Van Bakkerij naar golfbaan, op de fiets door Limburg en Brabant!

 2 Mei 2017   Virginie

Fietsen is voor ons een hobby en wij zijn er mee opgevoed, zoals zoveel Nederlanders. Wat als je nu je hobby kunt combineren met een lekker hapje onderweg? Dan wordt je hobby een feestje, toch?

Dus op zoek naar deze combinatie en uitgekomen bij het concept “Happen en Trappen”.
“Stoute schoenen” aangetrokken en route uitgezocht… Het werd Noord-Limburg.

'Happen en Trappen in Noord-Limburg'

Soms heb je zomaar een geluksmomentje en dat was de ochtend dat wij onze fietstocht door de Limburgse Maasduinen en de Brabantse Maasheggen startte. Een topdag met een gouden randje.

Wij Nederlanders willen fietsen


Met oe kontje in de boter vallen zou ons moeder uit Brabant gezegd hebben

Het begon uiteraard met de weersverwachtingen: 9 april 2017 de eerste echte zonnige dag en wij waren er bij…. De ochtend beginnen met een kopje koffie en iets lekkers is sowieso geen alledaagse start van de dag. De ontvangst bij kunsthuis “De Bakkerij”, ons eerste Hap en Trapadres, was ook nog eens bijzonder te noemen. Het enthousiasme van Claus Burgers, eigenaar van kunsthuis “de Bakkerij”, was zo aanstekelijk dat de dag niet meer stuk kon. Ooit de dorpsbakkerij van Bergen, nu een kunstgalerie met afwisselende exposities en juist geopend met een nieuwe expositie.

Kunstgalerie De Bakkerij in Bergen, Limburg


Wie had dat gedacht; een dag met een culinair tintje, verkennen van het Limburgs en Brabants landschap op de fiets en dan ook nog een kijkje nemen in de keuken van de hedendaagse kunst. En dat allemaal met de eretitel van die dag “de eerste Happers en Trappers van 2017 in Bergen, Limburg”. De fietsroute werd ons overhandigd en het avontuur kon beginnen.

Gastvrij, koffie met koek


Met de pont van Limburg naar Noord-Brabant

Kortom, het zonnetje scheen volop, de appel- en bananenflap met koffie smaakten opperbest en goedgemutst en genoeg UV-filters op neus en wangen, begonnen wij aan onze fietsroute. Vanuit het kleine rivierdorpje Bergen staken wij de Maas over met het pontje en fietsten van daaruit door het mooie en zeer diverse Maasheggengebied, Brabant in. De zo kenmerkende gevlochten heggen vond je vroeger overal in de uiterwaarden van de Maas en juist hier zijn ze nog aanwezig.

De heggen in de uiterwaarden van de Maas vanaf terras de Schutkooi


Boxmeer met een Vincent van Gogh hotelkamer te huur!

Onze eerste stop zou in Boxmeer zijn maar vanwege het zeer aantrekkelijke terras bij “de Schutkooi” op de Veerweg in Vortum-Mullem hebben wij een extra thee/koffie stop ingelast. Daarna fietsten wij via de Sluis Sambeek, waar wij uiteraard even hebben staan kijken naar de binnenvaartschepen en de werking van de sluis, richting Boxmeer.

Hotel-Restaurant Riche had het terras al buitenstaan en wij werden hartelijk welkom geheten met een heerlijk voorgerecht bestaande uit een fijne salade met gerookte kip en heerlijke pomodori tomaatjes, afgemaakt met een fijne friszoete frambozendressing.

Voorgerecht Happen en Trappen, restaurant Riche in Boxmeer


Wat is er nu leuker om te ontdekken dat Boxmeer connectie heeft gehad met het Gele bed uit de slaapkamer van Van Gogh in het Franse Arles. Blijkbaar is dat, zo typerend gele bed op een van zijn schilderijen, ooit via een omweg in Boxmeer terecht gekomen. En een ondernemer is geen goede ondernemer als hij daar niets mee doet. Hotel Riche heeft dan ook een echte Van Goghkamer te huur en wij mochten zomaar even binnenkijken. Een verrassing echt waar en zeker een aanrader om te logeren bij een bezoek aan Brabant.

Hotel Riche in Boxmeer, "De Vincent van Goghkamer"


Gennep met het mooie centrum en heerlijke ijsjes

Vanuit Boxmeer fietsten wij Brabant uit naar Gennep in Noord-Limburg, via Oeffelt en de Maasbrug, en daar ons tweede hap en trapterrasje opgezocht. Het terras lag er zonnig bij van Hotel-Restaurant de Kroon en zo werden wij ook ontvangen. De kerriesoep met garnalenspies ging er zeker goed in na een pittig tochtje in de zon maar tegen de wind. Gennep is werkelijk een aantrekkelijk plaatsje met rijke geschiedenis en met duidelijke verwijzing naar de ligging aan de twee rivieren de Niers en de Maas. Gelukkig is ons fototoestel digitaal want ogen schieten te kort zeker als er ook nog eens een echtpaar ooievaars de wacht houdt vanaf hun nest bovenop het prachtige historische stadhuis.

Kortom tijd om te gaan want er wachten nog wat kilometers Maasduinengebied

Vanaf het centrum in Gennep was het even zoeken maar met GSM op zak, de fijne routekaart en gezond verstand hadden wij al snel de extra lus door het gebied van Vesting ’t Genneperhuis en de verdere tocht langs de Niers gevonden richting Ottersum.

Vesting


En waren dan ook benieuwd naar het hoofdgerecht. Het zonnige terras van restaurant Old Inn was zeer goed gevuld, maar ondanks de grote drukte werden wij hartelijk ontvangen als eerste happers en trappers 2017 en zaten al snel met een bordje vol lekkere gerechten te genieten. We mochten kiezen uit vlees of vis en het visje met pasta ging er heel goed in.

Hoofdgerecht zalm met pasta


Vervolgens richting het nationaal Park de Maasduinen. De uitkijktoren van Afferden konden wij niet zomaar “rechts” laten liggen dus omhoog en genoten van het prachtige uitzicht.

Uitzicht uitkijktoren Afferden


Een fantastische diverse fietstocht met als afsluiter ons welverdiende toetje op het grote en smaakvolle terras op landgoed en golfbaan Bleijenbeek. De ondergaande zon, de beentjes omhoog en het heerlijke toetje maakte het moeilijk om de laatste kilometers te pakken. Een prachtige dag met veel lieve, leuke en interessante mensen. En ja, het is toch de Bourgondische gastvrijheid in Brabant en Limburg die het verschil maakt.

Ondergaande zon, terras golfbaan Bleijenbeek

Anderen lazen ook onze blogs over  belevingbezienswaardigheidfietsenetenNederlandBrabantLimburgstadswandelingstedentipsverslag