Met de baby op een camping in Europa?

 8 Februari 2015   Femke

Kamperen met baby’s of dreumesen lastig? Welnee! De komst van een kind betekent echt niet het einde van je kampeervakanties. Integendeel. Met wat extra voorbereiding en organisatie is kamperen in deze fase van jullie leven juist ideaal!


Kamperen met de baby


Buiten het feit dat de hele dag buiten zijn erg gezond is, is een kampeerplek van 100 m2 een stuk relaxter dan een hotelkamer van 25 m2. Uit ervaring kan ik je melden dat er voor kinderen op een camping echt een stuk meer te ontdekken valt dan binnen de 4 muren van een hotel of appartement… En dit komt ook jouw gemoedsrust en vakantiegevoel ten goede.

Van peuterbadje tot wasmachine: hier let ik op
Toegegeven. Er is een aantal zaken waar ik - toen mijn jongens kleiner waren - extra op lette bij het boeken van een camping. Het is bijvoorbeeld niet ideaal als je baby wil slapen, terwijl je tent overdag in de volle zon staat en er ’s nachts continu feestende en herrie makende jeugd voorbij komt. Je kunt je vast ook voorstellen dat een speeltuin of zandbak in de buurt wel handig is en hetzelfde geldt voor een sanitair gebouw en een peuterbadje bij het zwembad. Nu ik er zo over nadenk, kan ik nog wel wat meer punten opnoemen.

- Is de camping autovrij? Als dit zo is, kan je kindje veilig kruipen en spelen en loopt hij geen gevaar;

- Kies een schaduwrijke plek! Dit is zowel overdag als ’s nachts fijn. Ik heb het wel eens zo getroffen dat het in de stacaravan 40 graden was, waardoor een middagdutje onmogelijk was. En waar ik de eerste dag nog in de veronderstelling was dat mijn zoon dit ’s nachts wel zou compenseren, was ik de tweede nacht niet meer zo naïef. Als er de hele dag zon op de tent of caravan gestaan heeft, koelt het ook ’s nachts amper af. Zo heb ik geleerd;

- Blijf je langer dan een week? Dan is de aanwezigheid van een wasmachine en eventueel een droger geen overbodige luxe. Zo kun je tussendoor een keer de lakentjes of kleren wassen. Al behoeft dit punt waarschijnlijk geen toelichting voor de ouders die al tot hier gekomen zijn met lezen;

- Veel campings beschikken over een speciale wasruimte voor baby’s en peuters. Zo hoef je zelf niet te zeulen met aankleedkussens of babybadjes. Al is het meenemen van een babybadje misschien toch wel handig… Als je deze bij je kampeerplek neerzet, kan je kleine lekker spetteren. Zo heb je je peuterbadje direct bij de hand.

Kindvriendelijke campings in Europa
Naar zaken als een recreatieprogramma of een kinderdisco kijk je pas over een paar jaar, als je kind wat ouder is. Wat in de babyfase belangrijker is, zijn de aanwezigheid van babyartikelen en het pierebadje! Diverse kampeerorganisatie hebben dit perfect door. Zij hebben de geschikte kindvriendelijke campings al voor je geselecteerd en je vindt deze uiteraard op www.huurtent.nl. Er zijn volop kindvriendelijke campings in onder meer Frankrijk, Italië en Spanje en in de zoekmachine van Huurtent kun je gemakkelijk filteren op kindvriendelijkheid door bij ‘voorzieningen’ het vakje ‘kinderen’ aan te vinken. Hoe handig!

Nieuw in 2015 is de Gusto Baby stacaravan, 4 volw. en 1 baby/kind van Gustocamp op diverse campings in Italië.


Kamperen met de baby met GustocampDe ideale kampeer-accommodatie met kleine kinderen
Een tent heeft wat mij betreft als voordeel dat het leuk is en het echte kampeergevoel oproept. De temperatuur kan echter vlot oplopen en er is niet altijd een aparte slaapruimte voor je baby. In een (sta)caravan is dit meestal wel het geval. Bovendien kan je kindje zich in een caravan wellicht beter vermaken als het slecht weer is en je hebt je eigen sanitair bij de hand. Een voordeel van een huurcaravan of huurtent boven het meenemen van je eigen spullen is trouwens dat je kofferruimte overhoudt. Deze ruimte komt goed van pas voor de kinderwagen, buggy en de bergen speelgoed die je ongetwijfeld wilt meenemen… Om deze reden zijn campings die zorgen voor een kinderstoel, babybedje of box en bedtextiel ook zo fijn. Dat scheelt enorm in de bagage!

De vakantie-uitzet
Tot slot nog een paar tips ten behoeve van de vakantie-uitzet als je met een baby reist. Neem kinderparacetamol mee, zonnebrand en een klamboe en vergeet ook vooral niet te checken of er ter plekke geschikte babyvoeding te krijgen is. Dat scheelt je al snel uren zoeken naar de apotheek in kleine onbekende dorpjes. Een volledige checklist voor je vakantie inclusief medische apotheek vind je hier: Checklist met je baby op vakantie.
Anderen lazen ook onze blogs over  babycampingvakantiekamperentipskinderen