Op vakantie met een groot gezin.

 27 Februari 2015   Femke

“Wat gaan we doen komende zomer?”, vroeg ik mijn kersverse lover deze week. Met z’n tweeën naar de zon? Kamperen met de kinderen? In het laatste geval: met die van mij, die van jou of de hele bups? Mogelijkheden genoeg zou je zeggen. En dus ga ik op onderzoek uit. Wat willen de kinderen? Wat zijn onze opties? En last but not least: waar kunnen we terecht met drie, vier of zeven kinderen…

“Doe ons maar 18 croissantjes en 7 stokbroden”
Navraag bij mijn eigen kinderen doet blijken dat ze het liefst naar een camping gaan. “We willen vriendjes om mee te spelen mam. Een speeltuin en een veldje om te kunnen voetballen. Een winkeltje met croissantjes. En een zwembad.” Eh… oké. Dat van die vriendjes gaat toch wel goed komen dit jaar schat ik. Dat veldje en die speeltuin lijken mij eerlijk gezegd ook wel wat. Maar weet je wat croissantjes voor 9 personen kosten in de campingwinkel? En de jongste heeft nog geen zwemdiploma… Mijn kinderen zijn echter niet te vermurwen. Hoe ik het ook wend of keer, hun message is clear. Een huisje op een bungalowpark of camping telt niet. Kamperen betekent niet voor niets volgens Van Dale ‘in tent, camper of caravan overnachten’. Daar heb ik niet van terug.

Kamperen met z’n allen
Kamperen met een groot gezin lijkt me op z’n zachtst gezegd een uitdaging. Kamperen met een samengesteld gezin lijkt me een nog grotere uitdaging. En kamperen met 7 kinderen tussen 2 tot 11 jaar die elkaar een half jaar kennen? Dat lijkt me de grootste uitdaging ooit. Maar hé, uitdagingen zijn er om getrotseerd te worden. En eigenlijk hebben mijn jongens ook wel gelijk, een camping is gewoon het gezelligst. Het ziet er dus naar uit dat we ons groot rijbewijs moeten gaan halen en de hele boel - inclusief buggy, campingbedje, iPods, duikbrillen, barbiepoppen en een doos voordeelpotten chocoladepasta - gaan inladen in onze huurbus. Op weg naar het warme zuiden of een mooie plek in ons eigen kikkerlandje.

Campings voor grote gezinnen
Ik kan me zo voorstellen dat we met onze kindercrèche niet overal even hartelijk ontvangen zullen worden. Enige voorbereiding lijkt me dus niet onverstandig. Last minute zal lastig worden voor 9 personen, dus voor tijdig boeken geldt hetzelfde. Het liefst zou ik een megacaravan huren met 4 slaapkamers of twee bungalowtenten naast elkaar, maar wat zijn eigenlijk de mogelijkheden? Zie hier mijn favorieten:

- Stacaravan/lodgetent voor 8 personen in Frankrijk en Slovenië
Wow! Hulde voor degene die de Grand Lodgetent van Rent-a-Tent ontworpen heeft. De tent is uitermate geschikt voor grote gezinnen en beschikt over 8 bedden, kastruimte, een complete keuken (met vriezer voor ijsjes!), een barbecue en - hier wordt het echt interessant - een badkamer met douche, wastafel en eigen toilet. Zelfs de dekbedden zijn aanwezig, dat scheelt al gauw een aanhanger. Ik ben fan!


Ervaar de luxe van een 8-persoons Grand Lodgetent!.


- Groepsaccommodatie of twee huurtenten naast elkaar
Op diverse campings/vakantieparken in Nederland kun je terecht met een groep. En tja, zo kun je ons als samengesteld gezin eigenlijk wel noemen. Campings waar we met open armen verwelkomd worden, zijn Camping de Luttenberg in Overijssel, Camping de Witterzomer in Drenthe en Camping Eiland van Maurik in Gelderland. We zouden twee kampeerplaatsen kunnen huren, twee ingerichte bungalowtenten naast elkaar, twee safaritenten of een vakantiehuis. Voor ons zijn de 6-persoons ingerichte huurtent en de 5-persoons ingerichte Camphome op De Witterzomer iets te klein, maar voor iets kleinere - en dus nog altijd grote - gezinnen zijn ze ideaal. Het luxe vakantiehuis op de Witterzomer in Drenthe en het luxe havenhuis aan het water voor 20 personen op het Eiland van Maurik daarentegen passen ons precies. Dan zouden we elk kind zelfs nog een vriendje of vriendinnetje kunnen laten meenemen. Ik zei ‘zouden kunnen’ hè…

- Logeren in safaritenten op de boerderij
Hier loop ik ook wel warm voor: een vakantie op de boerderij! Dit kan met bijvoorbeeld Farmcamps. Ik zie ons al helemaal zitten in 2 compleet uitgeruste safaritenten. Twee aparte tenten lijkt me sowieso handig als er middagdutjes gedaan moeten worden of als er Nanny Frost-momentjes ingebouwd moeten worden. Op diverse werkende boerenbedrijven in Drenthe, Friesland en Noord Holland kun je glamping combineren met het boerenleven. Het is wat rustiger en ruimtelijker dan een camping, dat zullen mijn kinderen misschien minder leuk vinden. Maar daar staat tegenover dat ze koeien mogen melken en voortaan weten waar de kaas op hun boterham vandaan komt. Geen verse croissantjes maar verse zuivel. Kijk. Now we’re talking.


 Logeren bij de boer met Farmcamps!.Anderen lazen ook onze blogs over  kinderenkamperenvakantieglampingtipssamengesteld gezinalgemeen