De verrassing van Salamanca

 26 Juni 2019   Ruud

Op onze reis van Vitoria-Gasteiz in Spanje naar Porto in Portugal namen we een omweggetje via Salamanca. We hadden eerder in een B&B met de Nederlandse Pien en Erik aan tafel gezeten, en die vertelden ons dat we Salamanca niet mochten missen, dus waarom die tip niet opvolgen?

We reden slechts zo’n 50km om doordat we bij Burgos op de E-80 door bleven rijden in plaats van de A-231 richting León te nemen. Wij hebben absoluut geen spijt van die extra kilometers.

Salamanca is een klein stadje met een fantastisch relaxte sfeer. Wat verwacht je anders, van een van de bekendste studentensteden van Spanje (35.000 studenten nationaal en internationaal). Het oude centrum staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO, en de gebouwen zijn grotendeels gebouwd met goudgeel zandsteen uit de buurt. Vandaar dat Salamanca ook wel de Gouden Stad (La Dorada) wordt genoemd.

Plaza Mayor in Salamanca


Het Plaza Mayor is de absolute blikvanger, en een van de mooiste plaza’s in Spanje. Het omsloten plein met een klokketoren en zes toegangspoorten is gebouwd begin 18e eeuw in de traditionele Spaanse Barokstijl. Het gebouw en plein hebben de eerste honderd jaar gediend als stierenvechtersarena, maar nu is het een echt publiek plein en het hart van de stad. Je vindt hier de ingang en voorzijde van het stadhuis, en verder zit de galerij op de begane grond vol met restaurants, barretjes, ijswinkeltjes, juweliers, en zelfs een apotheek.
De sfeer op het autovrije plein is fantastisch. Overdag gezelligheid op de drukke terrassen tussen het winkelend publiek, en ‘s avonds flaneren de Spanjaarden er om te zien en gezien te worden. Hipsters en studenten uit de stad zitten midden op het plein op de grond en drinken wijn met hun vrienden.

Wij hebben enkele aangename uren op een terras aan de zonkant van het plein doorgebracht. We hebben genoten van de mensen om ons heen, de vriendelijke bediening en de rekening van €18 voor vier wijntjes en enkele tapas op absoluut de beste locatie van de stad.

Casa de las Conchas in Salamanca


Als je de Plaza Mayor aan de zuidkant verlaat, dan vind je iets verderop het Casa de las Conchas, het huis met de schelpen. Aan één muur van het huis zijn zo’n driehonderd schelpvormen bevestigd, die op zich al prachtig zijn om te zien. Bovendien werpen de schelpen hun schaduwen steeds anders naarmate de zonnestand verandert. Ieder uur van de dag ziet de muur er daarom anders uit.

Wij dachten meteen aan de symbolische schelp van de pelgrims naar Santiago de Compostella, die je overal in Noord Spanje ziet, maar de Sint Jacobsschelp hier komt volgens de deskundigen uit het familiewapen van de bewoners.

Puente Romano in Salamanca


Salamanca ligt aan de rivier de Tormes, en daar vind je een ander icoon van de stad, de Puente Romano, een Romeinse brug die deel uitmaakte van de belangrijke Spaanse zilverroute. Deze brug vind je ook op het wapenschild van de stad.
De brug heeft veel restauraties meegemaakt en was tot begin 1900 een belangrijke toegangsweg vanuit het zuiden. Zelfs tot 1973 heeft hier veel autoverkeer gereden, maar nu is de brug exclusief voor wandelaars en fietsers. Het is een leuke wandeling naar de overkant, met uitzicht over het landschap, maar eenmaal aan de overzijde is er niet veel te doen en loop je maar weer terug.

Zoals in veel historische steden in Spanje vind je hier ook veel katholieke historie, zoals de oude kathedraal en de nieuwe kathedraal en vele kerken en kloosters (Convento). Ook zijn er diverse ‘paleizen’ van de rijkere bewoners, zoals Palacio de la Salina, Palacio de Orellana en Palacio de Monterrey.

Salamanca is een mooie stad met een autovrij centrum, waar veel toeristen rondlopen, maar niet té veel, en waar genoeg te zien en te beleven is. Wij begrepen dat er een dozijn museums is en dat er veel gebouwen te bezoeken zijn, maar voor de korte tijd dat wij er waren en door de zonneschijn hebben we onze tijd vooral buiten doorgebracht. Op terrasjes, wandelend door de straten, kijkend naar gebouwen en mensen, rondneuzend in bijzondere winkeltjes en voor de lunch en diner weer zittend op het terras.

Pien en Erik, bedankt voor de tip: Salamanca was voor ons een echte verrassing op onze reis naar Porto.
Anderen lazen ook onze blogs over  SalamancaSpanjebezienswaardigheidstadswandelingstedentripstedentips