Diepenheim, kunstzinnig en uitzinnig!

 2 Juni 2017   Wandelen met Jan

Als er één dorp met verrassingen bestaat dan is het Diepenheim wel! Verscholen achter het Twentekanaal, omzoomd door ronduit prachtige bossen, besprenkeld met landgoederen en maar liefst 6 kastelen. Geen kleinigheid als je naar de omvang van de dorpskern kijkt. Deze kastelen (en havezaten) zijn: Huis Diepenheim, Warmelo, Nijenhuis, Westerflier, Weldam en Wegdam.

Er is een fietsroute (de Zes Kastelenroute 28.5 km.) die je langs al deze bezienswaardigheden leidt. Er is nog veel meer te doen in Diepenheim, ’Depen’ in redelijk Twents.

***


In de regionale krant lazen we een stukje over zandsculpturen die te zien zijn in de kasteeltuinen van kasteel Warmelo. Dus erop af! Tot 2 oktober 2017 zijn dinsdag tot en met zondag, van half elf tot half vijf, de tuinen open en de zandsculpturen te bewonderen.

zandsculpturen kasteeltuinen van kasteel Warmelo


De kasteeltuinwandeling leidt je via een aantal thematische tuinen en volières langs een tiental sculpturen. Sculpturen die fantasiebeelden vormen of een stukje historie laten zien van Twente en de nabij gelegen Achterhoek.

zandsculpturen kasteeltuinen van kasteel Warmelo


Kasteel Warmelo heeft jarenlang een bijzonder bewoonster gehad. De moeder van Prins Bernard, Prinses Armgard, heeft hier haar laatste levensjaren doorgebracht. Daardoor ontstond er tussen de Oranjes en Diepenheim een speciale band. Het is misschien daarom dat er in Diepenheim een waar Oranjesmuseum is gevestigd.

Kasteel Warmelo


Vanaf kasteel Warmelo loop je via een lange laan naar het dorp. Je komt dan bij een schitterend kerkgebouw uit dat naast de ingang van een park staat. In dit park ligt weer een ander kasteel, Huis Diepenheim. Eeuwenoude eiken en beuken, lange smalle laantjes langs sloten omzomen dit prachtige huis.

Huis Diepenheim


Terug in Diepenheim valt het groot aantal galeriën op. Diepenheim is het “Bergen aan Zee” in Twente (mijn vrouw en ik maakten een paar jaar terug al eens een gure fietstocht langs een tiental plaatsen in en om Diepenheim waar diverse kunstenaars hun uiteenlopende werken lieten zien). Elk jaar wordt door de actieve kunstvereniging in Diepenheim deze kunstroute georganiseerd. Dit jaar van 19 tot en met 29 oktober 2017. Start en informatie bij Herber de Pol in Diepenheim.

Wanneer je hier zo door het Twentseland fietst dan heeft het geen pretenties. Het is gewoon Twente, gewoon boerenland, gewoon een eigenzinnig stuk Nederland. En ook een fantastisch mooi gebied met geweldig fijne bewoners. Elkaar groeten, ook ben je totaal onbekend voor en met elkaar, hoort hier bij de volksaard.

Twentenaren zijn betrokken met elkaar, burenhulp NOABERSKAP is hier met hoofdletters gegrift. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat velen die ooit Twente bezochten aan Twente verslingerd raakten. In elk geval geldt dat voor ons. Daarom fietsen we zo graag hier een rondje. Fietsen maakt dorstig en hongerig. Van oudsher zit er bij watermolen “Den Haller” een restaurant. Ondanks het mooie weer konden we nog niet buiten zitten. Want werkelijk het is hier een paradijslijk sfeertje. Mijn vrouw bestudeerde de menukaart en kon uitsluitend complimenten geven over de verscheidenheid en de bescheiden prijsstellingen. Bij een gelegenheid gaan we hier eens eten.

watermolen “Den Haller”


Aan de andere kant van het dorp fietsten we (richting Goor) een lange oprijlaan voorbij. De remmen ingeknepen en rechtsomkeert gemaakt. Deze lange eikenlaan leidde ons tussen weilanden en langs een boerenerf naar weer een ander ‘kasteel’, het Nijenhuis. Een droom van een plaatje, in de zon. Het glom en glansde ons tegemoet. Dit is een privé woning en zeker de moeite waard om even naar toe te fietsen of te wandelen.

Het Nijenhuis


Weer terug op de route naar Goor, want we moesten toch weer op tijd thuis zijn, daar wacht immers een hondje op ons. Ondanks die noodzaak gingen we weer in de fout. Na nog geen drie kilometer gekart te hebben alweer een kasteel. Nu een huis dat de term kasteel eer aan doet.

Kasteel Weldam


Nu moest het er toch echt van komen vonden we. De kastelen of havezaten Westerflier en Wegdam komen wel een andere fietskeer aan de beurt. We reden naar huis! Wel potverdorie. Nog maar nauwelijks twintig slagen van de trappers stonden we alweer langs de fietsen. Wat is hier toch te zien. Een ‘sign’ (dit is Engels voor het Nederlandse woord “aandachttrekkersbordje”) aan de kant van de weg leerde ons dat hier iets typisch Britisch te zien is. Een grindpad leidde ons (te voet) naar een prachtig kapelletje, St Mary Chapel. Een Engelse geloofsgemeenschap kom hier op zondagen bijeen (viering om 10.30 uur).

St. Mary Chapel


Alles bij elkaar maakte deze fietstocht door Diepenheim tot een avontuur en zeker zinnig.

Fietsen of wandelen vanaf de camping? Diepenheim en de 6 kastelen bezoeken? Dit kan o.a. vanaf camping Mölke in Zuna, of Ardoer Camping Holterberg in Holten.Anderen lazen ook onze blogs over  overijsselfietsenattractieskinderencampingbezienswaardigheidwandelen