Utrechtse Heuvelrug: van Romeinse volksstam passeren tot oesterzwam flamberen

 28 Juli 2021   Typisch Fem

Feitelijk is Utrechtse Heuvelrug een gemeente in het zuidoosten van de provincie Utrecht. Maar als we het hebben over de Utrechtse Heuvelrug bedoelen we meestal de oase van rust tussen Utrecht, Amersfoort en Veenendaal; Heuvelrug genaamd. De Heuvelrug heeft een natuur waar je u tegen zegt, gezellige steden en dorpen en talloze uitgestrekte landgoederen. Ook aan kastelen, musea, attracties en restaurants geen gebrek.

Waar je ook woont in Nederland, je vakantieadres op de Heuvelrug is nooit ver rijden. De Heuvelrug omvat de gemeenten Baarn, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Soest, Veenendaal, Woudenberg, Zeist en Utrechtse Heuvelrug. Zoek je hier een chalet, safaritent, huisje of villa op een camping of vakantiepark? Grote kans dat je deze vindt en dat je er naderhand vaker naartoe wilt…

Actief in de natuur
De heuvelrug staat bekend als een van de mooiste fiets- en wandelregio’s van Nederland.
Op één staat wat ons betreft Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Dit natuurgebied loopt van de Grebbeberg tot het Gooimeer en de grote zandrug beslaat ongeveer 40.000 hectare. Het Nationaal Park is een overblijfsel uit de voorlaatste ijstijd, toen Scandinavische gletsjers de bodem de hoogte in duwden.

natuurgebied de pol in de Utrechte heuvelrug


Niet zo vreemd dus dat er in de Utrechtse Heuvelrug aardlagen scheef en zelfs verticaal staan en dat veel dieren er hun thuisbasis van gemaakt hebben. Als je er dan toch bent, probeer dan eens een streekproduct van de lijn Puur Heuvelrug. Al Speciaal kaas etend, ZonheuvelZwam kwekend of Heuvelrugbier drinkend sponsor je meteen het natuurbeheer en -behoud. Mmm… lekker!

Maar wie denkt dat we het met Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug gehad hebben, heeft het mis. Ook het Zeisterbos, de Soesterduinen, de Kaapse Bossen, het Baarnse Bos en het Leersumse Veld zijn enkele van de 27 prachtige natuurgebieden die de Heuvelrug rijk is.
De vele wandelroutes en fietspaden voeren je langs indrukwekkende kastelen, door heuvelachtige bossen en door levendige plaatsjes.

What to do next?
Het Klimbos bezoeken, panda’s kijken in Ouwehands Dierenpark, buitenspelen bij de Pyramide van Austerlitz of dwalen door het bomenrijk bij Nationaal Bomenmuseum Gimborn. Zomaar wat ideetjes voor gezinnen met kinderen, ideaal om de dagen dat je níet wandelt of fietst mee in te vullen. Je kunt natuurlijk ook een gezellig dagje stad inplannen. In het Middeleeuwse Amersfoort bewonder je monument na monument en Utrecht is the place to be als je houdt van kunst, cultuur, winkelen of uit eten gaan.

De lange nieuwstraat in Utrecht, met zicht op de dom


Onze tip voor de Domstad als je het Nijntjemuseum en Spoorwegmuseum al gezien hebt? DOMunder! Deze prijswinnende ondergrondse ontdekkingstocht leidt je door 2000 jaar Utrecht. Je bevindt je onder het Domplein, komt onderweg Romeinen tegen en herbeleeft de storm van 1674. Ook de tentoonstelling Reconnect van ontwerper Joost van Bleiswijk, die in het Centraal Museum te zien is tot en met 7 november 2021, is een aanrader voor liefhebbers van moderne en hedendaagse kunst.

Kamperen op de Heuvelrug
Op de site van Huurtent.nl vind je meerdere campings op de Heuvelrug. Zo is er onder andere Europarcs Resort Utrechtse Heuvelrug, RCN Het Grote Bos, Landal Amerongse Berg, minicamping Bonte Vlucht en de middelgrote camping Ossenberg. Of je nu van een groot park met tal van faciliteiten houdt of liever de stilte opzoekt, er is hier altijd een glamping spot die past bij jouw wensen.