Vakantie boeken? Naar de Vendee!

 25 Februari 2016   Femke

Denk ik aan de Vendée, dan denk ik aan zon, zee en strand. Maar de Vendée biedt meer. Veel meer. Van winkelen tot watersport, van fietsen tot funpark. Activiteiten voor jong en oud in een heel afwisselend landschap. Ik vertel je er alles over. Reken maar dat jij straks meteen op zoek gaat naar een leuke camping in deze regio.


Zon, zee, strand, shoppen en slenteren

Gelegen aan de westkust van Frankrijk, staat de Vendée vooral bekend om de prachtige, brede zandstranden, zo’n 300 kilometer lang. De kust van de Vendée wordt ook wel de Côte de Lumière (lichtkust) genoemd vanwege het zonlicht dat weerkaatst wordt in het witte zand. De ideale plek voor een strandvakantie! Populair is de badplaats Les Sables d’Olonne. Een walhalla voor de shoppers onder ons; je vindt er vooral kledingboetieks en schoenenwinkels. Perfect om je vakantieoutfit compleet te maken, je mist tenslotte altijd wel iets… Slenter daarna in je nieuwe aanwinst door één van de authentieke vissershaventjes met oesterkwekerijen. Heerlijk… als je ervan houdt.

Zon, zee en strand in de Vendée


Watersportliefhebbers opgelet!

De Vendée is dé vakantiebestemming voor jou! Langs de wilde kust van Saint-Gilles-Croix-de-Vie tot La Tranche-sur-Mer vind je de mooiste surfspots (en surfdudes!), zoals La Sauzaie, Sauveterre en Les Conches. Ook stand up peddelen, staand peddelen op een grote surfplank, is heel populair en kun je overal langs de kust beoefenen. Net als kitesurfen, duiken, kanoën, kajakken, zee- en strandzeilen. Je kunt je gewoonweg niet vervelen!

Vendée een paradijs voor watersportliefhebbers


Vermaak voor jong en oud

Een keer iets anders dan smeren en keren? En alle watersporten al uitgeprobeerd? Ga erop uit. Naar het Fôret de Mervent-Vouvant bijvoorbeeld, circa 10 kilometer ten noorden van Fontenay. Aan de oostzijde van dit enorme woud liggen de dierentuin Natur' Zoo de Mervent en het Plan d'eau de Mervent, waar je kunt zwemmen, zeilen, vissen en waterfietsen. Aan de noordzijde vind je Pierre Brune met een wild-westtreintje en een attractiepark. Een absolute aanrader volgens velen is het Grand Parc du Puy du Fou, op zo’n 100 kilometer van Beauvoir-sur-Mer. Met spectaculaire shows ga je terug in de tijd van de Romeinen, Vikingen en Musketiers. Ook handig als de kinderen straks op school het onderwerp Franse geschiedenis behandelen.

Historische overblijfselen

Die Franse geschiedenis vind je overal terug in de Vendée. Er zijn veel overblijfselen uit de Franse Revolutie, de bloedige burgeroorlog eind 18e eeuw. En ook schitterende kerken en mooie, oude kastelen, zoals het Prieure de Grammont, een klooster gebouwd in de 13e eeuw in opdracht van Richard Leeuwenhart, koning van de kruistochten en de Robin Hood-verhalen. Of het Abdij van Nieul in Nieul sur l’Autise, gebouwd in 1068.

Van moeras tot zoutveld

Het vlakke landschap van de Vendée biedt een afwisselende natuur: strand, bos, duinen, rotskusten en moerasgebieden met duizenden vogels, zoals het Parc Natural Interrégional Du Marais-de-Poitevin, ook wel ‘Groen Venetië’ genoemd.
Pak de fiets om het allemaal te ontdekken. Er ligt maar liefst 800 kilometer aan fietspaden in de Vendée. Meer een wandelaar? Neem je tijd, want er liggen ruim 4000 kilometer bewegwijzerde wandelroutes op je te wachten voor mooie rondwandelingen of trektochten. En vergeet de vele zoutvelden niet. Enkel door gebruik te maken van de zon en de wind laten 'zoutboeren' zeewater verdampen tot zowel grof zout als het kostbare 'fleur de sel'. 'Les Salines' bij Les Sables d'Olonne zijn zeker een bezoekje waard, maar je vindt ook zoutvelden op het eiland Île de Noirmoutier.

Fietsen door Marais de Poitevin


Eilandhoppen

De zoutvelden zijn niet de enige reden om naar dit eilandje voor de kust te rijden. De weg ernaartoe is al een beleving op zich als je de Passage du Gois neemt, een weg over de zeebodem die bij eb droog komt te liggen en bij vloed weer onder water verdwijnt. Tip: houd de getijden in de gaten… Of rijd gewoon over de brug terug. Op Île d’Yeu, ‘het eiland met het eeuwigdurende voorjaar’ hoef je geen rekening te houden met eb en vloed. Je kunt dit prachtige eiland alleen per boot bereiken. Mooie gelegenheid om je mooie zomerkleurtje een extra boost te geven!

Dineren en flaneren

Ik had het al eerder over de verse oesters die je overal langs de kust kunt krijgen. Ik ben meer een liefhebber van andere schaaldieren en vis, zoals de sardientjes in Saint-Gilles-Croix-de-Vie. Geen viseter? De Vendée biedt nog veel meer streekproducten, zoals Mogette (witte bonen), opgediend in een braadpan met een plak ham uit de Vendée, of Préfou, een platgedrukt brood, in de oven gebakken en ingewreven met knoflook en boter.

Vis eten in de Vendée


En heb je na het diner nog zin in een drankje? Er zijn meer dan voldoende terrassen en cafés om je een avondje prima te vermaken. Voor het echte stappen kun je trouwens het best terecht in Les Sables d´Olonne, waar je ook discotheken en nachtclubs vindt. Als ze op de camping een goede oppas hebben, ben ik erbij!

De Vendée heeft alles mee

Ik zei het al: als je weet wat de Vendée allemaal te bieden heeft, is de zoekopdracht op Huurtent.nl een makkie: Frankrijk Pays de la Loire/Vendée-Vendée
Met 49 campings is er altijd wel eentje die aan jouw vakantiewensen voldoet.

On y va!Anderen lazen ook onze blogs over  VendéeFrankrijkfietsenmeivakantieetenMarais de Poitevintipsvoorjaarbelevingeiland