Toscane op z’n best en 7 x nét even anders

 14 April 2018   Typisch Fem

Een typisch Toscaanse Landschap


Hotspots in Italië, en dan in het bijzonder Toscane, zijn er meer dan je kunt tellen. Dankzij het op z’n zachtst gezegd aangename Middellandse Zeeklimaat, de geurende cipressen, glooiende heuvels en unieke renaissancekunst is Toscane al sinds jaar en dag populair bij vakantiegangers. Lijstjes met must-sees en favorieten zijn er dan ook in overvloed en op de zoveelste ’10 x doen in Toscane' zit je niet te wachten. Maar een lijstje met de nét-niet-hoogtepunten? Die dorpjes en culturele plekken waar je nog níet geweest bent, maar die wij als die hard Italië-gangers al voor je ontdekt hebben? Kijk, dat is dan wel weer handig.

1 Het Pantheon van Florence: de Santa Croce basiliek

Laatste rustplaats van veel beroemde Florentijnen en grote geesten, zoals Galilei, Michelangelo, Dante en Rossini. Een imposante marmeren gevel. Een nog imposantere ligging aan het Piazza Santa Croce, met haar vele terrasjes, chocolatiers, wijnbars, ijssalons en mercatos. Het is niet voor niets dat deze enorme kerk, gelegen aan het Piazza Santa Croce, het Pantheon van Florence wordt genoemd.

2 de Klokkentoren in Volterra

Natuurlijk moet je naar Siena, Lucca en San Gimignano. Maar vergeet ook vooral Volterra niet! Misschien ken je het oude, kleine stadje in west-Toscane uit de Twilight boeken van Stephenie Meyer, misschien heb je er nog nooit van gehoord. Als je klaar bent met wandelen door de smalle straatjes en het bewonderen van alle goed bewaarde overblijfselen uit de Etruskische tijd, denk dan eens aan het voormalig stadhuis van Volterra: Palazzo dei Priori. Het pand is anno 2018 een museum en via een steile klim via smalle ijzeren en stenen trappen bereik je de klokkentoren. En echt, het uitzicht over Volterra, de Duomo di Volterra en de heuvels rondom de stad is fenomenaal.
Volterra, een prachtig stadje


3 Een warm bad in Bagno Vignoni

Op diverse plaatsen in Toscane kun je genieten van warm bronwater, gewoon op straat. In Bagno Vignoni is het dorpsplein één groot vierkant bad. Ga vroeg ’s morgens of laat ’s avonds en je bent misschien wel de enige …

4 Golden View Open Bar, San Niccolò, Florence

Voor verse oesters. Allerlei soorten vis. Of gewoon een heerlijke cappuccino. Dit is een van de leukste adressen in Florence. En nee, dit eettentje staat niet bovenaan in iedere reisgids. Als je de Arno River en de Ponte Vecchio op de achtergrond ziet, snap je waar de naam van het restaurant vandaan komt trouwens.
Oesters in Florence


5 La Guardiola in Montescudaio

De eilanden Gorgona, Capraia en Corsica in de verte. De vijftien meter hoge stadsmuur onder je. Vanaf de oude uitkijktoren van het dorp Montescudaio, La Guardiola, zie je Toscane op z’n mooist. Tegenwoordig hoef je niet meer op te passen voor militairen, voor verliefde stelletjes des te meer.

6 Romantisch Pienza

Pienza is een renaissancestadje dat tot nu toe niet de aandacht krijgt die het verdient. Hier moet je heen met je kersverse liefde! Slenteren over de Via dell’Amore en de Via del Bacio, de Weg van de Liefde en de Weg van de Kus dus, en dan natuurlijk de Duomo Pienza bewonderen. Unesco heeft het historische centrum al ontdekt. Ben jij de volgende?

7 Beeldentuin Giardino dei Tarocchi, Capalbio

Dit beeldenpark Giardino dei Tarocchi in het zuiden van Toscane is een ontwerp van Niki de Saint Phalle. De beelden zijn gebaseerd op de 22 kaarten van het Tarot-spel. Over de realisatie deed Niki bijna twintig jaar, samen met haar echtgenoot die ook beeldhouwer was. Tijdens de aanleg van het park woonden ze zelf in de tuin, zodat ze de vorderingen aan de mozaïeken en beelden continu konden volgen. En ja, het stel is inderdaad geïnspireerd door de organische vormen en kleurrijke architectuur van Gaudí’s Parc Güell.
Beeldenpark dei Tarocchi
© Pixabay: Stux

Voilà, de niet-zo-toeristische hotspots Van Toscane op een rij. Ook de leukste campings en meest sfeervolle agriturismo-adressen staan al voor je klaar in een overzicht op https://huurtent.nl/italie/toscane.asp. Het enige wat je nog zelf hoeft te doen, is het voltanken van de auto of het boeken van de vlucht. Moet lukken toch?
Anderen lazen ook onze blogs over  2018ItaliëToscanebezienswaardigheidbelevingstadswandelingsteden