Wandelen van Aalten naar boekenstad Bredevoort

 26 Januari 2018   Wandelen met Jan

Op deze zachte midwinterse middag nemen we in Doetinchem het boemeltje in de richting van Winterswijk. Bij de passage van Ter Borg en Varsseveld met de weidse uitzichten over de kale akkers besef je hoe groots dit landschap is. Een landschap bezaaid met schitterende landgoederen en dito woonhuizen, zeg maar kleine kastelen. De onderneming, nou ja, de dagbesteding voor vandaag is een wandeling van rond de 12 kilometer van en door Aalten naar het boekenstadje Bredevoort.

Wandelen van Aalten naar Bredevoort


Winterslaap in Aalten

Het stationnetje is miniatuur. Op deze donderdag wandelen we lukraak het centrum in. Wat opvalt is dat we zo ongeveer de enigen zijn op de weg. RUST, met hoofdletters, kenmerkt Aalten. Op zoek naar een informatiebord of VVV kantoortje spreken we iemand aan. “Wat er in Aalten te doen is?” “Eigenlijk niks!” is het antwoord. En “Nou, niet veel in de winter maar ’s zomers wel.” “Er is in Aalten wel een museum. Dat is vlak bij het gemeentehuis.” We krijgen een wandelrichting aangewezen.

Klokgevel op plein Aalten


Via een glooiende straat komen we bij een pleintje. Op de hoek staat een pand met een klokgevel en links, op een soort terp, staat een krachtig kerkgebouw. Het klokgeveltje is een deel van het gemeentehuis. Verder is het autovrije plein begrenst door lege terrassen en warempel het museum. Aan de gevel hangt de ‘VVV-vlag’. De feitelijke ingang van het museum is aan de achterzijde van dit prachtige herenhuis. Het blijkt een oude stadsboerderij te zijn met een binnenplaatsje. Het museum herbergt verhalen over onderduikers, de historie van de Achterhoek en in het bijzonder Aalten en diens omgeving. Natuurlijk ontbreken ambachtelijke gereedschappen en karakteristieken uit het textielverleden, stoffen en knopen, naast hoornen attributen als wandelstokkenkoppen en pijpen niet in de collectie.

Museum Aalten


Het onderdeel van het museum dat handelt over het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog en onderduikers is relatief groot. Aalten vormde een verzetshaard in de WO II. De gehele bevolking verzette zich tegen de overheersers en bood onderdak en verborgenheid aan tal van vluchtelingen, onderduikers.

Op naar Bredevoort

Onder andere door het ‘Armenpad’ (een van de "gängeskes") maakten we een ‘stadswandeling’. Wat opvalt is het grote winkelaanbod in Aalten. Op deze wintermiddag zijn de terrassen gesloten. Aalten roept een beeld op van gemoedelijkheid en vooral van veel gezelligheid tijdens de toeristische drukte in de zomermaanden. Nu in winterslaap om straks in de zomer te knallen voor de talloze wandelaars en fietsers. Wij wandelden via een laan met prachtige huizen in de richting van Bredevoort.

Boekenstad Bredevoort

Het boekenstadje Bredevoort kent een rijke historie. Oorspronkelijk stond er een burcht die, door een noodlottige blikseminslag in de kruittoren, totaal vernietigd is. Op de plaats van de oorspronkelijke burcht, in het hart van het stadje, staat nu de stadsbrouwerij de Borghman. Op ambachtelijke wijze (in moderne vatten van RVS) worden hier diverse biersoorten gebrouwen. Een bezoekje is zeker de moeite waard. Kijk voor de openingstijden eerst op de site.

boekenstad Bredevoort met stadsbrouwerij


Hoewel Bredevoort klein is kun je toch heerlijk dwalen door de gerestaureerde straatjes en steegjes. Zo links er rechts vind je een boekenkast en het aantal antiquariaten (vaak met een groot aanbod antiquarische boeken) is niet op één hand (zelfs niet op beide handen) te tellen. De achterom straatjes, de tussen moestuintjes-paden en doorkijkjes zijn uniek te noemen. Links en rechts tref je een gevulde boekenkast aan waaruit je zelf een boek kunt kiezen en afrekenen als dat nodig is. Soms is er zelfs een leestafel. Elke 3e zaterdag van de maand vindt in Bredevoort een boekenmarkt plaats. Deze vindt plaats op ’t Zand, het centrale plein.

Gevulde boekenkast in Bredevoort


Een opmerkelijk restaurant, is Bertram. Een herberg waar gemoedelijkheid nog hoogtij viert en waar je een paar eeuwen terug lijkt te gaan in de tijd. Uit de stenen mokken dronken we hier heerlijke koffie . Een verwarmend gelukje op deze winterdag waar een bescheiden zonnetje ons op onze wandeling verwarmde.

Via de Slingeplas, een grote recreatievijver en het gehucht Barlo liepen we weer richting station van Aalten. De meegenomen broodjes waren verdwenen naar maagdenburg en enigszins vermoeid lieten we onze wandelschoenen op de coupévloer rusten. Op naar de auto, ergens in de Achterhoek.

Behalve diverse wandelroutes in deze mooie omgeving kun je ook fietsen via de vele fietsknooproutes. Wandel of fiets ook eens de Duitse grens over. Dat wordt grenzeloos genieten vanaf je camping in de Achterhoek.

Anderen lazen ook onze blogs over  wandelenstadswandelingstedenAchterhoekGelderlandMonumentmuseumcitytrip