Wat is de ideale vakantiebestemming voor ons samengesteld gezin?

 7 Mei 2016   Femke

Het is al mei en tot mijn grote schaamte moet ik bekennen dat we nog steeds geen zomervakantie geboekt hebben. Enerzijds komen we er met zeven kinderen niet echt aan toe om er eens een avondje voor te gaan zitten. Anderzijds wilden we eerst nog even testen of ons samengesteld gezin wel vakantieproof was. Want twee weken in Italië is toch een iets ander verhaal dan twee dagen in mijn huis…

De test in een vakantiehuisje

Het werd een bungalow op een vakantiepark in de meivakantie. Zo eentje met vier slaapkamers, twee badkamers en een subtropisch zwemparadijs, kinderboerderij en game corner binnen handbereik. De kinderen hebben zich enorm vermaakt, vooral het bos rondom ons huis was favoriet voor urenlange verstopspelletjes. Ik ben niet aan mijn boek toegekomen (what was I thinking) en mijn vriend en ik hebben wonder-boven-wonder één koffiemomentje mogen delen samen. De rest van de tijd waren we druk met de kleintjes boven water houden in het zwembad, broodjes smeren en uitleggen waarom ze geen Fifa op onze telefoon mochten spelen. Conclusie? We gaan het gewoon doen! Met de nodige afspraken, dat wel.


Samengesteld gezin op vakantie


Regels en afspraken voor op vakantie

Hoe laat gaan de kinderen naar bed? Mogen ze gamen, moeten ze eerst een boterham met gezond beleg en is het erg als er een dag geen fruit in gaat? In ons geval zijn er best wat verschillen in de opvoeding, dat hebben we nu wel weer gezien, dus enige afstemming vooraf is zeker gewenst. Met een flexibele houding en wat compromissen moet het lukken. Zijn kinderen ietsje vroeger naar bed dan ze gewend zijn, mijn jongens wat minder rust aan de eettafel… Het lukt ons vast!

Het kiezen van de ideale vakantiebestemming

Waar ik mezelf afgelopen jaar beloofd had niet meer voor een massale camping of groot vakantiepark te gaan, maar juist voor kleinschalig en charmant, wil mijn vriend juist naar een plek met kinderanimatie en een zwembadencomplex. Waar ik en mijn lichthuidige, blonde zoons bij 30 graden het liefst binnen zitten, zijn de andere vijf van Italiaanse afkomst en niet van het strand af te slaan. Tja. Dat wordt een zonzekere bestemming, zonnebrand in factor 50 en een nieuwe zonnehoed vermoed ik.

Dé accommodatie voor een groot gezin

Een safaritent XL voor negen personen? Een los tentje erbij of twee kinderen op de bank in de woonkamer? Het klinkt gezellig, met z’n allen in één accommodatie. Om ervoor te zorgen dat de opvoedverschillen en drukte niet onze breuk gaan betekenen, besluiten we echter tóch dat het twee aparte onderkomens moeten gaan worden. Twee huurtenten, twee stacaravans, zoiets. Zo kunnen we ieder ons eigen plekje opzoeken als daar behoefte aan is. Bovendien wordt op deze manier niet iedereen om 7 uur ’s morgens wakker gemaakt door de peuter in ons midden…

Het vervoer van en naar de bestemming

En dan de reis ernaartoe nog. Gaan we achter elkaar aan rijden, ieder in onze eigen auto? Of luister ik naar de signalen die mijn lichaam geeft na twee uur rijden en gaan we vliegen? Nog een andere optie is een busje huren waar we met negen mensen plus bagage in passen. Na lang beraad besluiten we dat vliegen een te duur grapje wordt en dat alleen rijden naar Zuid-Europa (met drie kibbelende jongens op de achterbank) niet het beste idee is.

De zoektocht is geopend!

Goed, dan verklaar ik hierbij de zoektocht naar twee betaalbare lodgetenten of stacaravans naast elkaar voor geopend. Met airco, schaduw en goede isolatie graag. Op een camping met groot zwembad en een campingwinkel met vers fruit. In Noord-Italië. WiFi niet vereist. Iemand nog ideeën? Of een BBA-bus te koop?


Één ding denk ik zeker te weten. The kids will love it. Mijn vriend ook. En ik? Ik vind het goed, zolang we later die zomer maar een paar dagen met z’n tweetjes weggaan om te relaxen ;-)
Anderen lazen ook onze blogs over  accommodatiebelevingkinderenonderwegvoorbereidingtipssamengesteld gezin