Het gewin van Nin

 1 September 2018   Ruud

Het dorpje Nin in Dalmatië is een bijzondere plek. Het middeleeuwse stadje ligt op een eiland en heeft de kleinste kathedraal ter wereld, de Sveti Križkerk uit de 9e eeuw. In vroegere tijd was Nin een hoofdstad voor de Kroatische koningen en speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van het land. In de omgeving van Nin zijn vele archeologische vondsten gedaan, zoals de vele grafheuvels en de restanten van een amfitheater en aquaduct. Om de stad heen vind je nog een gedeelte van de stadsmuren en de stadspoort.

Sveti Križkerk in Nin


Bij de Sveti Križkerk vind je een standbeeld van St. Gregorius van Nin (Grgur Ninski), een invloedrijke middeleeuwse Kroatische bisschop die er voor gezorgd heeft dat kerkdiensten ook in het Kroatisch gevoerd gingen worden. Hierdoor kon men de preken beter volgen en begrijpen, en werd de Christelijke leer sterker in Kroatië.

In Dalmatië vind je meer standbeelden en afbeeldingen van St. Gregorius in dezelfde houding. De bekendste vind je in Split. De standbeelden zijn gemaakt door Ivan Mestrovic, één van de bekendste Kroatische kunstenaars. St. Gregorius wordt gezien als het symbool van de Kroatische identiteit.
Er wordt gezegd dat het wrijven over de grote teen van het standbeeld geluk brengt. Vanwege dit gebruik glimt de grote teen je altijd tegemoet.

De grote teen van St. Gregorius


Nin is te bereiken via twee bruggen. Helaas is de historische voetgangersbrug van Nin naar het vasteland zwaar beschadigd door een storm in september 2017. Bij ons bezoek in augustus 2018 was de schade nog niet gerepareerd, maar de brug was wel begaanbaar.

Terrasje in historisch Nin


Nin is wel ingesteld op toerisme, maar nog vrij rustig. Wij hebben hier een aangename middag doorgebracht, met een prima lunch op een beschaduwd terras met uitzicht op de kleinste kathedraal ter wereld.

Als je op camping Zaton in Zadar zit, dan is het slechts enkele autominuten naar Nin. Genoeg parkeergelegenheid net aan de rand van de stad.

Je parkeert hier met muntjes (Kuna's!) of makkelijker via een SMS-je.
SMS parking vind je overal in Kroatië. Je SMSt je kenteken door naar het nummer dat bij de parkeerautomaat vermeld staat en je hebt voor één uur betaald. Kort voor afloop krijg je een SMS die je herinnert of je wilt verlengen. Een mooi systeem.
Anderen lazen ook onze blogs over  DalmatiëKroatiëAdriatische kustNin2018parkeren