We mogen weer!

 4 Juni 2020   Robert

Delen van deze informatie kunnen inmiddels verouderd zijn, kijk voor de meest recente informatie op onze nieuwe pagina: "Maatregelen Europese Vakantielanden"

Laatste update: 16 juni 2020

Na de persconferentie van Premier Rutte gisteren (3 juni 2020) is het hoge woord eruit! Vanaf 15 juni wordt het reisadvies voor veel landen in Europa aangepast naar code Geel. Dit betekent dat reizen naar deze landen niet langer wordt afgeraden. De veiligheidssituatie in deze landen met betrekking tot het coronavirus is vergelijkbaar met de veiligheidssituatie in Nederland.

Welke landen zijn dat dan?

Vanaf 15 juni wordt het reisadvies voor de volgende Europese landen versoepeld:De verwachting is dat tussen 15 juni en 6 juli ook het reisadvies wordt versoepeld voor de volgende Europese landen: Cyprus, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Ijsland, Liechtenstein, Malta, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Slowakije, Spanje, Zwitserland

Helaas wordt het reisadvies nog niet versoepeld voor de UK, Zweden en Denemarken. Ook reizen buiten Europa (muv de Caraïbische eilanden die onderdeel zijn van het Koninkrijk der Nederlanden) worden nog niet geadviseerd.

Waar moeten we dan rekening mee houden op vakantie?

We mogen weer op vakantie! Maar hoe gaat die vakantie er dan uitzien? Je moet er van uit gaan dat de vakantie anders zal zijn dan je gewend bent. In het land waar je naartoe wilt reizen gelden namelijk ook regels. Vaak hetzelfde soort regels als je inmiddels in Nederland gewend bent (1.5 meter, veel handen wassen, vermijd drukke plekken, geen handen en niezen/hoesten in elleboog), maar ook hier en daar andere regels. Zo is het in heel veel landen verplicht om in alle openbare ruimtes, zoals winkels en winkelcentra, een mondkapje te dragen. Neem deze dus mee!

Hieronder melden we voor de belangrijkste landen enkele opvallende regels.

Check voor vertrek altijd goed wat de regels zijn op dat moment bij één van de officiële bronnen, want dit wijzigt van dag tot dag. Dit kan bijvoorbeeld goed op de website voor Reisadvies van Buitenlandse Zaken.

De informatie hieronder is opgesteld op 4 juni 2020.
 • België:
  De Horeca in België start weer op vanaf 8 juni in beperkte vorm. Pretparken blijven gesloten tot ten minste 1 juli.
 • Duitsland:
  In Duitsland zijn mondkapjes verplicht in Winkels en het Openbaar Vervoer. De regels worden per deelstaat bepaald, hierdoor verschillen de regels tussen de deelstaten op sommige punten.
 • Frankrijk:
  Mondkapjes zijn in Frankrijk verplicht in veel openbare ruimtes zoals musea en bibliotheken. In winkels mag de winkelier hier regels over maken. De regio Ile-de-France (met o.a. Parijs) is aangemerkt als Oranje zone in Frankrijk, hier gelden extra beperkende maatregelen. De Franse horeca start langzaam weer op, en de pretparken mogen ook weer open. (Met als belangrijke uitzondering Disneyland Parijs, deze ligt in de Ile-de-France)
 • Griekenland:
  De grenzen van Griekenland gaan open op 1 juli voor een beperkt aantal Europese landen. Op dit moment zit Nederland hier nog niet bij. De verwachting is dat hier op 15 juni meer informatie over bekend wordt. Tegen die tijd zijn ook alle musea, winkels en andere openbare gelegenheden weer open. In gesloten ruimtes, zoals ziekenhuizen en het OV, is het dragen van een mondkapje verplicht.
 • Hongarije:
  Op dit moment is de grens naar Hongarije nog gesloten, de verwachting is dat hier binnenkort meer nieuws over komt. In Hongarije zijn mondkapjes verplicht in gesloten ruimtes, het OV, supermarkten, op markten en in taxi's.
 • Italië:
  Italië heeft per 3 juni 2020 de grenzen geopend voor toeristen. Ook is de horeca inmiddels weer (beperkt) geopend. Veel campings en vakantieparken gaan echter pas later open (midden juni - begin juli). Wel zijn de grenzen van Oostenrijk en Zwitserland op dit moment nog gesloten, wat afreizen naar Italië op dit moment lastiger maakt. Door Zwitserland mag je wel naar Italië reizen met een boekingsbewijs. In besloten ruimtes, zoals winkels en het OV, is het dragen van een mondkapje verplicht. Ook is het in veel winkels verplicht om handschoenen te dragen.


  Filmpje van Gustocamp over de maatregelen op Italiaanse campings


 • Kroatië:
  Hou er bij het afreizen naar Kroatië rekening mee dat de grens van Oostenrijk nog gesloten is. Ook kom je als Nederlander Kroatië alleen in met een reserveringsbewijs van een camping of accommodatie. In Kroatië zelf zijn de winkels, horeca, campings en vakantieparken weer open.
 • Luxemburg:
  De grenzen van Luxemburg blijven nog gesloten tot 21 juni. In Luxemburg moet je minstens 2 meter afstand houden en zijn mondkapjes verplicht waar afstand houden niet mogelijk is (in bijvoorbeeld het OV en winkels).
 • Oostenrijk:
  De grens van Oostenrijk is nog gesloten. Wel zijn in Oostenrijk alle winkels weer open, net als de horeca en toeristische attracties. In Oostenrijk geldt een mondkapjesplicht in onder ander winkels en het OV
 • Portugal:
  Let op: Door Spanje reizen kan hoogstwaarschijnlijk pas vanaf 1 juli. Hierdoor is het lastiger Portugal te bereiken met de auto. In openbare gebouwen is een mondkapje verplicht, zoals in winkels of het OV. Horeca, restaurants en campings zijn weer open. In de regio Lissabon gelden strengere maatregels. De minimale afstand tussen personen uit andere huishoudens in Portugal is 2 meter. In sommige regio's is een quarantaine nog wel vereist, informeer hierover bij je accommodatie verstrekker.
 • Slovenië:
  Om Slovenië in te komen moet je kunnen aantonen dat je een toeristische accommodatie hebt geboekt. In Slovenië zijn evenementen tot 200 mensen toegestaan. In het OV, en andere plaatsen waar 1.5 meter afstand niet handelbaar is, geldt dat een mondkapje verplicht is.
 • Spanje:
  Met ingang van 1 juli vervalt de quarantaine plicht bij het inreizen van Spanje. Bij alle verplaatsing buitenshuis is een mondkapje verplicht, en het huis verlaten mag op dit moment alleen nog voor het kopen van voedingsmiddelen/medicijnen, een doktersbezoek of bij sprake van overmacht.
 • Tsjechië:
  De grens van Tsjechië is op dit moment nog gesloten, behalve voor mensen met familie of een relatie in Tsjechië. In Tsjechië is het dragen van een mondkapje in alle binnenruimtes, behalve in je eigen huis, verplicht.
 • Zwitserland:
  De grenzen van Zwitserland zijn gesloten voor alle toeristen, wel kan je door Zwitserland reizen als je een bewijs van boeking hebt in een ander land zoals Italië. In Zwitserland zijn inmiddels wel diverse versoepelingen. Zo zijn winkels, scholen en de horeca inmiddels weer (beperkt) geopend.


Huurtent.nl heeft met zorg deze pagina samengesteld. Onjuistheden kunnen echter voorkomen. huurtent.nl is op geen enkele wijze aansprakelijk, noch kan verantwoordelijk worden gehouden voor welke geleden schade dan ook welke voortvloeit uit de door huurtent.nl verstrekte informatie. Controleer de informatie altijd bij de officiële instanties!Anderen lazen ook onze blogs over  2020Corona