Grand Est, de regio waar je te snel aan voorbijgaat

 25 September 2018   Ruud

We passeren haar allemaal - als je op volle snelheid onderweg bent naar het zuiden van Frankrijk, via de Autoroute Du Soleil. De regio Grand Est.
Voorheen heette de regio’s Champagne-Ardenne, Lorraine en Alsace, maar sinds de herindeling in 2016 zijn deze gebieden samengevoegd en heten ze Grand Est, met als hoofdstad Strasbourg. Over de Elzas en over Strasbourg hebben wij al eerder blogs geschreven.

Weinig interessant lijken ze, de gebieden rond Metz en Nancy en de saaiheid wordt alleen onderbroken door de karakteristieke kerk aan de snelweg in Thionville.

Maar als je de moeite neemt om de snelweg af te gaan en de regio zelf te bezoeken zul je ontdekken dat er heel veel moois te zien valt. Bijvoorbeeld de stad Reims met zijn kathedraal en de beroemde champagnehuizen. Dichtbij, in Épernay, vind je het centrum van de champagneproductie.
Zo zijn wij terechtgekomen op de charmante camping La Croix Badeau in Soulaines-Dhuys, in het département Aube. De camping heeft enkele tientallen ruime staanplaatsen en de Nederlandse eigenaar heeft gezorgd voor uitstekend sanitair. Vanuit hier hebben wij enkele mooie fietstochten gemaakt naar diverse grote meren in de buurt (Lac d’Orient, Lac du Der Chantecoq) waar je uitgebreide voorzieningen voor watersport en recreatie kunt vinden.

Meestal zijn de dorpjes bij de camping niet zo interessant en alleen van belang om boodschappen te doen of om een restaurantje te vinden, maar Soulaines-Dhuys is een uitzondering. Het lijkt of hier in het hart van het dorp de tijd stil heeft gestaan, met alles nog in perfecte staat.


Mooi Soulaines-Dhuys in de AubeOok hebben we een dagje doorgebracht in Troyes, de hoofdstad van het département.
N.B.: Wij hebben een vaste gewoonte om de auto in de buurt van het centrum van een stad te parkeren en dan meteen het Bureau de Tourisme op te zoeken voor een plattegrond van de stad en een brochure voor een stadswandeling. Zo’n stadswandeling voert je altijd in een of twee uurtjes langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Wij doen dat vrijwel altijd zonder gids, zodat we zelf het tempo kunnen bepalen. En zo kunnen we ook makkelijk de leuke terrasjes onderweg uitproberen…

Troyes, hoofdstad van de Aube


Troyes was een zeer aangename verassing! De traditionele vakwerkhuizen, intieme straatjes zoals de Ruelle des Chats, de vele kerken en de kathedraal, de ontelbare winkeltjes en terrasjes in het centrum en de vriendelijke mensen. Hier hebben wij geen spijt van.
Anderen lazen ook onze blogs over  TroyesReimsGrand EststadswandelingStraatsburgChampagneArdenne