Stadswandeling Amersfoort

 8 April 2016   Huurtent

Wij hebben de prettige gewoonte, als we in de buurt van een leuke stad zijn, om een stadswandeling te maken door die stad. Ons eerste stappen zijn dan ook richting VVV. Zo ook bij een bezoek aan Amersfoort.

Ik kan je vertellen wij waren echt verrast want Amersfoort was niet nieuw voor ons. Al regelmatig hebben wij door de winkelstraten gelopen en ons nooit afgevraagd wat Amersfoort nog meer te bieden had behalve een gezellige lunch na of tijdens een zakelijke afspraak. Sorry, we schamen ons diep.... want Amersfoort heeft veel moois te bieden en je hebt een grote verscheidenheid aan wandelingen, dus maar eens begonnen aan een stadswandeling van zo’n 4,5 km. (€3 bij het VVV) door het centrum van Amersfoort.

Amersfoort Klein Spui-Groot Spui


Vergezeld van een waterig lentezonnetje startte onze route bij de Onze Lieve Vrouwentoren (Lange Jan) gebouwd tussen 1444 en 1500 met de opbrengsten van de pelgrims die naar aanleiding van ‘het Mirakel van Amersfoort’ (in 1444 werd er in Amersfoort een Mariabeeldje gevonden en er volgden in de 15e en 16e eeuw diverse wonderen) Amersfoort als zeer groot bedevaartsoord zagen. Links van de toren vind je de Krankeledenstraat. Hier moesten destijds de zieken, die op genezing hoopten, wachten. Aan de andere kant van de toren hebben wij genoten van een heerlijk kopje koffie bij cafe Long John, wachtend op wat meer zon.

de waterpoort “de Koppelpoort” in Amelsfoort


Vervolgens lopen we lekker opgewarmd via de Breestraat richting Kleine Spui en Grote Spui en zien aan de rechter kant het Flehite museum liggen. Hier kun je de geschiedenis van de stad en de omgeving op diverse manieren uitgebeeld zien. Het museum bevindt zich in 3 middeleeuwse muurhuizen welke gebouwd zijn op de oude stadsmuur. Vanaf het museum loop je het Kleine Spui op en zie je op nummer 18 de enige overgebleven brouwerij “de Drie Ringen” van Amersfoort. (bier brouwen was ooit de belangrijkste inkomstenbron van Amersfoort). Dorst? Geen probleem behalve het biermuseum bezoeken kun je hier ook een biertje drinken. Vervolgens wandelen we langs de waterpoort “de Koppelpoort” en de Stoneystuw en de Nederlandse Beiaardschool.

het Flehite museum


Vervolgens lopen we richting Sint Joriskerk, en wandelen we voorzichtig over het “heksenbruggetje” want stel je voor, en gaan hier linksaf het Havik op. Dit was vroeger een binnenhaventje en waarschijnlijk heeft Amersfoort hier zijn naam aan te danken (een makkelijk doorwaadbare plek door de Amer). Dit is een bijzonder plekje met bijzondere gevels met diverse bouwstijlen en uit meerdere periodes. Via de Lavendelstraat lopen wij het Hof op, het grootste plein van Amersfoort, ook hier zien we weer diverse mooie gevels en centraal de St. Joriskerk met tegen de zuidwand de boterhal waarop je een klein klokkenspel ziet. Steeds op het hele uur verschijnt hier St. Joris die de draak verslaat.

Tijdens de hele wandeling komen we diverse Muurhuizen tegen, deze huizen zijn gebouwd op de oude stadsmuur welke waarschijnlijk in de 15e eeuw is afgebroken en van de oude bakstenen zijn deze huizen op de overblijfselen gebouwd.

Muurhuizen Amersfoort


Al met al wederom een fantastische wandeling door een mooie Nederlandse stad die ons via de Kamperbinnepoort (enige poort die nog over is van de eerste stadsmuur, welliswaar niet de oorspronkelijke poort), weer richting Onze Lieve Vrouwentoren brengt.
Anderen lazen ook onze blogs over  Nederlandwandelenstadswandelingbelevingonderwegverslag