Je vakantie in Bretagne in 2017? Daarom!

 31 December 2016   Femke

Bretagne? Dat is waar Asterix en Obelix het zo naar hun zin hadden. Je vindt hier kastelen, burchten, veel stranden en natuurreservaten in het kwadraat. Charmante stadjes en campings met glampingmogelijkheden. Het Franse Schiereiland Bretagne is een aanrader als je wél de echte charme van Frankrijk wilt proeven, maar je gezin liever niet dagen achtereen op de achterbank propt. Lees en ontdek waarom ook jij komende zomer in Bretagne wilt zijn!

1 De rijke historie en magie van Bretagne


Allereerst kom je overal menhirs tegen. Dat zijn die grote rechtopstaande stenen die je kent van de stripboeken van Asterix en Obelix. De stenen ademen mysterie uit. Niemand weet hoe deze stenen in het landschap zijn gezet en wat het doel ervan is. Als je even verderop kijkt, kun je de burchten en kastelen niet missen. Frankrijk was vroeger nogal gewild bij de Spanjaarden en Engelsen, dus enige verdediging in de vorm van stadsmuren, dijken, wallen en kastelen was wel op z’n plaats. De mooiste kastelen vind je op prachtige plekken, zoals in Cap Fréhel, Camaret en het vestingstadje Concarneau.


Menhirs CarnacNiet alleen en route loop je tegen tradities en historie aan, ook het dagelijkse leven is doordrenkt met oudheid. Zo zie je in de dorpen in Bretagne veel traditionele huisjes. Ze zijn bedekt met leisteen, verscholen in het graniet en versierd met mos. In de steden zijn het de houten vakwerkhuizen die je aandacht opeisen. Binnen de vestingmuren van de stad staan de typische Franse huizen jaar in jaar uit mooi te zijn. Vaak heeft het vestingstadje ook nog een oude vuurtoren en een dijk, zodat de geschiedenis zonder al te veel fantasie herleeft.

2 Kamperen relatief dichtbij Nederland

In Bretagne ben je in een kleine acht uur. Met de auto wel te verstaan. Het schiereiland vormt het meest westelijke deel van het vasteland van Europa. Bretagne is ruim 800 km rijden en op deze bijna 800 km snelweg is het meestal lekker doorrijden. Je kunt kiezen tussen twee grote snelwegen: de van noord naar zuid lopende Autoroute des Estuaires, bestaande uit de A84 (tolvrij) en de A83 (tolweg), en de Autoroute Océane (A11) die vanuit het oosten komt. Zodra je in de regio Bretagne komt, is het over met de tolwegen trouwens. Zo houd je geld over voor een lekkere croissant of crêpe onderweg!

3 Het charmante Franse landschap

We hadden het al over de rijke historie die in het landschap terug te vinden is. Het landschap an sich is zo gevarieerd als het maar zijn kan. Heidevelden, valleien, flora en fauna in alle soorten en maten … in Bretagne beleef je de natuur in al zijn glorie. Bretagne heeft zelfs het grootste aantal beschermde natuurgebieden van Frankrijk! Hier geniet je niet alleen van in de vele natuurreservaten, er zijn ook honderden beschermde gebieden die niet tot reservaat gedoopt zijn. Geniet van de sfeer van de diverse eilanden in de Golf van Morbihan. Ook de Pointe du Raz en echte bezienswaardigheden als Sillon de Talbert mag je niet missen.

Klein havenstadje Auray in Bretagne


4 Veel kleine campings met glamping accommodaties


Bretagne is een walhalla voor kampeerders. Alleen al bij Huurtent vind je maar liefst 53 campings in deze Franse regio! Onder deze campings zijn 14 kleine tot middelgrote campings die uitermate geschikt zijn voor glamping. Naast rust, sfeer en privacy, bieden deze campings accommodaties met comfortabele bedden, een overdekte veranda en volledig ingerichte keuken. Ook je eigen sanitair behoort tot de mogelijkheden. Kies uit de vele stacaravans, safaritenten, ingerichte huurtenten en lodges. Zowel grote als kleine kampeerfreaks gaan het heerlijk vinden in het Franse Bretagne!

5 Lange kustlijn en veel stranden

Een 1200 km lange kustlijn met brede stranden, ruige rotsen, schattige baaitjes en woeste kliffen; Bretagne heeft het allemaal. Of je nu houdt van populaire badplaatsen met lange, brede stranden of van kleine en knusse baaitjes voor jou alleen, Bretagne is zo gevarieerd dat er ook voor jou een geschikt strand dichtbij is. Niet alleen op een ligbedje of handdoekje vermaak je je prima, ook op zee is het te doen. Wat denk je bijvoorbeeld van kanoën op zee? Een boottrip naar het eilandje Ile de Brehat of een heuse oestersafari? Hou bij activiteiten op het strand wel rekening met de grote getijdeverschillen! Voordat je het weet kun je de route die je héén liep, niet meer terug…


Kust Bretagne6 De pittoreske steden van Bretagne

Het middeleeuwse Rennes is de grootste en meest bekende stad van Bretagne. Naast deze hoofdstad vol met 17e-eeuwse gebouwen, sfeervolle pleinen en karakteristieke huizen, zijn ook het charmante Bécherel, het pittoreske Port-Louis, het schilderachtige Vannes en Rochefort-en-Terre de moeite waard. In het knusse Bécherel zijn de boekenmarkt en de kleurrijke tuin van Thabor met een trappen- en murendoolhof echte aanraders. Ben je in Port-Louis, dan kun je de vissershaven en de sporen van de Indische Compagnie niet missen. Vannes staat bekend om haar kunst en historie en dit zie je onder andere terug in sierlijke gevels en 13e-eeuwse vestingmuren. In Rochefort-en-Terre zul je je ogen uitkijken bij het kasteel en de stadswallen. Loop je warm voor kleinere, gezellige dorpjes? Ga dan langs Lannion en bekijk de mooie vakwerkhuizen op de pleintjes. Of naar het vissersplaatsje Paimpol aan de kust.

Vannes, hoofdstad van de Morbihan


Ook je pinpas mag mee naar Bretagne trouwens. Aan schattige boetiekjes, brocante markten, mooie galerieën en sfeervolle winkelstraten geen gebrek. Bovendien is de kust nooit ver weg! Dat wordt lekker uitrusten na het shoppen en flaneren.
Anderen lazen ook onze blogs over  BretagnebelevingFrankrijkglampingmeivakantiereizentips