In Frankrijk ook een milieusticker voor buitenlandse kentekens

 3 Juli 2017   Ruud

Milieuzones in sommige steden

Enkele Franse steden kennen nu een tijdelijke of permanente milieuzone, waarin een milieusticker verplicht is. In Parijs-centrum (binnen de Boulevard Périphérique) geldt deze verplichting op doordeweekse dagen tussen 8 en 20 uur. In Lille, Lyon en Grenoble gelden de milieuzones alleen bij aanhoudende extreme luchtvervuiling.

Verder zijn er ook plannen om milieuzones in te voeren worden in o.a. Avignon, Arras, Bordeaux, Cannes, Clermont-Ferrand, Dijon, Le Havre, Montpellier, Reims, Rouen, Straatsburg en Toulouse, Vallée de la Marne.

Je kunt een milieuzone alleen inrijden met een milieusticker, een Crit’Air Ecovignet. Er zijn 6 verschillende stickers, afhankelijk van de vervuiling van het voertuig. Het groene vignet (categorie 0) is voor elektrische voertuigen en het grijze vignet (categorie 5) is voor diesels van 17 jaar en ouder.

6 categorieen vignet Frankrijk


Als je wilt weten welk vignet voor jouw auto of motor geldt dan kun je de simulator op de officiële website gebruiken. Vul de simulator in op www.certificat-air.gouv.fr/en/simulation.

Als je door Frankrijk reist op weg naar je bestemming zul je in het algemeen (nog) geen milieusticker nodig hebben; de doorgaande wegen zoals de Parijse Boulevard Périphérique en de Autoroute du Soleil zijn (nog) geen milieuzones. Wil je door de stad rijden (bv Parijs of Lyon) let dan even goed op of de milieuzones gelden. Wordt je beboet dan kost je dat €68.

Milieusticker (Crit’Air Ecovignet)

De enige officiële Franse website voor het online bestellen van een milieusticker is https://certificat-air.gouv.fr/. Hier kun je de aanvraag digitaal doen. Het enige wat je nodig hebt is je kentekenbewijs (en een digitale kopie hiervan) en een creditcard. Helaas kun je niet anders betalen.

De kosten voor de sticker zijn €4,80 inclusief verzendkosten. Dit Ecovignet blijft altijd geldig voor het kenteken. Je hoeft de milieusticker dus maar één keer te kopen.

Na betaling krijg je een bevestiging per email en max. 24 uur later de factuur. Mocht je op vakantie gaan en je hebt het vignet nog niet ontvangen dan geldt deze factuur als bewijs.

Het duurt wel even voor je het vignet per post ontvangt. Op de website wordt een levertijd van rond de 10 dagen genoemd.
Je kunt de status van je bestelling volgen via https://certificat-air.gouv.fr/en/suivi.

Er zijn ook andere sites die de Franse milieusticker aanbieden. Deze zijn niet officieel en de kosten kunnen (veel) hoger liggen.

Hulp bij het invullen van het formulier

Het formulier is typisch Frans, ook in de Engelse vertaling. Helaas biedt de site zelf weinig hulp bij het invullen van het formulier. Het belangrijkste hulpmiddel is je kentekenbewijs; de codes op het formulier komen overeen met de codes op het kentekenbewijs. Een kopie van het kentekenbewijs dient ook meegestuurd te worden.

Enkele websites met extra informatie.

Officiele site aanvraag Crit’Air Ecovignet
ANWB over Milieuzones Frankrijk
Officiele toerisme website Frankrijk over Milieuzones
RDW alle gegevens van je voertuig (o.a. CO2 emissie)