Fietsen vanaf de camping? Fietsen kan (bijna) overal.

 10 Maart 2016   Femke

Fietsvakanties. Ik ben ermee opgegroeid. Al sinds mijn vroege jeugd gingen de fietsen mee achterop de caravan. Zo konden we, eenmaal op onze vakantiebestemming, makkelijk en lekker actief de omgeving ontdekken. En ik vind het nog steeds leuk om op die manier op ontdekkingsreis te gaan. Jij ook? Ik deel graag enkele topfietsvakantie-bestemmingen met je.

Rondje Franse Vendée

In een eerder blog had ik het al over de prachtige en afwisselende natuur van de Vendée, aan de westkust van Frankrijk. Met maar liefst 800 kilometer aan fietspaden is je tweewieler dé manier om de duinen, rotskusten, moerasgebieden en zoutvelden te ontdekken.

Fietsen in de Vendee


Langs de Duitse Donau

Zoek je het wat dichter bij huis, dan is Duitsland de plek bij uitstek voor een fietsvakantie. Zo heb je de Donaufietsroute van Passau naar Wenen. Je volgt de oevers van de Donau en fietst grotendeels over voormalige jaagpaden, die verhard zijn en uitsluitend voor fietsers gereserveerd. Je hebt geen last van verkeer. Voor mij een belangrijke reden om de vakanties hier door te brengen toen de kinderen nog klein waren en net konden fietsen. Tijdens het fietsen geniet je langs de route van het uitzicht op de rivier, steile berghellingen, bossen, velden, leuke dorpjes, kastelen, kloosters en wijnranken… Mooie gelegenheid om hier en daar een wijntje mee te pikken, toch?

Ontdek de grote Europese steden op de fiets

Niet alleen Amsterdam staat bekend om haar vele fietsende inwoners en toeristen, ook in andere Europese steden is fietsen aan een opmars bezig. Zoals in Parijs. Een echte aanrader, ook voor een romantisch weekend. Dat deed ik recentelijk nog met mijn nieuwe liefde. Dacht ik in eerste instantie rustig, hand in hand, door de stad te kunnen slenteren om de geijkte hoogtepunten te bezoeken … mijn vriend bleek meer van het actieve soort. En naderhand geef ik hem groot gelijk! We boekten een fietstochtje onder begeleiding van een gids die ons enkele bijzondere, goed verborgen plekjes van deze wereldstad liet zien en daar uitgebreid over kon vertellen. Dat was zo leuk, dat we er de volgende dag zelf al fietsend op uit gingen. Heel makkelijk, omdat Parijs gebruikmaakt van een eenvoudig verhuursysteem, waarmee je overal in de stad een fiets kunt pakken en na een paar uur elders weer kunt stallen. Oh, en dat romantische deel? Dat haal je tussendoor wel in op één van de gezellige terrasjes.

Fietsen in Berlijn


Steden die ik eerder per fiets verkende, zijn New York en Barcelona. Andere steden die je al fietsend kunt ontdekken, zijn bijvoorbeeld Antwerpen, Berlijn, Rome, Stockholm en Straatsburg, dat over zo’n 530 kilometer aan fietspaden beschikt. Zo kun je het sfeervolle oude centrum al peddelend doorkruisen. En vergeet dé fietsstad van Spanje, Sevilla, niet. Hier kun je dankzij het zonnige weer ook ‘s winters uitstekend rondfietsen.

Fietsen in Antwerpen


Op (fiets)pad door Nederland

Maar waarom altijd over de grens? In ons eigen kikkerlandje vind je de mooiste fietsroutes. Denk aan de tulpenroute dwars door de Bollenstreek (april/mei) en bezoek de Keukenhof, Den Haag of Leiden. Denk aan Zeeland, waar je al fietsend dat ultieme vakantiegevoel ervaart. Zowel aan de kust met de zilte zeelucht in je haren en de prachtige zeegezichten als landinwaarts met tal van leuke steden en charmante dorpjes.
Of bezoek Friesland en fiets de Elfstedentocht of een andere prachtige route langs meren, groene velden en oergezellige dorpjes.
Het is overal in ons land goed fietsen dankzij het vlakke landschap en de weidse uitzichten afgewisseld met levendige steden en dorpjes. En dankzij de populariteit van kamperen in eigen land, is er altijd wel een camping in de buurt.

Fietsen in Noord-Brabant


De fietsvakantie lonkt…

Er zijn heel veel leuke fietsvakantiebestemmingen in Europa, te veel om hier op te noemen. Je kunt er overal op uit. Met je eigen fiets of een huurfiets. Individueel of in groepsverband. Als afwisseling, naast het luieren, zwemmen en spelen, of als complete fietsvakantie.
Sinds ik groot ben, kies ik vooral voor dat luie gedeelte met hier en daar een fietstochtje, de wijnroutes bij voorkeur. En toch gaat dat echte fietsgevoel weer kriebelen door deze blog. Ik spring vanaf morgen weer wat vaker op mijn ijzeren ros, train de beenspiertjes los en ga alvast op zoek naar een leuke camping voor de vakantie. Met heel veel mooie en afwisselende fietsroutes.


Anderen lazen ook onze blogs over  fietsenBarcelonaDuitslandBelgiëFrankrijkgezondonderwegSpanjesporttipsbelevingVendéeNederland