussen de plaatsen Clermont-Ferrand en Aurillac. De hoogste top, dé Puy de Dome is een uitgebluste vulkaan met een hoogte van 1465 meter en is de hoogste bergtop in de Auvergne. De top is het hele jaar te bereiken via een electrische trein.


Trein Puy de Dôme


Ons bezoek aan dé Puy de Dôme was meer dan de moeite waard. Vanaf het schitterend aangelegd station rijdt in het hoogseizoen elke 20 minuten een trein richting top. Ook kun je wandelend via de “chemin des Muletiers” (het muildierdrijverspad) de top bereiken. Vanaf de parkeerplaats bij Col de Ceyssat lopen 2 paden omhoog, 1.30 uur en 45 minuten wandelen. Eigenlijk ging daar onze voorkeur naar uit, maar gezien het tijdstip laat in de middag besloten we de trein te nemen. En ik kan je zeggen daar hadden wij totaal geen spijt van. Langzaam zie je het landschap aan je voorbij gaan en kun je genieten van de hele omgeving. De kosten voor een retourtje €13.50 p.p. waren het zeker waard. Neem wel een dikke trui en wat te drinken mee, het kan hier boven koud zijn en flink waaien.

Uitzicht Puy de Dôme


Er wordt hier hard gewerkt aan het behoud van het landschap. Dit betekent dan ook dat er op natuurlijke wijze wordt omgegaan met begroeiing. Bij aankomst boven op de top zie je dan ook meteen de schapen die het gewas hier en bedwang houden. Behalve schapen, de gereconstrueerde tempel van Mercurius, een adembenemend vulkaanlandschap, diverse wandelpaden en een restaurant zagen wij ook heel veel paragliders. Wat een prachtig gezicht! Er werden ook diverse tandemvluchten onder begeleiding van een gediplomeerde instructeur uitgevoerd. Een indrukwekkend gezicht en het maakt deze berg nog aantrekkelijker voor zowel jong als oud.


Schapen,paragliders en tempels van Mercurius op Puy de Dôme


Wat betreft de “Tempel van Mercurius” Hier op de top van de puy de Dôme stond in de 2de eeuw voor Chr. de grootste Gallo-Romeinse bergtempel, gewijd aan Mercurius. De resten van deze tempel werden aan het eind van de 19e eeuw bloot gelegd. In 2013/2014 vond hier een grote restauratie plaats en in 2017 wordt de binnenkant van het monument aangepakt. Al met al een waar monnikenwerk.

Nadat wij 2 van de 3 thematische wandelpaden op de top hebben gelopen zijn we na een lekker warme chocomel weer met de trein richting parkeerplaats gebracht. Een dag Auvergne die wij graag met de bezoekers van onze website delen.Anderen lazen ook onze blogs over  belevingAuvergnereizentipsvakantiewandelenZuid-FrankrijkFrankrijk