Kamperen zit weer in de lift

 16 December 2017   Typisch Fem

“Zijn we daar ooit mee gestopt dan?”, hoor ik sommigen van jullie denken. Jij en ik niet misschien, voor ons is het dé vakantie bij uitstek. Maar de afgelopen jaren waren er blijkbaar ook vakantiegangers die eens wat anders probeerden. Zij kiezen nu toch weer voor een vakantie op de camping. Net als de nieuwelingen die voor het eerst gaan kamperen, omdat er nu veel meer keuze is in accommodaties bijvoorbeeld.

Stijging aantal kampeervakanties

Het aantal kampeervakanties steeg in 2016 naar 4,2 miljoen mensen in eigen land en 2,9 miljoen in het buitenland. Daarmee zijn we nog niet terug op het niveau van vijftien jaar geleden (6,1 en 3,4 miljoen), maar zo langzamerhand kunnen we weer zeggen dat Nederlanders echte kampeerders zijn! De 2,9 miljoen Nederlanders die kiezen voor een kampeervakantie naar het buitenland, geven gemiddeld 609 euro per persoon uit voor een tentvakantie van 16 dagen en 680 euro voor 19 dagen in een mobiele caravan, vouwwagen of camper. De 4,2 miljoen mensen die in eigen land blijven, houden het meestal bij een week en geven dan zo’n 150 euro per persoon uit.

Groei in accommodatietypes

Wat bijdraagt aan de groei van het aantal campingvakanties, is de enorme keuze in accommodaties die we tegenwoordig hebben. Uiteraard gaan we nog steeds graag op pad met een ouderwets tentje, zoals ik dat vroeger gewend was met mijn ouders, maar het zogenaamde glamping, het luxe kamperen, blijft aan populariteit winnen. Ook binnen mijn gezin, dat glamping al uitprobeerde toen het nog in de kinderschoenen stond.

De charme van glamping

Alles heeft zijn charme; de tent, de stacaravan, de vakantiebungalow. We hebben er jaren met veel plezier tijd in doorgebracht, op vele plaatsen in Nederland en in diverse andere landen. Leuk voor de kinderen, dat back to basic. Zeker als je eens voor wat anders kiest, zoals een natuurcamping of kamperen bij de boer. Maar sinds glamping zijn intrede deed, kan ik ook echt genieten van zo’n volledig ingerichte safaritent, met heerlijke bedden, eigen sanitair en een compleet ingerichte keuken. Gelukkig zijn die tegenwoordig beschikbaar in alle soorten en maten, in binnen- en buitenland. Zo kun je vanaf deze zomer glampen op Safari Resort Beekse Bergen, onderdeel van het safaripark. Je slaapt er letterlijk tussen de wilde dieren. Net alsof je in Afrika bent. Maar ook in het buitenland zijn er luxe accommodaties in overvloed op allerlei bijzondere plekken.

Totaaloverzicht campings in Europa

Ach, wat je ook leuk vindt, op een camping kun je eigenlijk alle kanten uit. Van helemaal terug naar de basis tot baden in weelde. En alles ertussenin. Fijn, want als een bepaalde camping je bevalt, kun je jaren achtereen naar hetzelfde plekje en toch iedere keer in een ander soort accommodatie overnachten. Op Huurtent.nl vind je bij elke camping in binnen- en buitenland een handig overzicht van beschikbare accommodaties. Zo zie je in één oogopslag wat er allemaal mogelijk is in het land, in de regio en op de locatie naar jouw keuze. En vind je snel een plekje dat helemaal past bij jou en je gezin, of andere reisgenoten.
Ik zou maar alvast beginnen met de voorpret: kijken waar je komend jaar naar toe wilt op vakantie, wat er te doen is, welke campings in de buurt liggen en wat die aan overnachtingsmogelijkheden hebben. Je hebt nog even de tijd, maar voorpret is een bijzonder prettig onderdeel van de vakantiepret, zo weet ik uit ervaring. Ik ga me ook maar weer alvast oriënteren op de zomer!
Anderen lazen ook onze blogs over  2018campingglampingGlamLodgehuurtentenvoorprettipskamperenNederland