Camargue; een uniek landschap in het zuiden van Frankrijk

 17 November 2017   Huurtent

Dan ben je met Huurtent onderweg naar de Côte d Azur richting Frejus, blijkt de TomTom helaas de nieuwe aangelegde snelweg nog niet te hebben en sta je ’s avonds zomaar op een camping midden in de Petit Camargue.

Even onze plannen bijstellen maar al snel waren wij heel blij met ons, onverwacht, verblijf in een voor ons nieuw Frans vakantiegebied. Het bleek namelijk al snel dat er in de Gard veel te ontdekken was. En wat niet onbelangrijk was dit kon veelal op de fiets. De ligging van dit Franse moerasgebied in de Rhônedelta en aan de Middellandse Zee zorgde ervoor dat wij hier uiteindelijk 14 dagen bleven om een en ander te verkennen.
Om te beginnen kregen wij een fietsmap met 3 leuke routes vanaf Gallician.

Als ridders op ons stalen ros kwamen wij aan bij Aigues Mortes


Onze eerste route was naar Aigues Mortes ( stad van de dode wateren). Op zo’n 13 kilometer van Gallician via een prachtig fietspad langs het kanaal bereikten wij dit charmante vestingstadje, geheel ommuurd en met een mooi middeleeuws centrum. Van verre zie je de torens van de muur al liggen.

Aigues Mortes


Eenmaal binnen de hoge stadsmuren via de Porte de la Gardette bleek dat je er niet snel zult verdwalen want alle straten komen uit op de stadsmuren dan wel op het centrale plein Place Saint-Louis waar zich trouwens ook het VVV bevindt. Via een leuke wandelroute met behulp van de plattegrond, gekregen bij de Office du Tourisme, kwamen wij diverse bezienswaardigheden tegen met o.a. de Eglise-Notre-Dame des Sablons.

Eglise-Notre-Dame des Sablons


Na een rondje centrum en een heerlijke Franse lunch hebben wij ons laten verleiden om de stadsmuren te bezoeken. Voor 8 Euro per persoon kun je het historisch centrum van bovenaf bewonderen. Onze wandeling start bij de Tour de Constance. Een flinke tippel want uiteindelijk ben je toch wel 40 minuutjes onderweg en de zon staat hoog aan de hemel. Daar staat wel tegenover dat je vanaf de muren een mooi uitzicht hebt over het centrum maar ook over de roze zoutpannen. Verder is het ook duidelijk dat dit vestingstadje met haar muren en torens uitermate goed bewaard is gebleven.

Stadsmuren Aignues Mortes


De zoutpannen bij Aigues MortesOp onze fietsroute terug waren wij een beetje rozig van de zon en het glaasje wijn (vin des Sables) maar ook van de prachtige natuurbeelden die wij onderweg tegenkwamen, grazende stieren maar ook de roze gloed van de Flamingo’s en de zoutpannen. Verder werden we onderweg ook nog eens verrast door een “wild westen” tafereel, er werden aan het eind van de dag stieren bijeen gedreven door “guardians” op grijs-witte Camargue-paarden. Spannend en indrukwekkend. Kortom een prachtige fietsdag in het Zuiden van Frankrijk.

Roze flamingoStieren bijeen drijven


Voor leuke campings in deze regio: kijk hierAnderen lazen ook onze blogs over  ArlesCamarguefietsroutesfietsenfietsvakantiekamperenregio'sreizenstadswandelingwandelenZuid-Frankrijk