Bizarre wetten in Europese vakantielanden

 21 Juli 2015   Femke

Niets zo veranderlijk als de wetgeving. Dat geldt in ons eigen Nederland, maar zeker ook in het buitenland. Wist jij bijvoorbeeld dat je sinds 1 juli 2015 in Frankrijk geen oortjes en koptelefoons meer mag gebruiken als bestuurder? Als overtreder krijg je een boete van maar liefst 135 euro! In Milaan duldt men geen chagrijnen en in Engeland word je als vrouw op de bon geslingerd als je chocola eet in het openbaar vervoer. Hoe bizar wil je het hebben?

Tijd voor een up-to-date overzicht van de op zijn zachtst gezegd aparte buitenlandse wetten en regels. Alles wat je hoeft te doen, is je eraan houden. Zo houd je bergen vakantiegeld over. Waar je schoenen van kunt kopen. Of benzine. Of stiekem toch chocola.

Zwitserland: overdag plassen
Iets wat me zo ideaal lijkt, staand kunnen plassen, mag in Zwitserland niet meer na 10 uur ’s avonds. Ook het toilet doortrekken kun je na dit tijdstip beter laten. Misschien kun je maar het best gewoon niets meer drinken na 20.00 uur, dan zit je altijd veilig.

Bizarre wetten in het buitenland


Italië: land van mode en pokerfaces
Wat trek jij aan in het land van de pizza, pasta en vino? Grote kans dat het overdag slippers zijn en ’s avonds stijlvolle hakken voor een bezoek aan dat sfeervolle lokale restaurantje. Bad news als je naar Capri gaat. Daar schrijft de wet je namelijk voor dat je geen schoenen mag dragen die veel geluid maken. Je lolbroek mag je gelukkig wel aanhouden. Sterker nog: je kunt er maar beter je grapjas bij aandoen als je vakantie zich afspeelt in de buurt van Milaan. Daar móet je namelijk de hele dag vriendelijk kijken, tenzij je een ziekenhuis of begrafenis bezoekt. Dat wordt een gezellige vakantie!

Duitsland: weg van de snelweg
Rij je midden op de Autobahn, zit je opeens zonder benzine. Op zich al vervelend genoeg, maar in Duitsland ben je dan ook nog eens in overtreding. Zonder benzine op de Autobahn zijn, mag namelijk niet. Net als stoppen langs de snelweg met autopech. Dan moet je auto eerst worden weggesleept naar een veilige plek. Pfffff. Misschien toch maar over Frankrijk naar Italië of Zwitserland rijden? Dan hoeft je kind tussen 1.35 en 1.50 meter tenminste ook niet in een kinderzitje.

Frankrijk: baguettes en croissants verstoppen
Je zag hem al aankomen. Ook in Frankrijk regent het wetten en regels. Niet alleen word je hier beboet als je oortjes of een headset gebruikt achter het stuur, dit geldt ook als je als bestuurder een broodje eet of teenslippers draagt. Zet ook vooral je geliefde niet op de trein om alvast vooruit te reizen, want voor zoenend afscheid nemen op het perron krijg je - je raadt het al - een fikse boete. Om dit alles te compenseren, mag je in Frankrijk wel gewoon in alle grachten plassen. Want als je moet, dan moet je natuurlijk.

Groot-Britannië: plassen hier, plassen daar
Over plassen gesproken. Geen idee hoe dit zit in Nederland, maar ik kan me niet voorstellen dat men het prima vindt als je als zwangere vrouw midden in een museum gaat zitten plassen. Of in een winkel, drukke winkelstraat of de schoenen van een wildvreemde. In Engeland schijnt het wel te mogen. Overal plassen als zwangere. Hoe handig is dat? Wat minder handig is, is dat je als lopend hormonenbommetje geen chocolade mag eten in het openbaar vervoer. Ook niet-zwangere vrouwen moeten zich in Engeland trouwens aan dit verbod houden. Sorry hoor, maar wie heeft dit verzonnen?!
Oja. Als je nu denkt dat je het zonder chocolade echt niet overleeft, plan die dag dan geen bezoek aan het House of Parliament. Hier mag je namelijk officieel niet doodgaan. Het is maar dat je het weet.

Griekenland: laat die hakken maar thuis
Kun je geen dag zonder cultuur en wil je de een na de andere bezienswaardigheid bezoeken? Dan zit je in Griekenland goed. Tenminste, als je schoenen zonder hakken draagt. Hier gaat het niet om de herrie die je schoeisel maakt, maar om de mogelijke beschadigingen aan de monumenten. Tja. Hier kan ik me wel iets bij voorstellen moet ik zeggen.

Portugal: niet plassen in zee
Na een dag cultuur snuiven, wil je het liefst een frisse duik nemen in zee. Dat die duik echt fris moet zijn, bewijst het Portugese verbod op plassen in de oceaan. Knappe politieman die je hierop betrapt, lijkt me.

Spanje: geen teenslippers
Daar zijn ze weer. De slippers. Niet alleen in Frankrijk maar ook in Spanje mag je ze niet aan als je achter het stuur kruipt. Even wat tapas scoren of een lekkere vis voor de paella halen in de supermarkt? Schoenen aan dus.

Alle verkeersregels: van Andalusië tot Zwitserland
Vorig jaar lieten we je al weten dat de verkeersregels in de verschillende Europese landen nogal uiteenlopen. Dat je in Italië en Frankrijk stukken minder hard mag rijden als je pas een paar jaar je rijbewijs hebt en dat je in La bella Italia korting krijgt als je je boete contant afrekent bijvoorbeeld. Meer info over veiligheidsvesten, alcoholtesters en parkeerverboden lees je in ons blog van vorig jaar juli. Op de website van de ANWB kun je terecht voor een compleet en recent overzicht. Zo weet je in 1 oogopslag of je nog even snel een brandblusser, verbanddoos of een setje reservelampjes moet inslaan.

Anderen lazen ook onze blogs over  nieuwsonderwegreizentipsvakantiealgemeenfrankrijkitaliëhuisdieren