Ontdekkingstocht in verrassend Valence

 27 September 2019   Typisch Fem

Valence, een verrassing


Vakantie betekent voor ons: alle tijd om leuke steden te bezoeken! Zo’n stadsbezoek begint standaard bij het lokale Office du Tourisme. Welke steden zijn er in de regio van de camping? Welke bezienswaardigheden zijn de moeite waard? Vervolgens vissen we een plattegrond en stadswandeling mee en gaan we de hort op om de mooiste pareltjes te ontdekken. Zo werden we afgelopen zomer verrast door de Franse stad Valence. Aanrader voor iedereen die geschiedenis, bouwkunst, gezellige food markets en groene parken graag op loopafstand van elkaar ziet.

Als eindbestemming of tussenstop naar Zuid-Frankrijk

Valence is de hoofdstad van departement Drôme en ligt aan de rivier de Rhône en de Autoroute du Soleil, net onder Lyon. Deze ligging maakt haar, naast een fijne vakantieplek, een ideale bestemming voor een tussenstop onderweg naar het zuiden. De sfeer in de stad is prettig, relaxed en lekker zuidelijk. 'Je kunt er heerlijk wandelen over brede boulevards en verdwalen in kleine steegjes’ zo belooft het stadsplan. Dat vraagt om nader onderzoek!

Lekker wandelen door steegjes en over brede boulevard in Valence


Groene en kidsproof stad

We startten onze wandeling bij Kiosque Peynet op de Champs de Mars. Van hieruit kijk je over het Parc Jouvet, een prachtig park dat zich als groende long van de stad uitstekend leent voor een pauze. Parc Jouvet is een van de grootste stadsparken in Valence en in 2006 gedoopt tot ‘opmerkelijke tuin’, aldus de folder. Er is veel te doen voor de kinderen, de uitgebreide speeltuin trekt zichtbaar enthousiaste bezoekers. We beamen: dit is met recht een ‘park extraordinaire’.

Stadspark in Valence, Parc Jouvet


Voor kunstliefhebbers en cultuurfans

Vanuit het park liepen we richting Place de Ormeaux met het Museum van Valence. In dit museum komen moderne kunst en archeologie samen. Het is namelijk een voormalig bisschoppelijk paleis, dat met haar glazen aanbouw en bijzondere collectie ook strak design uitademt. Het museum ligt in het oude stadscentrum, met tegenover haar de Romaanse kathedraal Saint-Apollinaire. Deze kerk is een van de oudste monumenten van Valence. Erachter ligt monument Le Pendentif, daterend uit 1548 en opgebouwd uit molasse, een zacht rotssteen dat in Drôme wordt gewonnen. Vanaf het plein aldaar heb je een mooi uitzicht over een deel van de stad. Genieten!

Museum Valence moderne kunst en archeologie


kathedraal Saint-Apollinaire


Monument Le Pendentif, 1548 uit molasse opgebouwd in Valence


Historie? Check

Hup, tijd om verder te wandelen. En wel naar Le Maison des Têtes, een bijzonder en veel gefotografeerd monument. Het behoorde ooit toe aan een rijke consul uit Valence en is bekend door de vele hoofden die de overgang van Middeleeuwen naar Renaissance weergeven. De hoofden op de eerste verdieping verwijzen naar het Lot en de Tijd en de overhangende hoofden stellen de Winden voor. Ooit gehoord van de beruchte Mistral?

Le Maison des Têtes


Gezellige markten en heerlijke croissants

Na zoveel cultuur leidden onze knorrende magen ons naar een van de oudste wijken van Valence, in de buurt van de Saint-Jean-Baptiste kerk. We belandden op een gezellig plein met hallen waar wekelijks markten plaatsvinden. In tegenstelling tot wat het woord ‘hal’ suggereert en wat je van elders in Frankrijk gewend bent: de markten zijn niet binnen maar juist rondom de markthal en de kerk. Bij een kraampje besloten we een welverdiende break met een bak koffie en een croissantje te nemen. Zo, we kunnen weer door.

De hallen bij de St. Jean Kerk Baptiste in Valence


East meets west

De rest van de middag vulden we met het bekijken van het maison Mauresque, een in bijzondere stijl opgetrokken gebouw dat door de rijke industrieel Charles Ferlin gebouwd is in 1858. De sfeer laat zich het best omschrijven als een mengeling van Oosterse invloeden en Middeleeuwse elementen. Dat Oosterse zie je vaker terug in Valence, al is het maar doordat 10% van de bevolking Armeense roots heeft. Hier kwamen we achter tijdens een bezoek aan het cultureel centrum voor Armeens erfgoed, waar we met een overzicht van de vervolgingen, de Armeense genocide in 1915 en de aankomst van de Armeense bevolking in Valence onze dagtrip afsloten.

Maison Mauresque met Oosterse invloeden en Middeleeuwse elementen


Vive la France mag wat ons betreft best een dag of wat vervangen worden door Vive Valence. Next stop: Orange. Waarover spoedig meer!
Anderen lazen ook onze blogs over  ValenceFrankrijkstadswandelingbezienswaardigheidbelevingnazomerAuvergneVaucluseDrôme