Vaste vakantierituelen

 28 Juni 2016   Femke

Je gaat op vakantie om even alles los te laten. Te ontsnappen aan de dagelijkse sleur en rituelen van thuis. Om ze te vervangen door: vaste vakantiegewoontes! In de voorbereiding, onderweg of op je vakantiebestemming. Veel, zo niet alle vakantiegangers hebben ze. Ik som een paar vakantierituelen en -gewoontes voor je op. Komen ze je bekend voor?

1 Gewoon lekker van thuis

Een paar jaar terug stonden we op een camping in zuid Spanje. En waar wij iedere avond genoten van een lokaal wijntje, kaasje en worstje, genoten onze overburen van al het vertrouwde van thuis. Naar Frankrijk, Italië of Duitsland op vakantie? Voor vertrek werd goed ingeslagen! Zodat ze ook op hun vakantiebestemming gewoon lekker (of lekker gewoon) konden genieten van een vers kopje Nederlandse snelfiltermaling met een broodje hagelslag in de ochtend. En ‘s avonds van Hollandse aardappeltjes, knakworstjes en rode kool van HAK. De kastjes in de caravan stonden er vol mee. Ook met Nederlandse kaas, pindakaas, aardappels, spaghetti, pastasaus en kant-en-klare satésaus. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze hadden het mee.

2 Wat je van ver haalt …

Andersom zijn er vakantiegangers die op vakantie genieten van alles wat de lokale keuken te bieden heeft. Op de terugreis wordt de auto dan ook volgeladen met, je raadt het al: de lokale wijn, kaas, worst of andere heerlijkheden. Om thuis nog even na te genieten. Helaas. Thuis smaakt die Spaanse chorizo toch niet zoals toen op de camping in Alicante. En de Italiaanse Chianti niet meer zoals op dat aardige terrasje in Toscane. Wat die lokale specialiteiten zo lekker maakt, is de omgeving, de zon, de mensen en het tempo: ‘muy tranquilo’. Vakantie geeft dat beetje extra jeu aan alles!

3 Dagelijks ritueel

Ben je na een paar dagen gesetteld? Dan merk je dat er toch een vast dagelijks ritueel in sluipt. Ook bij ons. Of ik nou in Frankrijk of in Portugal op de camping sta. We staan om half tien een keertje op. Vers stokbroodje halen. Brunchen. Misschien een douche pakken (in het zwembad word ik toch ook schoon?!). Zo tegen twaalf uur gaan we, gewapend met badlakens, zonnebrand en een boekje, een plekje zoeken langs het zwembad. Waar de vroege vogels onder ons net vertrekken. Gelukkig, want de andere ligstoelen zijn ‘bezet’ door badlakens van gasten die pas rond twee uur het zonneterras opzoeken, maar wel alvast om zeven uur ’s ochtends een handdoekje klaar leggen. Het zijn altijd dezelfde. Hún vaste (en gruwelijk vervelende) vakantiegewoonte.

4 Chef-kok

Thuis ben ik degene die iedere avond probeert een gezonde maaltijd op tafel te zetten voor mijn gezin. Dat na een lange dag moe en met wisselend humeur het gevulde bord bekijkt en slechts de helft opeet. Eenmaal op vakantie, is alles anders. Mijn vriend ontpopt zich tot barbecue-held van onze camping. Hij doet ineens met veel liefde de boodschappen. En heeft de grootste verhalen over die ‘prachtige stukken vlees’ en ‘heerlijke visjes’ die hij eerder bij de plaatselijke ‘boucherie’ en ‘poissonnier’ kocht. Tegen het vallen van de avond staat hij met een glaasje wijn energiek vis, vlees en gevogelte om te draaien boven het vuur. Wat na het derde wijntje al minder vlot gaat. Dan is het worstje aangebrand en zijn de kipspiesjes verpieterd. Niet getreurd, de kinderen zijn op vakantie plotsklaps makkelijke eters. Ze smullen zichtbaar van alles wat ze wordt voorgeschoteld. Ach, ik spoel mijn worstje wel weg met een extra glaasje en geniet van mijn rust.

5 Dik met de buren

Dat worstje en extra glaasje eet en drink je op vakantie vaak gezellig met de tijdelijke buren. Zie je de buren thuis alleen wanneer je ’s ochtends in de auto of op de fiets stapt en spreek je elkaar zo nu en dan over de gezamenlijke heg die nodig gesnoeid moet worden… Op vakantie lopen buren de deur (of tentflappen) vaak plat bij elkaar. Niet zo gek. Je ziet elkaar dagelijks meerdere keren en op meerdere plekken op de camping. Loop je aan het einde van de middag langs op weg naar je eigen tent, chalet of caravan, dan is een tussenstop voor een borrel of barbecue makkelijk én gezellig.

6 Andere rituelen of gewoontes?

Krijg je thuis alleen een bakje yoghurt weg op de vroege ochtend, terwijl je op vakantie hele stokbroden opknabbelt? Drinkt je partner normaal alleen bier en houdt hij op vakantie ineens van wit, rood en rosé? Typische gevalletjes van vakantierituelen dit. Zo houd ik normaal gesproken van gevarieerd eten, maar maak ik op de camping rustig drie keer per week pasta, stokbrood of salade klaar. Zolang het maar makkelijk is. Op vakantie kan ik ook uren scrabbelen met de kinderen, terwijl ik thuis al te druk ben voor een spelletje kaarten…

Je kunt ongetwijfeld nog veel meer vakantierituelen of vaste gewoontes opnoemen. Leuk om over na te denken tijdens één van die lange zomeravonden voor de tent met de buren. Onder het genot van een typisch lokaal wijntje, worstje of een stukje echt Hollandse oude kaas.

Proost! Santé! Zum Wohl! Salud! Živjeli! Jamas! Skål! Cheers! À sua saúde!


Anderen lazen ook onze blogs over  algemeenbelevingcampingetenkamperenkinderenreizentipsvakantievoorpret