Holten en Markelo, plaatsen voor bezinning

 19 Juli 2017   Fietsen met Jan

Vlak bij het gemeentehuis van Holten namen we onze fietsen van de auto. Het plan: Vandaag maken we onze eigen variant op een touretappe. Niet in Frankrijk, gewoon op de rand van Twente en Salland. Een mooie dag, ietsje zon, een briesje en een temperatuur waarbij het zweet niet gaat druipen. Zo’n dag dus!

Met de fiets de Holterberg op

Op het marktplein van Holten staat een beeldengroep. Drie varkens compleet met krulstaarten. Zo levensecht dat je verwacht dat de tegels omgewoeld gaan worden. Zonder dat er ook maar enig gevaar uitgaat van deze handtamme beesten stapten we hier op de fiets.

Beeldengroep Holten, drie varkens met krulstaart


Op de fietsknooppuntenkaart hebben we grofweg een route uitgestippeld. We willen de Holterberg op. Een heuse klim die ook onderdeel uitmaakt van een run-bike-run en vooral als uitdaging dient voor dagjesmensen zoals Hanneke en ik. Lommerrijk zo kun je deze fietstocht wel noemen. Want vrijwel direct ben je buiten het centrum van Holten. Holten is bepaald geen wereldstad, eerder een pittoresk boerendorp dat mee gegaan is in de vaart der volkeren. Via de bordjes 71 en 69 (prima nummer) gaan we naar de vroegere AOW leeftijd, bordje 65. Slingerend door naaldbossen, half verharde paden en langs galopperende paarden, (dank voor het stuiven en bevuilen van Hannekes lenzen) staan we plotsklaps bij een ‘paddock’, een soort van vrije uitloopruimte voor paarden.

woody


Dat vrije heeft zijn grenzen en uitloop is ook beperkt of het moet zijn dat uitlopen betekent nadat je een topprestatie hebt geleverd. Deze paddock hoort bij een pannenkoekenrestaurant en hierin kunnen passerende ruiters hun edele dieren stallen. Naast de paddock barst het van de richtingaanwijzers. Wij kozen voor: “Ereveld”.

De Holterberg, meer dan een berg!

Het zijpad leidde ons naar het ereveld “De Canadese Begraafplaats Holten”. Als de aanleiding niet zo bizar was zou je zeggen een schitterende tuin midden in de natuur tegen de Holterberg. Eerst het moderne informatiecentrum van binnen bekijken. Indrukwekkend zijn de tientallen verhalen die in beeld gebracht worden. Je wordt er stil van. Diezelfde stilte blijkt sereen te zijn in de begraaftuin. Alleen het geluid van een paar kwetterende vogels verstoren de rust en een tuinman moet blijkbaar ook van zich laten horen wanneer hij een soort kantjesmaaier aanzet. Maar verder indrukwekkende stenen, eindeloze rijen met namen en datums. Je slaat aan het rekenen en naast de jonge leeftijden bedenk je dat even zovele ouderparen berichten ontvingen over hun voor onze vrijheid gesneuvelde jongens. Wat een opoffering, wat een schril contrast met het gemak waarmee wij elke dag kwistig met onze vrijheden omgaan.

De Canadese Begraafplaats Holten


Van Holten naar Markelo

Door dit bezoek aan het ereveld in Holten draaide onze doelstelling voor onze fietstocht helemaal om. In plaats van de verdere klim de Holterberg op was er een nieuwe drijfveer. Aanvankelijk een hele relaxte want we zoefden naar de dorpskern van Holten, we passeerden onze auto en met een meewarige blik van het blik aan ons adres lieten we het transportmiddel bij de varkens achter. We trapten ons een ongeluk in de richting van de A1, via het natuurgebied ‘De Borkeld’ joegen we naar Markelo. Een plaatsje zoals je die zoveel tegen kunt komen wanneer je even weg van de snelweg gaat. Waarom dan naar Markelo? Nou, omdat daar een groot oorlogsmonument staat, een provinciaal oorlogsmonument. Nu we toch in een soort van respectvolle en contemplatieve staat waren, paste het om deze plaats te bezoeken.

Het Overijssels verzetsmonument


Van ons ‘toerplan’ is helemaal niets meer over. Ons gevoel over deze fietsroutebesteding is des te positiever. Wanneer we weer gaan fietsen dan weten we dat “vrij gebruik” van wegen en paden een eer en voorrecht zijn.

Ook een heerlijke fiets- of wandeltocht maken bij de Sallandse Heuvelrug? Boek dan een fijne vakantiewoning of bungalowtent op een van de volgende campings.

Ardoer Noetselerberg Camping de Noetselerberg ligt aan de voet van het Nationale Park de Sallandse Heuvelrug. Een gebied waar je schitterende fiets- en wandeltochten kunt maken. Voor kinderen is er een speciale speelbosroute. Deze camping biedt veel comfort, maar ook knusse gezelligheid. Voor een fijne glamping vakantie zit je ook goed op camping Noetselerberg.

Ardoer Holterberg Ideaal gelegen tegen de zuidhelling van de Holterberg, biedt vakantiepark De Holterberg ook veel mogelijkheden voor wandelaars, fietsers en ATB-ers. Voor gezinnen met kinderen is er op de grens van Salland en Twente van alles te beleven, maar je kunt natuurlijk ook lekker op de camping blijven om je te vermaken of om lekker niks te doen.

De Luttenberg Vakantiepark de Luttenberg is een mooi, schoon 5 sterren vakantiepark gelegen in de driehoek Raalte, Hellendoorn, Ommen (Overijssel). Een topcamping waar je ook mooie glamping accommodaties kunt boeken. Op de campings zijn de voorzieningen ruimschoots aanwezig, een fijn binnenbad, wellness, mooi sanitair en diverse goede restaurants.

Molke Camping Molke is een kleinschalige camping in Twente ( Overijssel) en ligt op de plaats waar in de zestiende eeuw een watermolen stond. Hier kun je terecht voor een fijne zomervakantie of voor een weekendje/midweekje weg.Anderen lazen ook onze blogs over  fietsenoverijsseltips