De kindvriendelijkste stranden van Europa

 13 Mei 2016   Femke

Veel mensen kijken bij hun zoektocht naar de ideale camping naar de kindvriendelijkheid van het strand. Loopt de zee geleidelijk af? Kunnen de kinderen er goed zandkastelen bouwen en schelpen zoeken? Zitten de strandtenten te wachten op minderjarige gasten en is er een team van badmeesters dat oplet als jij even in je boek duikt? Een beetje kindvriendelijk strand is schoon, breed, voorzien van parkeerplaatsen in de buurt én heeft ijsjes te koop. Er zijn zelfs stranden met een speeltuintje of kinderanimatie!


Wij hebben voor je uitgezocht aan welke kust in Europa je nu precies moet zijn met kleine kinderen. Waar je geen zere voeten krijgt door kiezels, niet meegesleurd wordt door gevaarlijke stromingen of hoge golven en waar je kinderen kunnen voetballen zonder meteen ruzie met de andere strandgasten te hebben.


1 Vendée, Frankrijk

De brede zandstranden bij de mooie badplaats Saint-Jean-de-Monts in de Vendée worden als meest kindvriendelijke stranden van Frankrijk gezien. Dichtbij vind je campings zoals Le Clarys plage, La Yole en Acapulco. Plage Central is een voorbeeld van zo’n schoon en veilig strand, met Blauwe Vlag keurmerk. Verwacht hier vriendelijke golven en een zacht, breed zandstrand dat veilig afloopt in zee. Heerlijk voor de allerkleinsten!

Niet alleen de Vendée, ook de rest van de Franse westkust is voor kinderen het einde. De stranden in Les Landes zijn echter niet aan te raden voor de jongste kinderen. De hoge, vaak woeste, golven maken deze prachtige stranden wel heel aantrekkelijk voor watersporters maar minder voor de nog jonge kinderen. De stranden aan de binnenmeren (bijvoorbeeld aan het meer van Biscarosse), die vaak vlak achter de duinen liggen, zijn weer wél erg geschikt voor de nog jonge kinderen.

En wat denk je bijvoorbeeld van Bretagne? De grote verschillen in eb en vloed zorgen hier voor kleine poeltjes waarin ze schelpen kunnen zoeken en pootje kunnen baden. Bretagne heeft mooie, rustige stranden en kliffen, baaitjes en heuvels. Geen massa aan deze kust, maar rust, ruimte en karakter. Hebben we je warm gemaakt voor Bretagne? Kijk dan eens naar camping De La Plage. Strand Men-Allen in La Trinité-sur-Mer heeft een combinatie van een zand- en kiezelstrand,

2 Algarve, Portugal

De Algarve scoort hoog op de lijst van kindvriendelijke vakantiebestemmingen. Zeker het idyllische plaatsje Salema met haar lange gouden strand verdient een plek. Zelfs als het vloed is, is er nog voldoende zand over om schelpen te zoeken in de ondiepe poelen en met je voeten door het helderblauwe water te poedelen. Als je kinderen de zee even beu zijn, kunnen ze de dinosaurusafdrukken in de rotsen volgen of vol bewondering kijken hoe de vissers hun vangst binnenhalen.


Verschillende plaatsen aan de Algarve, zijn gecertificeerd met het Blauwe Vlag keurmerk. Zo is Praia do Barril, aan de oostkant van de Algarve, een walhalla voor peuters. Een miniatuurtrein die je naar het strand toe brengt, het water uit de Atlantische oceaan dat warmer lijkt dan waar dan ook; Praia do Barril is erg fijn met kinderen. Let op, de westzijde van het lange en brede strand is speciaal voor naturisten.


3 Costa Brava, Spanje

De Spaanse costa is kindvriendelijk, geen twijfel over mogelijk. Aan de stranden van de Costa Brava zijn volop activiteiten voor de kinderen. De stranden lopen geleidelijk af in zee, waardoor het veilig is om op het strand te spelen en in zee te zwemmen. Aan de Costa Brava vind je zandstranden en stranden met een fijne kiezel, die beide vriendelijk zijn voor kindervoetjes. In de zomermaanden liggen er vaak speeltoestellen in zee waarop en waaraan lekker gespeeld kan worden. Ben je het strand toch even beu? Aan de Spaanse kust vind je ook veel waterparken, zoals Aqua Brava bij Rosas, en avonturenparken, zoals PortAventura aan de Costa Dorada. Plezier gegarandeerd!


4 Adriatische kust, Italië

Ga je naar de Adriatische kust, dan zit je wat kindvriendelijk stranden zeker goed. De stranden zijn bijna allemaal breed en langzaam aflopend en veel stranden hebben ook het Blauwe Vlag-keurmerk, wat aangeeft dat het zand en het water er schoon en veilig zijn. Neem bijvoorbeeld het strand bij Jesolo aan de Adriatische kust of het strand van Lignano Sabbiadoro. De brede, langzaam aflopende, zandstranden zijn hier al jaren populair bij gezinnen met kinderen.


5 Noordzeekust, Nederland en België

Ook aan onze eigen Noordzeekust is het prima vertoeven met kinderen. De stranden zijn breed, lopen langzaam af in zee en zijn relatief schoon. Waar kun je het best naartoe gaan in Nederland of België als je kijkt naar de kindvriendelijkheid van het strand? In Nederland staan plaatsen als Schoorl, Egmond aan Zee en IJmuiden bekend als zeer geschikt voor kinderen. Zo vind je in IJmuiden trampolines op het strand en kun je bij restaurant Natuurlijk in Egmond aan Zee een bolderkar huren vol met spelletjes en tijdschriften. In België kun je het best naar Zeebrugge, Oostende, Nieuwpoort, Knokke of De Panne. In De Panne ligt het breedste strand van België en in Knokke vind je een heus speeldorp op het strand voor kinderen tot 12 jaar.


Opvallend op veel Nederlandse en Belgische stranden zijn de verdwaalpalen die op het strand te vinden zijn. Visjes, vuurtorens en appels wijzen je kind de weg en zorgen ervoor dat hij of zij zich beter kan oriënteren.

De strandwachten zijn bovendien goed opgeleid. Zij zorgen persoonlijk voor een kindvriendelijk strand met een hoge veiligheidsgraad. Geen lange autorit of vreemde taal dus, maar een uurtje rijden en je vakantie kan beginnen!
Anderen lazen ook onze blogs over  belevingBelgiëCosta BravaFrankrijkItaliëkinderenNederlandstrand