Een geweldige vakantie in Normandië en Bretagne met veel hoogtepunten

 19 Oktober 2022   Virginie

Silhouet van Mont Saint-Michel


In 2021 hadden wij het geluk dat we in een rustige vakantieperiode (september en coronatijd) Normandië en Bretagne konden bezoeken. Dat betekende dat we Mont Saint-Michel, normaal de drukst bezochte bezienswaardigheid van Frankrijk, aantroffen met bijna geen toeristen.

De fietstocht vanaf onze Franse camping was slechts 9 kilometer en dezelfde middag zagen wij de Abbaye du Mont-Saint-Michel met eigen ogen. Dit fotogenieke monument stond al lang op ons verlanglijstje en wij waren dan ook een soort van ontroerd toen al van ver het silhouet van het eiland zichtbaar werd.

Mont Saint-Michel


Gewoon in alle rust genieten van een magische plek

Die middag was het dus opvallend rustig, zodat wij in alle rust dit bijzondere bedevaartsoord (sinds 1979 staat Mont Saint-Michel op de Unesco-werelderfgoedlijst) konden bezoeken. Nadat wij onze fietsen (gratis) bij een mooie parkeerplaats voor auto’s, bussen en fietsen hadden gestald wandelden we via een wandelpad en de loopbrug richting Mont Saint-Michel. Mocht je overigens niet graag wandelen; er rijdt ook een pendelbus.

Mont Saint-Michel, gratis je fiets stallen title=


De Mont Saint-Michel ligt in een baai met een groot verschil tussen eb en vloed, bij springtij moet het een indrukwekkend gezicht zijn om de snelheid van het opkomende water te zien. Vanaf de wandelburg liepen we onder een poort door een prachtig middeleeuws straatje (La Grande Rue) met vakwerkhuizen in.

Mont Saint-Michel op rustig moment bezoeken, perfecte timing


Vanaf daar zijn we naar de Abdij gewandeld. Helaas waren we te laat voor een bezichtiging. Maar een wandeling over de ommuring, het uitzicht en de serene rust was al genoeg voor ons om dit bezoek als een hoogtepunt te zien.

een genietmoment op Mont Saint-MichelDe Côtes-d’Armor ontdekken een top idee
Vanaf onze camping Haliotis in Pontorson (Normandië) zijn wij de resterende vakantiedagen Bretagne ingetrokken en elk bezoek hier was echt bijzonder.

Nog een hoogtepunt van de reis, maar nu in Bretagne: De Stadswallen van Saint Malo

Ons bezoek aan de kustplaats Saint-Malo was een feestje aan de Côte d'Emeraude (smaragdkust). Deze havenstad en oude piratenstad, aan de noordkust van Bretagne, is echt een must om te bezoeken.

Saint Malo met haar stadsmuren en haven


Je wandelt door een grote toegangspoort waar ook het kasteel Chateau de la Duchesse Anne zich bevindt, het oude ommuurde centrum in. Ondanks de wat rustigere vakantieperiode bruiste de stad en was er een gezellige sfeer in de charmante straatjes van het oude stadscentrum. Overal kom je statige herenhuizen, kerken en historische gebouwen tegen. Deze prachtige oude stad werd in de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest en daarna gelukkig weer helemaal gerestaureerd.

Al wandelend over de geweldige stadsmuren van bastion naar bastion (zo’n 2 kilometer lang) konden wij ons vergapen aan de uitzichten over de stranden en aan een van de forten; Het Fort National. Dit fort, waar je tijdens eb naar toe kunt lopen, ligt op een klein eilandje naast Saint-Malo. Het is een historisch monument ontworpen door de militair architect Vauban (Franse bouwmeester van diverse vestingwerken) als bescherming tegen de Engelse aanvallen destijds.

Stadsmuur Saint Malo met Fort National


Ben je liefhebber van kerken en kathedralen dan moet je ook zeker Kathedraal Saint-Vincent bezoeken met de prachtige glas-in-loodramen. En mocht je je graag in de geschiedenis van deze fantastische stad willen verdiepen dan is een bezoek aan Musée d’Histoire aan te raden. Hier zie en lees je wat de rol van de piraten in deze havenstad was en de betekenis van Saint-Malo tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Kathedraal Saint-Vincent in Saint Malo


Na de uitgebreide wandeling over de stadsmuren zijn we richting haven gewandeld en daar lag een replica van een oud fregat/piratenschip. Een juweeltje om zowel van binnen als van buiten te bekijken. Voldaan vertrokken we weer richting camping met Dinan als volgende bezoek op de agenda.

een replica van een oud fregat in Saint Malo


Dinan een stad met een rijke geschiedenis

Nog meer middeleeuwen zien, beleven en zelfs proeven? Dan moet je beslist Dinan, gelegen op een heuvel aan de oevers van de rivier Le Rance, bezoeken. Een geweldige gerestaureerde stad. Het verval door de brand in 1907, en later de Tweede Wereldoorlog, zie je nergens meer terug.

Dinan met haar mooie vakwerkhuizen en kleine charmante straatjes


La Tour de l’Horloge: het leek wel of hier de tijd stil had gestaan.
Wij bezochten deze stad eind september en het was erg rustig. Door sommige kleine straatjes met vakwerkhuizen liepen we helemaal alleen. We konden de Eglise Saint-Malo en de Tour de l’Horloge dus goed op de foto zetten. De klokkentoren is eind 15e eeuw gebouwd en mocht je in de gelegenheid zijn dan is een bezoek zeker de moeite waard want het uitzicht vanaf de 43 meter hoge toren is fantastisch.

Tour de l


De wandeling door de zeer fotogenieke straatjes Jerzual en de Rue du Petit Fort richting Le Vieux Pont was geweldig. Zorg dat je stevige schoenen aanhebt want het gaat steil naar beneden. Behalve dat deze straten een middeleeuwse sfeer uitstraalden was het resultaat een prachtig uitzicht over de brug en de vallei van de Rance.

Jerzual en de Rue du Petit Fort richting  Le Vieux Pont


De rivier Le Rance met een haventje en gezellige terrasjes


Na zo’n wandeling heb je trek, dus de crêpes bij Les Terrasses gingen er goed in. Het terras heeft een leuk uitzicht op het haventje, dus dat was dubbel genieten. Onze wandeling over de stadsmuren ging daarna richting Catharina Tower met weer een mooi uitzicht. Aan het einde van onze wandeling over de stadsmuur kwamen we het imposante Chateau de Dinan tegen. Een mooie afsluiting van een geweldige stadswandeling.

Chateau de Dinan


Een smaakvolle vakantiedag in havenstadje Cancale

Hou je van mosselen of oesters? Wij dus wel, en onze fietstocht vanaf Pontorson was dan ook richting havenstadje Cancale. Onderweg genoten wij al volop van het uitzicht op de baai. En daarna een portie oesters proeven aan de kade bij de haven La Houle. De sfeer op de oestermarkt is zeer ongedwongen en gezellig. Een klein paradijsje op aarde want zeevruchten proeven begeleid door een frisse witte wijn is echt geen straf. Een mooi gastronomisch einde voor ons bezoek aan Bretagne.

Oesters proeven in Cancale title=


Je kunt Côte d'Emeraude makkelijk bezoeken vanaf 3 leuke campings die in de buurt liggen:
Camping des Chevrets ligt tussen de plaatsen Saint-Malo en Cancale. Voor een groot deel aan een van de mooiste stranden van de Smaragdkust en aan de andere kant van de camping ligt de binnenzee van Rothéneuf. De afgebakende en ruime kampeerplaatsen hebben vaak een mooi uitzicht over de zee.

Camping Ville Huchet ligt op ca. 4 km van het centrum van Saint Malo. Deze professioneel geleide 4-sterren camping is aangelegd rondom een oude hoeve. Het leuke verwarmde zwembad met de glijbanen is de grote troef van deze camping. In dit zwembad, met rotspartijen en een mooi als zeeroversnest gebouwd binnenzwembad, zullen met name de kinderen zich uitstekend vermaken.

Camping Emeraude ligt niet ver van de plaatsen Dinard en Saint-Lunaire bij de grillige kust van Bretagne. Een fijne en rustige camping aan de Côte d'Emeraude (smaragdkust). Op slechts 900 meter van de vele stranden. Op de camping zelf vind je alles voor een fijne gezinsvakantie, een leuk zwembad en de stranden op korte afstand.


Anderen lazen ook onze blogs over  BretagneNormandietop5tipsstadswandelingnazomernajaarvakantie boekenvakantievoorbereiding