Zwemmen en zonnen op vakantie? Dit moet je weten!

 1 Juni 2016   Femke

Dit jaar vieren we het 70-jarig bestaan van de bikini. Reden genoeg voor het aanschaffen van een nieuw, kek exemplaar, voordat we over een aantal weken afreizen naar onze vakantiebestemming. Of je nu fan bent van de halterbikini, de tankini of het liefst topless zont. Of je nu een allesverhullende slip, string of helemaal niets draagt. Lees voordat je naar de winkel rent even hoe het zit met de regels rondom badkleding. Regels? Inderdaad. Want niet alle soorten badkleding zijn overal toegestaan!

Badkledingetiquette in Europa

St. Maxime Côte d
- Topless of niet?

Ook al lijkt het erop dat steeds meer vrouwen het liefst hun bikini of badpak aanhouden, topless zonnen is gewoon toegestaan in veel landen. Op de meeste stranden van Nederland, België, Frankrijk, Spanje, Kroatië, Bulgarije, Roemenië, Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland mag je bovenstukje uit, zonder dat je een bekeuring riskeert. In landen waar het geloof een grote rol speelt, zoals Portugal en Griekenland, kun je beter even zoeken naar een toeristisch strand waar het wél mag. Op de stranden die dichtbij een stad of dorp liggen, en waar dus veel lokale bevolking komt, is topless zonnebaden namelijk niet gewenst.

In Italië is overigens een bizarre regel van toepassing als het gaat om topless zonnen. Vrouwen met blote borsten mogen hier wel liggen op de publieke stranden, maar niet rechtop lopen of zwemmen. Ga je een ijsje of pizzapunt halen? Even dat bovenstukje aan dus.

- String of slip?

Voor het dragen van strings geldt grofweg hetzelfde als voor topless zonnen. Op stranden in streng gelovige gebieden in Turkije zullen ze je het niet echt in dank afnemen als je je billen aan jan en alleman toont. Op het strand van Bloemendaal of aan een Spaanse costa daarentegen kun je je gerust uitleven met minimalistische badkleding. Geen mens die zich eraan stoort.Badkleding Cote d
- Badmuts op

Ga je deze zomer naar een camping in Italië? Let erop dat je waarschijnlijk een badmuts op moet. Op veel campings waar deze regel geldt, worden ter plekke badmutsen verkocht. We hebben zelfs eens gezien dat er badmutsen te leen waren, maar om een of andere reden betaalden wij liever een paar euro. Ben je een vrouw en baal je nu je dit weet? Besef dan dat het dragen van een badmuts je haar beschermt tegen de schadelijke invloeden van chloor en zon. Je ziet er misschien minder charmant uit tijdens de vakantie, maar deste beter oogt je coupe ná de vakantie.

- Strakke zwembroek of shorts?

In sommige zwembaden in Frankrijk vinden ze broeken die je ook op straat kunt dragen, shorts dus, niet hygiënisch in het zwembad. Hier moet je dus verplicht een strakke zwembroek aan als man. Ook sommige campings in België en Italië kennen deze regel. Even checken dus voor vertrek, voordat je voor niks gaat shoppen.

- Skinny dipping

Helemaal naakt zonnen en zwemmen mag in Europa alleen op naturistencampings en naaktstranden. Op afgelegen stranden in landen waar topless zonnen is toegestaan, loop je ook geen bijster groot risico. Let dus even op voordat je jezelf ontdoet van je badkleding en in je adamskostuum de zee in rent!Anderen lazen ook onze blogs over  algemeenCosta BravaCôte d’AzurDuitslandFrankrijkHongarijeItaliëKroatiëreizenkledingstrandtipszwembad