Šibenik, een baai van forten en boten

 9 Augustus 2018   Ruud

Šibenik is gebouwd aan de kust van Kroatië tegen de steile bergwand. De stad met bijna 40.000 inwoners omsluit bijna de gehele 10 kilometer lange baai die uiteraard is vernoemd naar deze stad.

Šibenik, forten en boten


Vissersboten en alle formaten plezierjachten wisselen elkaar hier af langs de haven, en regelmatig leggen in de baai ook indrukwekkende cruise-boten aan, waarvan de passagiers vooral de toeristische boulevard van Šibenik bezoeken.

Vooral de boulevard is ingericht op toeristen, met een (betaalde) parkeerplaats aan de haven aan zuidkant van de stad en een gratis parkeerplaats aan de noordkant bij het zwembad. Maar de stad is met name de moeite waard als je de smalle steegjes inloopt die de berg opgaan. Je vindt hier overal betonnen trapjes, inkijkjes, dwaalgangetjes en veel schaduw…

Aan de ingang van de stad kun je niet om de prachtige Katedrala svetog Jakova (St. Jacobuskathedraal) heen, een basiliek uit 1535 die op de UNESCO werelderfgoedlijst staat.

Klim je steeds hoger, dan bereik je uiteindelijk het fort van Svetog Mihovil (Sint Michael). Dit fort torent hoog boven Šibenik uit en is behalve een middeleeuws fort ook een belangrijk openlucht theater waar wereldberoemde sterren optreden. Je kunt het fort bezichtigen en onze tip is om tegen het eind van de dag een combi-ticket te nemen voor het fort én het nog wat hoger gelegen fort Barone. Dit fort ligt op zo’n 10 minuten wandelen, maar het uitzicht over Šibenik bij zonsondergang is prachtig, vooral met een glas wijn en een Kroatische tapas schotel uit de bar van Barone.

Svetog Mihovil


Er ligt nog een fort op de heuveltop, maar dat wordt gerestaureerd en is nu (aug.2018) nog niet te bezoeken.

Šibenik ligt aan de monding van de Krka rivier, en op ruim 10 km afstand van de stad, in het binnenland, vind je de watervallen van Krka, één van de mooiste natuurparken van Kroatië. Veel mensen beweren dat in het bijzonder de watervallen van Skradinksi Buk minstens zo indrukwekkend zijn als die van Plitvice. Het is hier in ieder geval veel minder druk (maar nog steeds erg druk).

Skradinksi Buk, Krka


Als je van zeilen houdt, of een plezierjacht hebt of huurt, dan is het een must om bijvoorbeeld vanuit Šibenik het Kornati National Park te bevaren. Het is een indrukwekkende tocht die je kunt maken langs de 89 onbewoonde eilanden, eilandjes en rotsen voor de kust.

Vlakbij Šibenik vind je campings als Solaris Holiday Park ten zuiden van Šibenik, en Soline in Biograd.
De snelweg (tolweg) langs de kust van Dalmatië is makkelijk te bereiken en in perfecte staat, dus vanuit het centrale Šibenik rij je zo naar b.v. het prachtige Split in het zuiden of naar het historische Zadar in het noorden.

Een tip voor een mooie rit is langs de kustlijn vanuit Šibenik naar Split, vanaf de stopplaats bij de olijfolieverkopers een prachtige foto maken van Primošten, een uitgebreide lunch op één van de knusse pleintjes in Trogir en de rest van de dag doorbrengen tussen de winkeltjes in het paleis van Diocletanus in Split. En kies voor het diner eens een heerlijke risotto of oestersalade bij Mazzgoon, mijn favoriet.
Anderen lazen ook onze blogs over  DalmatiëKroatiëAdriatische kustcampingSibenik