Agriturismo in Toscane: niet alleen voor boeren

 7 December 2015   Femke

Een agriturismo , wat is dat precies? Betekent dat dat we op de boerderij in Italië kamperen, of midden in een weiland misschien? Uit de vragen die we wel eens krijgen, blijkt dat nog lang niet iedereen bekend is met deze geweldige manier van vakantie vieren. Tijd dat hier verandering in komt. Want een agriturismo is niet alleen voor boeren of wijnliefhebbers!

Landelijk gelegen appartementen in Italië
De naam verklapt het deels al: je logeert in een oud landhuis of boerenhoeve , op een landgoed waar regionale producten zoals wijn en olijfolie worden gemaakt. Vrijwel iedere agritursimo beschikt over een eigen zwembad en je kunt de ter plekke verbouwde producten van de agriturismo bijna altijd proeven en/of kopen. En ja, dat smaakt totaal anders dan de olijfolie die je in Nederland in de supermarkt koopt… Een agriturismo is luxer dan een tent of caravan, je hebt gewoon je eigen huis met keuken, badkamer en woonkamer. Ik ben zelf nu twee keer op een wijnboerderij in Italië geweest en ik kan - en wil - niet anders zeggen dan dat alle elementen voor de perfecte vakantie daar aanwezig waren. En dan heb ik het niet alleen over de wijn en de olijfolie…

AgriturismeAnticoCasaleDiScansano


Toscane: thuisbasis van menig agriturismo
Vraag tien mensen wat ze het mooiste gebied van Italië vinden en acht van hen zullen Toscane zeggen. Dit heeft ongetwijfeld alles te maken met de glooiende heuvels, de authentieke dorpjes met gekleurde huizen en het rijke culturele erfgoed. Agriturismi vind je door heel Italië, van Sicilië tot het Gardameer en van Lazio tot de Adriatische kust, maar in de regio Toscane bevinden zich de meeste. Een agriturismo in Toscane is de ideale uitvalsbasis om steden als Florence, Pisa, Siena, Lucca en San Gimignano te verkennen. Als je niet houdt van massatoerisme en toch dichtbij het strand en culturele trekpleisters wilt zitten voor een dagje cultuursnuiven, shoppen of pleinen bewonderen, dan is een agriturismo the place to be.

AgriturismoBevignanoBoerderijeten


De voordelen van een agriturismo

Even alle fijne aspecten van het logeren in een agriturismo op een rijtje:

- Een agriturismo heeft het comfort en de privacy van een eigen appartement of huis.
- Agriturismi liggen meestal op de mooiste plekken in het landschap, in een rustige omgeving met veel ruimte. Het enige nadeeltje hiervan is dat de voetbal van je zoons zonder moeite honderden meters naar beneden rolt, maar dat mag de pret niet drukken.
- Je kunt er genieten van de streekproducten die de eigenaar produceert. Vergeet vooral niet mee te eten als de vrouw of man des huizes dit aanbiedt! Zo genoten wij een keer voor 25 euro van een vijfgangendiner, samen met enkele andere gezinnen die er verbleven. 25 Euro! Voor vijf gangen! De boodschap is duidelijk geloof ik.
- Je hebt op veel momenten je eigen privé zwembad. Het bad wordt hooguit bevolkt door een paar gezinnen per week en het is wel erg toevallig als jullie allemaal tegelijk ‘thuis zijn’.
- Een agriturismo is bijna altijd kleinschalig, gezellig en sfeervol. Ik vind de mensen in Toscane bijzonder gastvrij en gemoedelijk! Zoals alle Italianen eigenlijk…
- Rust is fijn, maar zeker met kinderen wil je wel eens wat aanspraak. In veel agriturismi ben je tóch niet helemaal alleen, zodat je kinderen altijd wel iemand kunnen vinden om mee te spelen. Of te zwemmen, zodat jij even een boekje kunt lezen.
- Vanaf de agriturismo geniet je van een panoramisch uitzicht over de Toscaanse heuvels.
- Vanuit je agriturismo ben je in no time in sfeervolle stadjes en karakteristieke dorpjes. Het is de ideale uitvalsbasis voor uitstapjes in de regio.

Ben je enthousiast geworden en wil je deze zomer zelf ervaren hoe het verblijf op een agriturismo is? Op de agriturismo-pagina van Vakantiekoffer vind je de mooiste agriturismi van Italië in een handig overzicht. Nog een tip: ook in de meivakantie is het heerlijk weer in Toscane!

AgriturismoPodereSantaMaria

Anderen lazen ook onze blogs over  kinderenaccommodatieItaliëAgriturismoToscane