Wat hebben Zutphen, Zwolle, Hattem en Hasselt gemeen? De IJssel!

 1 Oktober 2020   Huurtent

Fietstocht langs de IJssel richting Zwolle, Hattem en Hasselt


Tijdens onze vakantie in Nederland bezochten wij de Hanzesteden Zutphen, Zwolle, Hattem en Hasselt aan de IJssel per fiets.

Al snel bleken deze steden nogal wat gemeen te hebben namelijk; kleinschalig, mooie monumentale panden en gezellige winkelstraatjes met vaak aparte en speciale winkels. Wij zijn door de meeste Hanzesteden gefietst en hebben af en toe door de vaak mooie centra gewandeld.

Mocht je deze steden uitgebreider bezoeken zorg dan dat je een wandelroute haalt bij het VVV of zorg dat je een wandeling met gids maakt. Onder begeleiding van een gids leer je de stad echt kennen. Je hoort de geschiedenis, de anekdotes en ziet veel meer.

Wandelen door Hanzestad Zutphen

Zutphen is een van de Hanzesteden waar wij de wandelschoenen voor hebben aangetrokken. Wat een stad je kijkt je ogen uit, diverse kerken, monumenten, groene hofjes en dan ook nog eens de oude vestingwerken. Onze wandeling begon bij het ‘s Gravenhof hier vind je het Oude Stadhuis met daar tegenover de Walburgiskerk en het Hof van Heeckeren met de Schelpenkoepel, waar zich ook het Stedelijk Museum en Museum Henriette Polak bevindt.

het Hof van Heeckeren met de Schelpenkoepel


Onderweg naar de oude stadsmuur bezochten wij nog het Oude Bornhof. Bij de ingang van het Oude Bornhof zie je duidelijk aan de beelden die boven de ingang staan dat dit ooit een plek was waar de arme ouderen een plek vonden in een tijd dat Pensioen en AOW nog niet bestond.

Het Oude Bornhof, ooit een plek voor arme ouderen


Vanaf deze serene plaats wandelden we naar de gerestaureerde Berkelpoort, een onderdeel van de Zutphense Stadsmuur.

Berkelruïne Stadsmuur Zutphen


Van hieruit werd het tijd om het centrum op te zoeken voor een welverdiende maaltijd. Met uitzicht op de Houtmarkt en het ondergaande zonnetje konden we toch wel zeggen dat Zutphen met recht een van de mooiste Hanzesteden in deze streek is.

De volgende dag hadden wij een lange fietstocht op de agenda staan, Hattem-Zwolle-Hasselt.

Ook deze fietstocht was meer dan leuk. De tocht liep dwars door de Hanzesteden Hattem, Zwolle en Hasselt met een bootovertocht bij Hattem. Al met al kunnen wij deze streek meer dan aanbevelen want alleen de tocht langs de IJssel is al adembenemend mooi. Maar ook de centra van deze steden zijn te mooi om alleen maar even door te fietsen.

Hanzestad Hattem, charmant en gastvrij


Met name het wat kleinere Hattem is erg charmant en heeft vele leuke terrasjes (veelal goed Corona-proof ingericht). Voor ons een reden om deze stadjes nogmaals in de agenda te plaatsen om met wandelschoenen aan te bezoeken.

Een gezellig lunchplekje in Hattem


Kortom het fietsen langs de IJssel, het bezoeken van de diverse Hanzesteden was voor ons een groot feest. De provincies Gelderland en Overijssel hebben hier ontzettend veel te bieden voor een heerlijke vakantie, ook in deze tijd.
Anderen lazen ook onze blogs over  hanzestadGelderlandoverijsselonderwegkamperenwandelenfietsenIjsselstadswandeling