Porto, onze tips: to-do en hotspots (deel 2)

 3 September 2019   Ruud

Fietstour op de e-bike

Zoals bekend maken we in iedere stad een fietstour met gids, voor ons de beste manier om in een paar uur de hoogtepunten van de stad op een prettige manier te leren kennen. Toen we deze fietstour door Porto boekten bij Baja Bikes (deze link), konden we alleen elektrische fietsen reserveren. Het werd meteen duidelijk waarom. De hoogteverschillen zijn enorm en als je geen topsporter bent dan is wat ondersteuning wel zo fijn.

***


Secret Food Tour

Ook een aanrader is de Secret Food Tour (deze link) met lokale gids. We begonnen de tour bij een Confeitaria voor koffie en lokale sponge cake, we gingen naar de lokale markthal voor sardines met een sausje van olijven en tomaten en een glas Vinho Verde, en bezochten we diverse andere adressen voor lokale specialiteiten als Bifana en de niet-te-missen Francesinha. Uiteraard afgesloten met een Tawny Port aan de oever van de Douro.
Het diner hebben we die dag maar overgeslagen…

***


Rondleiding porthuis Taylor’s

Ben je in Porto, dan ga je natuurlijk ook een van de vele porthuizen bezoeken. Wij kwamen toevallig terecht bij Taylor’s, omdat het wat achteraf ligt en waarschijnlijk daardoor ook wat rustiger leek. Met een audioguide voor iedereen konden we op eigen tempo de rondleiding volgen en de kelders bezoeken. Uiteraard afgesloten met een proeverij in de binnentuin (witte, ruby en vintage port) en een mooie aankoop in de winkel.
Waar naar toe en waar niet naar toe?

Tawny Port proeverij


Hotspots

Het is grappig, maar sommige hoogtepunten in iedere stad kun je beter vermijden of alleen op afstand bekijken. In het centrum vind je het Café Majestic, een van de mooiste cafés ter wereld naar gezegd word. Toen wij er langs liepen stond er een lange rij wachtenden en de recensies vermelden hoge prijzen en matige kwaliteit.

***


Ook zo’n hotspot is boekhandel Lello, met een een werkelijk prachtig interieur. Hier vond J.K.Rowling inspiratie voor Harry Potter, dus iedereen wil dat zien. Normaal koop je er boeken, maar het werd er zó druk met kijkers, dat de eigenaar een toegangsprijs vraagt. Die wordt wel weer verrekend als je toch een boek koopt. Slim. De wachtrij hier was ook weer lang. Op naar de volgende bezienswaardigheid!

Zeker de moeite waard vonden wij de vertrekhal van het São Bento treinstation (1916) in het centrum, waarvan de wanden met Portugese tegels, azulejos, bekleed zijn. In vooral blauw-wit zijn enkele mooie historische taferelen afgebeeld.

vertrekhal São Bento


Verdere hoogtepunten zijn de , de kathedraal van de stad, en de Clérigos toren. Ook leuk is een tochtje met de historische tram (Linha 1) vanuit het centrum langs de oever van de Douro. Op het beginpunt hebben we staan kijken hoe met de hand de richting van de bovengeleider gewisseld werd voor de volgende rit.

Onze laatste middag hebben we doorgebracht aan het zandstrand bij Matosinos, een wijk waar ook veel goede visrestaurants te vinden zijn. Hier kun je niet direct met de metro naar toe, dus een Uber taxi bracht uitkomst.

Tenslotte: Porto is voor ons een mooie stad met vele hoogtepunten, maar ook een stad waar nog veel in geïnvesteerd moet worden om hem echt prachtig te maken.

Porto deel 1 vind je hier.
Anderen lazen ook onze blogs over  PortugalPortostedentripstedenDouro