Vakantie in Hongarije? Vergeet Boedapest niet!

 6 Maart 2018   Huurtent

Je hebt zo van die steden die al lang op je verlanglijst staan, maar het komt er gewoon niet van. Sorry, Budapest is altijd een beetje op de lange baan geschoven. En dit is, kunnen wij nu wel zeggen, zeer onterecht geweest. Een weekend Budapest betekent ontdekken en verbazen, een stad met grote tegenstellingen en een rijke indrukwekkende geschiedenis. Je ziet er oud versus nieuw, traditioneel versus hip en westers versus oosters.

Wij vlogen op het vliegveld Liszt Ferenc en met de bus 100 E kwamen wij mooi in het centrum van Boedapest, oftewel Budapest uit. Tijdens onze eerste wandeling was al direct duidelijk Boeda ligt op een heuvel en Pest is het vlakke deel langs de Donau. Wat bij ons ook direct duidelijk was dat een bezoek aan een stad in de winter zo zijn voordelen heeft. Een stedentrip in de winter betekent geen rijen met toeristen en een relaxte sfeer.

Via de Kettingbrug liepen wij richting Boeda. Deze kettingbrug was de eerste brug in 1849 welke de steden Boeda en Pest met elkaar verbond.

Kettingbrug over de Donau


De lage temperatuur zorgde ervoor dat wij direct werden verleid door de geur van kaneel en gebakken brood. Onder aan de Budavarheuvel moest dan ook eerst een kürtoskalács genuttigd worden. Een reuze hoorn gemaakt van zoet brooddeeg met kaneel en suiker. Deze lekkernij wordt om een houten stok gedraaid en in een oven gebakken. En de keuze, gaan we deze heuvel te voet of met de Budavári Siklo op, was niet zo moeilijk.

Een lekker warm kaneelbrood op een stokje, kürtoskalács


Na het nuttigen van deze “zoete zonde” konden wij met gemak te voet de Burchtheuvel op waar je de Matthiaskerk, het Boedapaleis (waarin Keizerin Sissi enige jaren woonde) en het Hongaars Nationaal Museum (Magyar Nemzeti Galéria) kunt bewonderen. Verder liggen hier op de heuvel diverse musea en het Sándorpaleis. Kortom hier vergaap je jezelf aan historische gebouwen welke deels tijdens de tweede wereldoorlog werden vernietigd en weer in ere werden hersteld. De kou tijdens onze wandeling dwong ons om snel weer een heerlijk warm drankje binnen te nuttigen wat dan weer als voordeel had dat wij de stad ook bij avond mochten bewonderen. En ik kan je wel zeggen dat is zo’n verwondermoment en stil genieten. Vanaf het Vissersbastion heb je een adembenemend uitzicht over Pest, de Donau en de bruggen.

Boedapest in de avond


Een avond in Boedapest begint met een heerlijke en goedkope voedzame maaltijd waarna een bezoek aan een van de Kerts of Ruinbars gewoon even moet. Een bijzondere, relaxte en vooral gezellige ervaring, de Ruinbars zijn vaak clubs in veelal vervallen gebouwen en de Kerts zijn vooral leuk om in de zomer te bezoeken omdat dit openluchtcafés zijn. Deze cafés zijn vaak tijdelijk en worden gedoogd. De sfeer is heel relaxed en gezellig en het bier heel smakelijk. Aan de shotjes hebben we ons niet gewaagd want de volgende dag stond nog een lange en indrukwekkende wandeling op het schema.

Dag twee verliep anders dan gepland. Wij zouden een dagje relaxen in een van de mooie Spa’s maar onze nieuwsgierigheid en het grote aanbod aan bezienswaardigheden zorgden ervoor dat wij de andere kant van Boeda hebben bezocht. Vanuit ons vakantieadres wandelden we richting Spa Szent Gellért en kwamen onderweg de Grote Markthal tegen voordat we via de Vrijheidsbrug de Gellértberg bereikten.

De Grote Markthal bij de Vrijheidsbrug


Deze Grote Markthal is werkelijk giga en heeft een groot aanbod aan verse producten zoals fruit, groenten vis en vlees. Boven vind je vooral snuisterijen. Vanaf de spa liepen wij de heuvel op naar de Grotkerk, niet overslaan en naar binnen gaan en luisteren. Van daaruit werd het een flinke aanslag op onze kuiten en kwamen wij bij de Citadella en het Bevrijdingsmonument uit met werkelijk het mooiste uitzicht over Boeda en Pest.

Uitzicht over de Donau vanaf de Gellertberg


Onderweg terug langs de Donaukade kwamen wij een indrukwekkende Holocaust monument tegen. Daar in de ondergaande zon stonden een lange rij bronzen schoenen aan de rand, dames-, heren- en kleine kinderschoenen.
De geschiedenis van Budapest was langzaam bij ons, al wandelend, binnen gekomen en was werkelijk indrukwekkend. Van Habsburgs bewind, het bezetten van de nazi’s en bevrijding/bezetting door de Sovjet-Unie tot de vreselijke deportatie van de joodse mensen. Al deze gebeurtenissen hebben duidelijk hun sporen her en der achter gelaten.

Holocaust monument, schoentjesOok de volgende dag werd het ons duidelijk de Hongaarse bevolking heeft het flink te verduren gehad. 's Morgens waren wij nog in de gelegenheid om het Museum “Huis van Terreur” (Terror Háza Múzeum) te bezoeken. Hier worden de handelingen en wandaden uit het communistisch tijdperk in Hongarije weergegeven. Met name de kelderverdieping (folterruimtes), de foto’s van alle slachtoffers maakten grote indruk op ons.

Om deze reis naar Boedapest wel positief te eindigen en dat verdient deze stad als geen ander! Het is een bijzondere en mooie stad met veel geschiedenis, maar ook een hippe jonge stad met veel vernieuwende restaurantjes en mooie winkels. Dank je wel Budapest voor je gastvrijheid, de relaxte sfeer en het heerlijke winterzonnetje.

Boedapest met een verhaal


Lekker ontbijten hoort erbijBen je nu toevallig dit jaar op een mooie camping in Hongarije, misschien wel aan het prachtige Balatonmeer vergeet dan niet een dag in te plannen om de hoofdstad Boedapest te bezoeken.
Anderen lazen ook onze blogs over  HongarijebezienswaardigheidwandelenBoedapestcitytripetenherfstvakantiemeivakantieonderwegreizenrondreisstadswandelingverslag