Bourgondisch glampen in Noord-Portugal

 25 Juni 2019   Virginie

Tijdens onze vakantie in Noord-Portugal hebben wij gelogeerd in een heuse Dôme en hadden wij ons eigen privé-zwembad. Dit was een bijzondere kampeer ervaring op een kleinschalige glamping. Een vakantieparadijs midden in de natuur. De keuze van glampings met Nederlandse eigenaars in deze regio is beperkt maar wij kunnen wel beamen dat de luxe en gastvrijheid die deze Quinta’s en Casa’s uitstralen werkelijk uniek is te noemen.

Van hieruit hebben wij een stukje van de provincie Minho mogen ontdekken.

De eerste dag van onze glampingvakantie hebben wij heerlijk gegeten in het restaurant op de Quinta zelf. Gonne, de eigenaresse, zwaait de scepter in haar keuken en dat doet ze met verve. De heerlijke soep met pit werd gevolgd door een smakelijke hoofdmaaltijd, waarna het feest compleet werd toen het toetje op tafel kwam. Voldaan en vol plannen om de regio te bezoeken gingen wij naar onze, al opgedekt, comfortabele boxspring.

Onze eerste dag was een bezoek aan Guimarães, de kraamkamer van Portugal.

Hier in het kasteel van Guimarães heeft de wieg gestaan van de eerste koning van Portugal, Alfonso Henriques. Het kasteel beschermde de bewoners van het klooster verderop, tegen Normandische aanvallen vanuit het noorden en Moorse aanvallen vanuit het zuiden. Wanneer je via het historisch centrum naar het kasteel wandelt waan je jezelf regelmatig in de Middeleeuwen. De Middeleeuwse Rua de Santa Maria is één van de oudste straten, de verbindingsweg tussen het klooster en het kasteel.

Wandelen over de muren van het kasteel in Guimaraes


De herenhuizen, balkons, smalle straatjes en stadsmuur maken deze Portugese stad mooi en bijzonder. Nadat wij uitgebreid het centrum en het kasteel bekeken hadden wandelden wij naar de kabelbaan die ons naar de Montanha da Penha bracht waar wij van een adembenemend uitzicht genoten.

Met de kabelbaan naar de Montanha da Penha


En dan terug naar de Quinta waar wij wederom een heerlijke maaltijd kregen voorgeschoteld. Puur genieten en weer vol plannen voor onze volgende dagtrip.

Ons bezoek aan Braga was indrukwekkend en goed voor onze conditie.

Al snel bleek dat deze gezellige studentenstad veel te vertellen had. Wij liepen het Barokke traject, aangeraden door het plaatselijk toeristenbureau. Leuk is het om dan de Portugese studenten in hun Capa en Batina tenue te zien wandelen, een teken dat zij de Praxe (een soort doopritueel binnen de universiteit) hebben ondergaan. Een Harry Potter effect kregen wij hier wel van, en ook wel logisch want de Capa en Batina outfit heeft veel invloed gehad op J. K. Rowling.

Antigo Palacio Episcopal, bisschoppelijk paleis Braga


Via de drukke doorgaande Rua de Sousa kwamen wij langs het voormalige bisschoppelijk paleis (Antigo Palácio Episcopal). Wij kwamen tijdens onze wandeling verder veel kerken en kloosters tegen maar ook de oudste kathedraal van Portugal. De Sé Kathedraal is werkelijk prachtig, helaas waren wij te laat om binnen te bekijken, maar dat staat zeker nog op ons to-do lijstje.

de Sé Kathedraal, oudste kathedraal van Portugal


Na een heerlijke lunch wandelden we richting Bom Jesús do Monte (Goede Jezus op de Berg). Vanaf het centrum van Braga is het ongeveer 5 kilometer wandelen. Mooi om te zien dat de berg langzaam dichterbij komt, indrukwekkend. Vervolgens kom je bij de toegangspoort en de brede trappen die allemaal stuk voor stuk naar een soort terras leiden waar de kruisweg wordt uitgebeeld. Op het moment dat wij hier liepen werden deze trappen gerenoveerd en steentje voor steentje teruggeplaatst. Als je het over een lijdensweg hebt…Wij hadden gekozen voor de benenwagen, een uitdaging maar zeker de moeite waard. Ook kun je met de kabeltrein, deze funicular is een van de oudste kabelspoorwegen van Portugal, naar boven,.

Bom Jesus do Monte in Braga


Uiteindelijk kom je op een groot terras waar de zigzag trappen beginnen met uitgebeelde thema’s zoals de vijf zintuigen, en de drie deugden; geloof, hoop en liefde. Ook deze zigzagtrappen richting top uiteraard te voet genomen en voldaan daarna genoten van alles om ons heen. De kerk die hier staat was wat verouderd en niet zo goed onderhouden. Het uitzicht op de stad Braga is adembenemend.

Uitzicht op Braga vanaf Bom Jesus do Monte in Braga


En dan sluit je deze vermoeiende maar fantastisch dag af op je quinta en staat daar weer een heerlijke maaltijd voor je klaar, en weer veel leuke ideeën om te zien en te bezoeken. Hierover in de volgende blog: “De natuur van Noord Portugal daagt ons uit”

Hieronder vind je de quinta’s en casa’s waar je luxe kunt glampen in Noord-Portugal.

Luxe Glampen in Noord-Portugal:

Quinta do Cascalhal
ligt bij het dorpje Arco de Baulhe en is kleinschalig en terrasvormig aangelegd in een voormalige wijgaard. Vanaf jouw lodgetent met eigen terras kijk je uit op een prachtig dal. Voor een bijzondere accommodatie kun je sinds dit jaar ook kiezen voor een verblijf in een Dôme. Een leuke futuristische grote tent met eigen sanitair en zeer comfortabel ingericht en uiteraard ook met eigen zwembad. Geniet van je privé zwembad met terras en mocht je trek krijgen Gonne, de eigenaresse, verwent haar gasten graag. De sfeer is gemoedelijk en ongedwongen en voor kinderen staat er op het grote veld een leuke trampoline, tafeltennistafel en is er genoeg speelgoed voorhanden om uitgebreid te spelen met de nieuwe vriendjes.

Logeren in een glampingdome met privézwembad


Casa Fontelheira
ligt bij het dorpje Vila Nune als een mooi paradijsje tegen een helling aangeplakt. De Nederlandse eigenaars zijn aanwezig voor een gastvrij ontvangst. Geniet volop van het prachtige uitzicht. Fietsliefhebbers en wandelaars kunnen vanaf de Casa een fietsroute volgen van bijna 40 kilometer, die loopt van Arco de Baülhe via Celorico do Basto naar Amarante. Je logeert hier in een luxe lodgetent met sanitair of in een luxe vakantiewoning/appartement. Op dit resort kun je helemaal zen worden tijdens de yogales.

Een dagje aan het mooie verwarmde zwembad met gezellig terras is geen straf. Verder is verwennen hier de grootste hobby van de eigenaar. Geniet dus volop van een goed ontbijt, een borreluurtje en/of diner. En voor alle toekomstige bruidsparen, zoek je nog een leuke locatie?

Luxe Glampen op Casa Fonteilheira


Veel plezier in Noord-Portugal
Anderen lazen ook onze blogs over  Noord-PortugallodgetentfietsenfietsroutesglampingglampingdorpenLoungeetennieuw