Het ondergrondse Arnhem

 19 Februari 2018   Wandelen met Jan

Een tip bij het VVV kantoor was om de ondergrondse kelders van Arnhem eens te bezoeken. Nu is het zo dat de meeste kelders ondergronds zijn. Dus enige verrassing was al weg.

Heel plezierig is het bezoek bij wat minder mooi weer of juist op benauwde zomerse dagen. Een korte zoektocht leidde ons via de Rijnstraat, zo ongeveer de backbone winkelstraat, naar de Oude Oeverstraat. Gelukkig was er een stoepbord om ons te wijzen op de bezienswaardigheid die hier verscholen is. We zijn nieuwsgierig naar wat ons te wachten staat...

Om te beginnen werden we ontvangen door een uitermate vriendelijke receptionist. Zo op het oog was hij blij dat er bezoekers kwamen. Hij verkocht enthousiast de entreekaartjes en lardeerde zijn handelingen met een korte inleiding over de kelders. Gewapend met een plattegrondje daalden we af in de 36 aaneengesloten historische kelders.
Trappetjes en ladders door de kelders


Zoals vaker bij ontdekkingen zijn die het gevolg van een onbedoelde actie. Zo ook de herontdekking van deze kelders. Een aantal ondernemers aan de Rijnstraat wilden hun verkoopruimten vergroten. Zij wisten van het bestaan van de kelders. Echter om allerlei uiteenlopende redenen waren die kelders bij een aantal panden in onbruik geraakt. Toegangen waren afgesloten, trappen verwijderd of volgestort met troep. Doordat een aantal panden op de gemeentelijke monumentenlijst staat werd de verbouwing op de voet gevolgd door monumentenzorg. Al ras bleek dat de blootgelegde kelders zich niet leenden als verkoopruimte of opslagruimte anno 20ste eeuw. Wat nu gedaan met deze kelders?

Uit een potje kon een grote som geld getrokken worden en in totaal zijn 36 kelders aan weerszijde van de Rijnstraat opgegraven, schoongemaakt, in ere hersteld en met elkaar verbonden. Je loopt dus ondergronds van het ene pand naar het andere. De overgang tussen de buitenmuren zijn goed aangegeven waardoor je weet waar je bent op de plattegrond en bij welk huisnummer. Een keer steek je ook de Rijnstraat over. Hierbij kun je via een lichtluikje wat schimmen zien van passanten in de Rijnstraat.
Van kelder naar kelder


De huidige winkels waren in vroegere tijden handelspanden. De kooplui sloegen er in de kelders hun koopwaar op. Dit kon variëren tussen varkens en wijnen en alles wat je daartussen kunt benoemen. De informatieborden geven een aardig beeld van de historie van de verschillende kelders. Een deel van de kelders is nu nog af te huren als feestlocatie. Een enkele vitrine toont een paar ‘schatten’ die bij de openlegging zijn gevonden.

Voor openingsdagen en tijden: www.historischekelders.nl.
Anderen lazen ook onze blogs over  ArnhemstadswandelingstedenNederland2018Gelderlandcitytrip