Valencia mag niet ontbreken op je bucketlist!

 13 Augustus 2018   Ruud

Valencia staat op veel verlanglijstjes voor een stedentrip, en niet voor niets! Deze op twee na grootste stad van Spanje ligt aan de Middellandse zee aan de Costa Azahar, tussen de Costa Dorada en Costa Blanca in.

Valencia - Plaza de la Reina


Valencia heeft alles wat je wilt, zowel een prachtige historische binnenstad als meer dan genoeg goede restaurants, een bruisend nachtleven, maar ook een fantastisch strand.

Strand bij Valencia


Bovendien is Valencia nog niet ontdekt door het massatoerisme en de mensen zijn erg vriendelijk. Ook voor een gezinsvakantie is er meer dan genoeg te doen, er is het mooie Bioparc (dierentuin), het Oceanogràfic zeeaquarium, en het Turiapark met speelplaatsen zoals het Gulliver-park. Tenslotte en niet onbelangrijk, Valencia is nog betaalbaar.

Er is een uitstekende metro-verbinding van het vliegveld naar het stadscentrum en er is een overvloed aan hotels, appartementen en AirBNB’s om te overnachten. Wij logeerden in een appartement in het centrum, vlak bij de Torres de Quart. Ontbijten kun je hier overal en tegen een schappelijke prijs.

Het eerste wat opvalt, als je de plattegrond van Valencia bekijkt, is dat de stad in tweeën gedeeld is door de Turia, een voormalige rivier die vanwege overstromingen is drooggelegd. Franco wilde hier destijds een snelweg van maken, maar gelukkig heeft met dat kunnen tegenhouden. Nu is het de trots van de stad, een uitgestrekt groen park met een veelvoud aan voorzieningen als sportvelden, een fietspad en hardloopbaan, speelplaatsen, cafés en restaurants. Het Turia park loopt dwars door Valencia, van het Bioparc tot bij de supermoderne Stad van de Kunst en Wetenschap. Doordat het park een stuk lager ligt dan de straten van de stad is het een oase van rust en een plaats van ontspanning voor de lokale bevolking.

Het centrum van de stad is compact en goed te bewandelen, zodat je de meeste bezienswaardigheden lopend of per openbaar vervoer kunt bezoeken. Het strand ligt wat verder weg van het centrum maar ook door een uitstekende metroverbinding, snel te bereiken.

Wij kozen voor een fietstocht met gids (bajabikes) omdat je dan niet alleen op een prettige en ontspannen manier de belangrijkste plaatsen in enkele uren kunt bezoeken, maar ook omdat de (in ons geval Nederlandstalige) gids veel extra informatie en achtergronden geeft. Zo bezochten we het beroemde Plaza de la Reina, de bruisende centrale markt, de historische Quart- en Serrano-stadspoorten, de kathedraal en het paleis van San Pio V en de prachtige architectuurgebouwen van de Stad van Kunst en Wetenschap.

Valencia - Stad van Kunst en Wetenschap


Omdat Valencia behalve een historische- en cultuurstad ook de stad is van paella, sinaasappels en tapas moesten we natuurlijk ook nog een tapas-tour doen. Dit is een wandeling met gids langs bezienswaardigheden maar vooral langs leuke bars en restaurants om lokale specialiteiten te proeven als Horchata (melkachtig, gemaakt van kokosachtige aardknolletjes) waarin je een zoet broodje kunt soppen, Agua de Valencia, een frisse drank op basis van cava, gin, wodka, sinaasappelsap en meer, uiteraard lokale tapas en als besluit wijn drinken uit een Porrón, een glazen karaf met tuit waaruit je de wijn direct in je mond moet gieten. Wij hadden de meeste moeite met slikken en doordrinken tegelijk...

Valencia - Paella bij La Pepica


De laatste dag van onze trip brachten we een bezoek aan het Bioparc, de mooi aangelegde en onderhouden dierentuin van Valencia. Een mooie manier om je vakantie af te sluiten.

Valencia - Bioparc dierentuin


Valencia is een absolute aanrader voor een stedentrip, vooral in het voor- of najaar, als de temperaturen aangenaam zijn. Ennehh… niet verder vertellen, want Valencia wil geen massatoerisme…Anderen lazen ook onze blogs over  SpanjeValenciastadswandelingstedentripcitytrip