Alles wat je moet weten over Dalmatië en we eindigen bij Split

 15 September 2018   Virginie

Veelzijdig Dalmatië


Wij zijn na 2 weken Dalmatië ervan overtuigd dat dit werkelijk een mooie en afwisselende regio in Kroatië is, met honderden eilandjes, mooie havenstadjes ( Tip: de gemeente Kaštela bestaat uit 7 havenplaatsjes ten noordwesten van Split) en imposante natuurparken, watervallen en een rijke en bijzondere geschiedenis. En dan mogen wij natuurlijk de azuurblauwe zee aan deze Adriatische kust niet vergeten voor een fijne zon en zee vakantie.

Of je nu verblijft op een camping, een luxe vakantieresort, of misschien wel aan boord van een mooi zeilschip, Dalmatië zorgt altijd voor een mooie beleving.

Wij genoten met name al van de route vanaf Sibenik naar Split, langs de machtige kust met de vele strandjes, de afslagen naar kleine havenstadjes en moesten dan ook regelmatig stoppen, maar Split stond op onze agenda…

Plein met hotels in Split, richting boulevard


Split de grootste stad van Dalmatië, ook weer gelegen op een groot schiereiland. Een “rijke” stad door de ligging aan een prachtige kust met de belangrijkste haven van Dalmatië. Een aantrekkelijke stad voor vele toeristen met een levendig uitgaansleven. De historische waarde vind je vooral in het oude centrum, dat dan ook op de Unesco wereld erfgoedlijst staat. Het historisch hart van Split bestaat uit het Paleis van Diocletianus. Na het overlijden van deze keizer werd het paleis door de Romeinen bewoond. Na de 7e eeuw kwamen burgers naar dit immens groot bouwwerk en vestigden zich hier. Het paleis werd een dorp.

Gezellig slenteren door het historisch centrum van Split


De ommuurde stad heeft vier toegangspoorten: de gouden, zilveren, koperen en ijzeren en twee hoofdwegen die het geheel in vieren deelt. Genietend van de bruisende en mooie Boulevard Riva liepen wij via de koperen poort naar binnen. Al struinend door de smalle steegjes met winkeltjes en vele restaurantjes ontdekten wij de bouwwerken die behoorden tot het paleis van Diocletianus. Via het Peristil, het binnenhof, liepen wij de kelders van het paleis in waar je heerlijk kunt afkoelen en diverse souvenirs kunt kopen. Voor zo’n 50 kuna kun je de andere kelders bekijken.

Binnenhof van het paleis van Diocletianus, het Peristil


Andere bezienswaardigheden waren de St. Domnius Kathedraal met het mausoleum van Diocletianus, de tempel van Jupiter (via een erg nauw straatje vanaf het Peristil). Voor de perfecte beleving kun je het etnografisch museum van Split bezoeken zodat je kunt zien hoe het leven er vroeger uitzag in Split. Al genietend van het heerlijke ijs liepen wij via de zilveren poort het historisch Split weer uit richting Riva. De Riva is een brede boulevard met talrijke cafeetjes, bars en restaurants.

St. Domnius Kathedraal in Split


Tijd voor een heerlijke lunch en waardoor we toch weer snel terug waren in het historisch centrum want daar waren de terrasjes schaduwrijk en de menu’s iets minder toeristisch. Een heerlijke lunch werd voor ons bereid door het personeel van het restaurant Mazzgoon. Een gastvrij modern familierestaurant met een kaart die net even anders was, een verrassing.

Een aanrader voor een heerlijke dagtrip vanaf jouw appartement of stacaravan is een bezoek aan Split zeker.

slenteren over de boulevard Riva in Split

Anderen lazen ook onze blogs over  Adriatische kustautovakantiebelevingsplitstadswandelingstedenstedentripDalmatiëkindvriendelijkkustvakantie boekenvakantiecitytrip