Wat is het mooi aan de Costa Brava!

 11 Augustus 2016   Ruud

Wij kampeerden aan de Baai van Roses, vlakbij Sant Pere Pescador, op één van de grote campings die pal aan het brede zandstrand liggen. Achtereenvolgens liggen hier camping Las Palmeras, l’Amfora, Aquarius (voornamelijk Duitsers), Las Dunas (veel Nederlanders) en La Balene Alegre aan de doorgaande weg van Sant Pere Pescador naar Empúries. Het brede en schone zandstrand is groot genoeg om ook in het hoogseizoen met veel ruimte te zonnebaden. Het strand loopt hier langzaam af in de zee, veilig voor kleine kinderen en op het water is er volop activiteit van windsurfers, kitesurfers, rubberbootjes en zeilers. Een stukje van het strand is in gebruik door naturisten. Er zijn diverse mooie strandtentjes om met een drankje in de schaduw van een palmboom even bij te komen. Er is hier voor iedereen, zowel jonge gezinnen als gezinnen met tieners, iets te doen.

Strand Baai van Roses


Vanaf het strand kun je in de verte de stad Roses zien liggen, waarnaar de baai vernoemd is. De zonnige witte huizen tegen de helling in de verte maken je nieuwsgierig, en een dagtripje naar Roses lijkt de moeite waard.
Wij besloten om niet naar Roses te gaan, maar in de loop van de week wat kleinere plaatsjes in de omgeving te bezoeken, en het ene plaatsje is nog mooier dan het andere.
Het eerste wat we deden, in ieder plaatsje, is de plaatselijke Oficina de Turismo (Tourist office,VVV) opzoeken. De meeste plaatsen hebben een (gratis) stadswandeling langs de belangrijkste bezienswaardigheden en zo mis je geen hoogtepunten.

Slingeren naar Cadaqués

Zo bezochten we op een zonnige dag Cadaqués, van oorsprong een vissersplaatsje waar pas sinds het begin van de vorige eeuw een weg naartoe loopt. Daarvoor kon je er alleen te voet of per boot komen. De afgelegen locatie maakte het aantrekkelijk voor veel Spaanse kunstenaars als Dalí, Picasso en Miró om er regelmatig aan land te gaan. Dat was mede een reden voor de Spanjaarden om aan het strand een standbeeld van Salvador Dalí te plaatsen. Het is dan ook Dali die hier een villa had. In de zomer wordt dit charmante Spaanse badplaatsje overspoeld door toeristen. De weg naar Cadaqués door de bergen is smal, grillig en vol bochten, en daarom is het een mooie beloning om na de rit in dit pittoreske Noord-Spaanse dorpje aan te komen.

Cadaqués aan de Costa Brava


Middeleeuws Pals

Het stadje Pals is op een heuvel gebouwd en is zeker de moeite van een bezoek waard. Pals ligt op korte afstand van de kust en heeft zoals veel van deze stadjes aan de Costa Brava ook een bijbehorend kustplaatsje, Platja de Pals. Het middeleeuwse centrum is toeristisch, maar prachtig gerestaureerd. De in Romeinse stijl gebouwde klokketoren (Torre de les Hores, 11e en 12e eeuw) op het centrale plein kun je niet missen, net als de naastgelegen Sant Pere kerk. Wandel door de Gotische wijk en langs de stadswallen. Je komt dan vanzelf op het Josep Pla uitkijkpunt, waar je een geweldig uitzicht hebt op de hele omgeving tot aan de zandstranden.

Middeleeuws Pals


De rotsen van Peratallada

Eén van de mooiste dorpjes hier is Peratallada, een bijzonder schilderachtig plaatsje in het binnenland. Het is één van de best bewaarde middeleeuwse dorpjes in Spanje, met historische huizen, smalle straatjes en romantische doorgangen. Het dorpje is gebouwd op de kale rotsen rond een kasteel, en je kunt op diverse plaatsen nog zien hoe dicht er op de rotsen gebouwd is. Een bezoek aan Peratallada is erg in trek bij toeristen, en je hebt hier dan ook betaald parkeren, veel galeries en veel restaurants. En dat in een dorpje met zo’n 500 inwoners...

Peratallada


De verborgen strandjes van Begur

Begur is een leuk historisch plaatsje om te bezoeken, en dan vooral de wandeling en de klim naar het hoogste punt van de stad boven op het 16e eeuwse kasteel. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht op de omliggende omgeving en de stranden. Begur heeft een bijzondere historie. In de 19e eeuw trokken veel bewoners naar Cuba om daar hun geluk te beproeven, en keerden met hun rijkdom terug naar de stad. Hier bouwden ze huizen in Cubaanse stijl. Ieder jaar in September is er het Fira d’Indiens, een festival waarbij de speciale relatie tussen Cuba en Begur wordt gevierd.

De kust bij Begur is één van de mooiste aan de Costa Brava. Hier liggen diverse kleine strandjes verstopt tussen de hoge pijnbomen onder aan de rotsen bij het kristalblauwe water. Sa Tuna en Sa Riera zijn enkele bekende strandjes, en hier vind je ook leuke restaurants met uitzicht op de vissersboten in de haventjes. Een aanrader is het mooie en uitstekend onderhouden wandelpad langs de rotsen die je van het ene strandje naar het andere brengt. Zo hebben wij genoten van de wandeling van Sa Tuna naar Aiguafreda.

Sa Tuna bij Begur


Empúries: terug in de tijd met de audioguide

Niet ver van onze camping, bij het plaatsje L’Escala, liggen de ruïnes van Empúries. Als je geïnteresseerd bent in de oudheid dan is dit een must-see! Deze groep ruïnes, met een Griekse stad en een Romeinse stad naast elkaar, heeft een geschiedenis die teruggaat tot het jaar 600 voor Christus. Er is een goede bewegwijzering, maar de goede (engelse/duitse/franse/spaanse) audioguide die je meekrijgt bij de entrée maakt je bezoek tot een beleving. Slechts een gedeelte is uit het zand opgegraven, maar er zijn vloermozaïeken, een gedeeltelijk gereconstueerd forum, restanten van woonhuizen en werkplaatsen, waterputten, amfitheater, de restanten van de toegangspoort en een klein museum. Ons advies is om de ruïnes vroeg of laat op de dag te bezoeken, want er is weinig schaduw en er is heel veel te zien.

De ruïnes van Empúries

Anderen lazen ook onze blogs over  Costa BravaSpanjebelevingstadswandelingstedenvakantiewandelen