Varen en bedaren in de Weerribben

 5 Mei 2021   Typisch Fem

Villapark Weerribben, kleinschalig en vijfsterren Roompot


Zoveel rust en ruimte om je heen. Is dit wel Nederland? Nou, ja dus. Het meest noordelijke puntje van Overijssel om precies te zijn. En dit waterrijke, groene gebied met karakteristieke dorpjes als Giethoorn en Steenwijk is de ideale plek voor iedereen, maar dan ook iedereen die wel een potje onthaasten kan gebruiken.

Nationaal Park Weerribben-Wieden

Nationaal Park Weerribben-Wieden is met ruim 10.000 hectare het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. De Weerribben telt maar liefst 400 kilometer aan vaarwater en wordt bewoond door vele diersoorten die je elders niet zomaar onder ogen komt. Wat denk je bijvoorbeeld van de plaatselijke big five, namelijk de otter, ree, ringslang, vos en zeearend? Naast varen zijn wandelen en fietsen goede manieren om het natuurpark te ontdekken.

Een tip voor wandelaars: vanuit het bezoekerscentrum in Wieden loopt het Laarzenpad. We hebben het hier over een wandeling van drie kilometer dwars door het moeras, waar je natte voeten van krijgt als je de naam van het pad niet serieus neemt. Leuk met kinderen!

Kanoën of varen in de Weerribben

We noemden het al, ruim 400 kilometer vaarwater. Dat vraagt natuurlijk om het huren van een fluisterboot. Of nog beter: een kano. Hiermee kun je ook de smalle slootjes op waar niemand anders komt. Spannend… Tussen het riet door vaar je steeds verder het groen in, totdat je jezelf in een groot doolhof bevindt. Maar no worries: verdwalen lukt niet! Alle vaarten en sloten komen uiteindelijk weer uit op de Kalenbergergracht. Hou je ogen en oren wijd open tijdens het varen, anders is er een kans dat je de otters, rietzangers, karekieten, knobbelzwanen en purperreigers mist. En dat zou zonde zijn…

Van Giethoorn tot Muggenbeet

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van de dorpjes Giethoorn, Steenwijk of Vollenhove, die liggen allemaal in dit stukje van Overijssel. En dan heb je ook nog de zogeheten buurtschappen Nederland en Muggenbeet en het mini-waterdorp Belt-Schutsloot, door sommigen mini-Giethoorn genoemd. Met haar talloze boerderijen die zijn gebouwd op veeneilandjes en zijn verbonden met 177 houten bruggetjes is Giethoorn veruit het bekendste dorp van de provincie. Sterker nog: aan de (Aziatische) toeristen met hun selfiesticks te zien, lijkt het hier wel Venetië. Het is dan ook aan te raden op een doordeweekse dag te gaan. ’s Weekends kan het echt druk zijn.

Onze favoriete vakantieparken en campings

1 Villapark De Weerribben, Paasloo
Dit kleinschalige vijfsterren park aan de rand van Nationaal Park De Weerribben heeft alles wat je van een luxe vakantiepark verwacht. 80 vrijstaande en rietgedekte villa’s in allerlei groottes, geschikt voor 4 tot 24 personen bijvoorbeeld. Elk vakantiehuis staat op een ruim eigen terrein, dus je hebt geen last van pottenkijkers. Als je de nieuwsgierige zeearenden en herten niet meetelt dan hè.

Zonsondergang villapark Weerribben Roompot


2 Ardoer ’t Akkertien, Vollenhove
Op deze kleine en kindvriendelijke camping vind je een zwembad, er zijn fietsen en skelters te huur en je hebt keuze uit diverse accommodaties. Zo zijn er staanplaatsen met privésanitair, chalets tot 6 personen en familiehuizen tot 30 personen. En wil je met z’n tweetjes eens op een echt unieke, avontuurlijke plek overnachten? Ga dan voor de helikopter! Ja, je leest het goed. Op een platform in de vijver staat een helikopter, met daarin een bed, tv, kachel en koffiezetapparaat. Hoe origineel wil je ’t hebben?

Slapen in een helikopter op


3 Vakantiepark Giethoorn
De reden dat dit vakantiepark niet op dit lijstje mag ontbreken? Dat is omdat je bij je luxe accommodatie een eigen elektrische sloep krijgt! Er zijn waterlodges voor 2, 4 en 6 personen te huur, en alle huisjes hebben hun eigen aanlegsteiger met bootje. Naast deze chalets die allemaal gelegen zijn op een landtong, zijn er ook vakantiehuizen te huur voor grotere groepen tot 12 personen.

Vakantiepark Giethoorn, Roompot

Anderen lazen ook onze blogs over  overijsseltipsWeerribbenvakantieparkencampingNederland