Wist je dat Asterix in Erquy geboren is?

 25 Oktober 2022   Ruud

Ik heb vroeger alle stripboeken van Asterix en Obelix verslonden en tientallen keren opnieuw gelezen. Mijn favorieten waren het hondje Idéfix, de druïde Panoramix met zijn maretakken en toverdrank, en de ruzies tussen de visboer Kostunrix en de smid Hoefnix. En natuurlijk de bard Assurancetourix, die steevast op het laatste plaatje van ieder verhaal stond, vastgebonden in de bomen, zodat hij niet kon zingen op het feest. En altijd waren de romeinen de pineut.

(Als je Asterix niet kent, de strips zijn nog overal te koop, en met wereldwijd 350 miljoen stuks verkocht is het de bestverkochte stripreeks uit Europa.)

Toen ik las over Erquy in Bretagne waar Albert Uderzo, de tekenaar van Asterix, een speciale band mee had, wist ik waar ik wel een dagje naar toe wilde. Want naar verluid zou Erquy model gestaan hebben voor het Gallische dorpje van Asterix, maar dat is nooit bevestigd door de tekenaar. Toch is de door iemand verzonnen bijnaam van Erquy “de geboorteplaats van Asterix”. Uderzo heeft hier in zijn jeugd de zomervakanties doorgebracht, dus misschien is dit bijschrift toch niet zo verkeerd.

Erquy


Dus vol enthousiasme naar Erquy om Asterix te herbeleven. Spoiler alert: er is op één grote steen in het bos na niets in Erquy dat naar Asterix en Obelix verwijst. De jongedame bij het lokale Office du Tourisme begreep absoluut niet waar ik het over had, maar een dame op leeftijd zei na enig nadenken “ Ah oui, Astérix!”. Toen voelde ik me ineens oud.

We zouden de wandeling langs de kust richting Cap d’Erquy moeten maken en dan bij de haven de trap de heuvel op. “Daar ergens” zou het moeten zijn. Na een uurtje zoeken vonden we -hoera!- een forse steen in de bossen met de inscriptie “DANGER – Sortie de Menhirs”. Wij bedachten dat dit met enige fantasie een verwijzing naar Asterix was. Immers, Obelix was altijd aan de sjouw met die grote menhirs.

Obelix

Sortie des Menhirs


Na deze unieke ontdekking hebben we het dorpje verder uitgeplozen, maar verder niets, helemaal niets gevonden. Toch is er op papier wel “bewijs” te vinden van de locatie van het dorp van Asterix: De eerste pagina van ieder Asterix-strip geeft met vergrootglas de ligging van het dorpje in Armorica (Bretagne) aan, en bij de locatie is duidelijk te zien dat er drie eilandjes in de zee getekend zijn. En laten die nu voor de kust van Erquy liggen: de “Pointe des 3 Pierres”. Zoek het maar op!

Het Gallische Dorp


Erquy is verder een mooi kustplaatsje aan de Bretonse kust, niet erg toeristisch, en met een ruim strand in het centrum. Je kunt hier prachtig wandelen via de GR34 langs de uitgestrekte kust van Cap d’Erquy tot voorbij Cap Frehel.

Tijdens ons bezoek in september was het er rustig, en wat is er dan mooier dan bij de ondergaande zon op het terras aan de haven een hapje te eten. Maar de geboorteplaats van Asterix? Dat weet alleen Albert Uderzo.

Erquy in Bretagne


Anderen lazen ook onze blogs over  AsterixObelixBretagneKust