Middelburg, ontdek de steegjes, bruggen en het bewogen verleden

 22 Oktober 2021   Virginie

Tijdens onze vakantie op vakantiepark de Meerpaal, in Zoutelande, hebben wij natuurlijk ook een bezoek aan de hoofdstad van Zeeland gebracht. Middelburg is een stad met een rijk verleden en dus zeker een wandeling waard.

Middelburg


Zo gezegd zo gedaan. Aangekomen bij het VVV bleek al snel dat het die dag twee wandelingen zouden worden. Onze eerste wandeling ging door de sloppen en stegen van deze stad van stand. We moesten al snel concluderen dat de monumentale panden vaak zijn gerestaureerd. Deze restauratie was helaas hard nodig na de bombardementen uit de WOII. Maar petje af, Middelburg is er zeker in geslaagd de hele stad weer een prachtig middeleeuwse uitstraling te geven.

Stadhuis Middelburg


Vanaf het prachtige stadhuis, misschien wel het mooiste van Nederland, liepen we door steegjes en straten die ons deden verbazen. Dit is Middelburg zoals wij het nog nooit gezien hadden. Via het plein De Helm liepen we via de Simpelhuisstraat, waar de Engelse Kerk al sinds de 15e eeuw staat, de Wijngaardstraat in.

De Helm, plein achter het Stadhuis


Hier zie je een parkeerplaats die vroeger ook al door de Walcherse boeren werd gebruikt bij een bezoek aan de markt. Daarna wandelde we de Penninghoek in, de naam van dit steegje verwijst naar de accijnzen die in de Middeleeuwen werden betaald. In deze straatjes woonden de mensen die geen belasting konden betalen en vrijgesteld waren in die tijd.

Vanuit het steegje wandel je de Penninghoeksingel op. Deze straat ligt aan de Herengracht die in de 13e tot 16e eeuw de verdedigingsgracht was buiten de muren. Je wandelt hier langs kleine huisjes ooit de woningen van de werklui die hier woonden. In de 16e eeuw werd de stadsmuur (bolwerken) verplaatst vanwege uitbreiding van de stad.

Wandelend kom je dan langs het enige nog bestaande hofje in Middelburg: het Antheunishofje. Destijds gebouwd uit liefdadigheid voor armlastige alleenstaande vrouwen. Middelburg heeft ooit 5 hofjes gehad. Deze hofjes waren vaak liefdadigheidshofjes, gesticht door rijken die hun naam graag wilden verbinden aan zo’n hofje en zo hoopten een plekje in de hemel te reserveren.

Het Antheunishofje ooit voor arme alleenstaande vrouwen


Loop daarna via de Latijnse Schoolstraat links een steeg in via een stenen boog naar de Bogardstraat. Je loopt langs prachtige achtergevels en tuinen, en dit alles zeer dicht op elkaar gebouwd. Je kunt hier diverse Anton Pieck plaatjes schieten. Dit was destijds een veilige plek binnen de muren om te wonen.

Je wandelt zo een steegje via de Latijnse Schoolstraat in


Vervolgens wandelden we door de Brouwerijpoort, hier was sinds 1620 de brouwerij de Drye Tonnekens gevestigd, richting Wagenaarstraat. In de Wagenaarstraat kwamen we een statig patriciërshuis, het Van Cittershuis, tegen. Dit huis wordt nu door een notaris bewoond en in de tuin zagen wij een houten gevel en bij navraag bleek dit een gevel van een ander oud huis in de Lange Delft te zijn. Al wandelend kom je dan bij de Stoppelaarstuin met een beeldengroep (Drie Begijntjes) die verwijst naar de tijd dat hier een begijnhof was. Nu wonen in de in de in 1973 gerestaureerde huisjes vaak studenten.

De Drye Tonnekens, brouwerij


Via enkele steegjes kwamen wij uiteindelijk op de St. Jorisstraat uit en lopen naar de hoek met de Zuidsingel waar wij het IJkhuis zagen, dat tegenwoordig het clubhuis van de scouting is. Via de Zuidsingel lopen we naar de Bleekersgang. Hier zagen wij werkelijk het mooiste plaatje van de gecompliceerde en compacte bouw van de huizen die op de Spanjaardstraat staan met op de achtergrond zelfs de “Lange Jan”.

Achterkant Spanjaardstraat, oude gevels, daken en Lange Jan


Na de vele steegjes, mooie straatjes en prachtige onderhouder monumentale panden met de daarbij horende informatie, tijd voor de lunch en die vonden wij al snel in de tuin van de Kloverniersdoelen. We waren het er al snel over eens Middelburg heeft vele verscholen geheime pareltjes en we verheugden ons dan ook op de tweede wandeltocht langs de Bolwerken.


Lunchen doe je bij de Kloverniersdoelen in de binnentuin

Anderen lazen ook onze blogs over  stadswandelingstedentripZeelandbezienswaardigheidMiddelburg