Er gaat niets boven Groningen … en Friesland

 26 Juli 2018   Typisch Fem

Glamping in het hoge Noorden


Groningen staat vooral bekend om haar gezellige hoofdstad, Friesland is erg geliefd bij zeilers. Maar er valt nog veel meer te ontdekken in de twee noordelijkst gelegen provincies van ons land. Zoek een leuke camping, boek een luxe safaritent, bungalowtent, vakantiehuisje of kampeerplek en ga mee op pad!

Fietsen rond Groningen


Alles kan …
Wandelend, fietsend of zeilend op ontdekkingsreis door het mooie Friesland en Groningen; het kan allemaal. En alle routes leiden je langs prachtige natuur, eeuwenoude gebouwen en historische plekjes. Wandel, fiets of vaar bijvoorbeeld door de vier (!) Nationale Parken die Friesland rijk is: de Alde Feanen, het Lauwersmeer (grenzend aan Groningen), het Drents-Friese Wold en Waddeneiland Schiermonnikoog. Of doe de Elfstedentocht en geniet van de authentieke Friese dorpjes. Onderweg pak je natuurlijk een gezellig terrasje mee. In Groningen nemen de verschillende routes je mee langs oude dorpen en wierden (terpen) met karakteristieke kerkjes en eeuwenoude borgen (landgoederen) die nu als museum zijn ingericht.

Iets langer aan de wandel?
Het Friese dorpje Sint Jacobiparochie is het begin van de wereldberoemde pelgrimsroute naar Santiago de Compostela in het Noord-Westen van Spanje en leidt je via eeuwenoude, kleine paadjes naar – hoe logisch – het zuiden. Het Groningse Pieterburen is het startpunt van de langste wandelroute van Nederland, het Pieterpad.

Een keer wat anders?
Ga wadlopen! De Waddenzee is een uniek natuurgebied dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Bij laagwater een paar uur (licht) ploeteren door het slib is een unieke ervaring. Onderweg zie je verschillende vogelsoorten en hopelijk een paar zeehonden! Vlakbij de Waddenzee vind je leuke campings en vakantieparken met bungalows, chalets, stacaravans, staanplaatsen en glamping-accommodaties met compleet ingerichte, luxe safaritenten. Voor ieder wat wils. Kun je na het wadlopen snel douchen en uitrusten voor de tent of op je eigen terras met een hapje en een drankje. De kinderen vermaken zich wel in het zwembad.

Lekker varen
Bij varen denk je meteen aan Friesland, maar ook in Groningen vind je de mooiste vaarroutes. Het Lauwersmeer, de hangende keukens van Appingedam, Blauwestad, de Groninger meren, vestingstad Bourtange en de bruisende stad Groningen … een kleine greep uit alle bezienswaardigheden die je met de boot kunt bezoeken.

En in beide provincies kom je altijd wel een molen of gemaal tegen. Groningen telt circa 84 molens, Friesland zelfs meer dan 100. Voor een stukje historie ga je naar het Friese Lemmer. Daar vind je het Woudagemaal, het grootste (stoom)gemaal ter wereld dat nog operationeel is.
Heb je zelf geen boot? Dan huur je er eentje, bijvoorbeeld op camping Lauwersoog in Groningen, waar je trouwens ook lekker kunt kanoën en surfen. En kun je (nog) niet zeilen? Op camping it Wiid in Friesland leren ze jong en oud graag de fijne kneepjes van het vak. Iedere dag buiten op het water, in een Optimist of Valk, lekker sportief bezig zijn. Wat wil je nog meer?

Het landschap in Groningen


Stukje fietsen?
Je omgeving verkennen op de fiets? Dan ben je in het hoge Noorden helemaal op je plek. In Friesland ligt zo’n 3.000 km aan fietsroutes en ook in Groningen kun je naar hartenlust fietsen, dankzij het uitgebreide netwerk van fietspaden. Streekroutes, culinaire tochten … aan jou de keuze waar je heen wilt en hoe lang je op je ijzeren ros wilt zitten. Moe maar voldaan peddel je na zo’n tocht terug naar je bungalowtent, stacaravan of vakantiehuisje op één van 19 campings die je via Huurtent.nl boekt.

Stedentripje
Een dagje stad? Cultuur? Amusement? Leeuwarden is – zeker in 2018 – the place to be. Als Culturele Hoofdstad van Europa 2018 heeft Leeuwarden veel leuke activiteiten op het programma staan tot het einde van het jaar. Van straattheater tot muziekfestival en van museumexpositie tot kunstroute Sense of Place in het Waddengebied.
Ga je een dagje naar Groningen? De beroemde Martinitoren wijst je de weg naar het centrum. Daar vind je leuke winkels, gezellige terrasjes en lekkere eettentjes. En er is meer. Groningen was vroeger een echte Hanzestad, dankzij haar ligging aan het water. Dat zie je terug in de prachtige oude pakhuizen. In één daarvan huist nu het Noordelijk Scheepvaartmuseum. En vaar je door de grachten van Groningen, let dan vooral goed op bij de bruggen in het Verbindingskanaal. Gaan ze open, dan zie je dat onder elke brug een kunstwerk verborgen is (‘Kunst onder bruggen’).


Friesland en Groningen hebben het allemaal: natuur, cultuur, historie en sportieve activiteiten voor jong en oud(er). Nu alleen nog je favoriete kampeerplek en accommodatie boeken in Friesland of Groningen voor een weekend, midweek, of langere vakantie en je bent klaar om op ontdekkingsreis te gaan!
Anderen lazen ook onze blogs over  FrieslandGroningenNederland2018steden