Fabrieksbezoek à France: via nougat & olijfolie naar zeep & azijn
15 Oktober 2019 Femke
Van een nougatfabriek in Montélimar naar een olijfoliefabriek en azijnfabriek in Nyons; wij bourgondiërs haalden deze zomer ons hart op in Zuid-Frankrijk. Een middagje struinen door het departement Drôme bracht ons bij een aantal charmante Franse fabriekjes. Het resultaat toen we ’s avonds weer op de camping kwamen? Nougat in alle smaken, extra vierge olijfolie, lavendelzeepjes en balsamicoazijn. Mmmmmm. Als dat geen lekkere oogst is.
Kasteelbezoek of snoep?
Na een uitgebreide tour door twee kastelen in Montélimar eerder die dag, was deze keuze voor ons zo gemaakt. Ons idee ook het derde chateau nog van binnen te gaan bekijken, was direct vervlogen toen we lucht kregen van de nougatfabriek in de stad. Jammer voor Chateau des Adhémar, dat genoegen moest nemen met een snelle blik op haar buitenkant, maar de nougat wachtte op ons!Montélimar: stad van de nougat
Vroeger kochten wij tijdens een stop op de autosnelweg nogal eens nougat - of noga op z’n Nederlands - om in de auto op te peuzelen. Dat en hoe de nougat gemaakt werd in Montélimar wisten we toen nog niet, maar nu wel! Aangezien alle straten van het normaal o zo leuke centrum compleet gerenoveerd werden, informeerden we even bij het Office du Tourisme. Een gouden zet, want zij attendeerden ons op een klein nogafabriekje: Le Chaudron d’Or. Waar we hartelijk verwelkomd werden!Ijverig handwerk en suikerzoete souvenirs
Al snel kwam er een werknemer van achter uit het kleine fabriekje tevoorschijn. Zij wilde ons maar wat graag rondleiden, waarbij de geur van suiker, honing, vanille en gebrande amandelen ons tegemoetkwam. Zowat alles werd hier nog handmatig gedaan! Van het koken van de suikersiroop, het uitgieten op een grote plank en het snijden van de plakken tot de controle van de ingepakte kleine nogasnoepjes voor bij de koffie. Het zal je niet verbazen dat we ons tasje goed gevuld hebben met de verschillende smaken noga voor thuis.Door de poort naar historisch Nyons
Diezelfde middag staken we door vanuit Montélimar, ook wel Poort van de Provence genoemd, naar Nyons. Nyons heeft een levendig historisch centrum. De gebouwen laten duidelijk zien dat hier ooit een rijk handelscentrum was, en wel in de Romeinse tijd (14e en 15e eeuw). Al met al kun je met behulp van de plattegrond in Nyons een leuke stadswandeling maken, die zich overigens prima laat onderbreken door een heerlijke lunch in een van de kleine gezellige restaurantjes op Place du dr. Bourdongle met haar Romeinse arcades.Wandelen met uitzicht
Wil je de late lunch er weer af wandelen? Klim dan net als wij door de smalle straatjes naar de ‘Tour Randonne’, oftewel La Chapelle Notre Dame de Bons Secours. Dit is een militaire gevangenis uit de 13e eeuw, die in de 19e eeuw is omgebouwd tot kapel. Het Mariabeeld op de top kijkt uit over de stad en het landschap. Van hieruit daalden wij af via de Saint Vincent kerk naar de oude Romaanse brug over de L’Eygues rivier. Vanaf deze historische boogbrug, Pont Roman, heb je een leuik uitzicht over de oever aan de overkant.Ambacht aan de oever
Wij waren met klem geattendeerd op de Promenade de la Digue, aan de oever van de rivier. Hier brengen kleine ambachtelijke winkeltjes hun lokale producten zoals honing, lavendel in alle vormen en uiteraard de beroemde Nyonse zwarte olijven en olijfolie aan de man. Spot je een oude olijfmolen met dito winkeltje? Loop dan via de achteringang het winkeltje in, om losse olijven, tapenades, ingeblikte olijven en olijfolie extra vierge of eerste persing te proeven en te kopen. Niet goedkoop, maar zeker de moeite waard!Afijn, natuurlijke azijn
Iets verderop werden we aangesproken door een medewerkster van het azijnfabriekje Vinaigrerie La Para. Snel riep ze haar baas erbij, die stukken beter Engels sprak. Vol passie vertelde de goede man over de verwerking van de Côtes du Rhône witte en rode wijn naar 100% natuurlijke azijn, gerijpt in vaten. De azijnsmaken zijn ontwikkeld met aroma's van planten zoals tijm, lavendel en zelfs honing. Wij gingen naar huis met een flesje Franse balsamico. Wat blijft er aan jouw handen plakken denk je?Anderen lazen ook onze blogs over Nyons, Montelimar, , Ardeche, Auvergne, eten, koken, nagenieten, Provence, rivier, reizen, stadswandeling, stedentrip, Vaucluse, Zuid-Frankrijk