De Krka watervallen, een van de mooiste nationale parken per boot

 18 September 2018   Virginie

Een van de watervallen in het Krka Natuurpark


Niet ver van camping Solaris bij Sibenik liggen de Krka watervallen. Deze watervallen zijn naast de Plitvice watervallen erg populair in Dalmatië. Wij waren een beetje bang voor deze toeristische attractie, want dat het druk zou worden dat wisten wij zeker.

Via het boekingsbureau op onze camping hadden wij al snel besloten om de watervallen per boot te bezoeken.

Met de boot naar de Krka watervallen


Hoe bereik je de watervallen?

Je kunt per auto naar het plaatsje Skradin rijden, waar een grote parkeerplaats is en van waaruit je ook met de boot naar het park vertrekt. Een boottocht van ongeveer 25 minuten.

Een andere mogelijkheid is met de auto naar Lozovac rijden en bij de ingang van de grote parkeerplaats kun je met een pendelbus naar het Etnodorp, de watervallen en de wandelroute.

Een boottocht naar de Krka watervallen is een aanrader


Dalmatië en haar watervallen

’s Morgens om 9.30 vertrok onze kleine, nog authentieke vissersboot vanaf de kade bij de camping via het kanaal naar de baai bij Sibenik en vervolgens over Prokljan Skradin meer naar de monding van de rivier Krka richting het Krka Natuurpark met de Skradinski Buk waterval.

Om heel eerlijk te zijn: een heerlijke boottocht, en daarna toch wel een lichte deceptie toen wij na een korte wandeling bij de Skrandinski Buk waterval aankwamen. Niet omdat het niet mooi of indrukwekkend was maar meer de hoeveelheid mensen maakten het geheel een beetje niet zoals wij verwachtten.

Zwemmen bij de Skradinski Buk waterval


Al met al toch een feestje daar bij de watervallen

Maar het mocht de pret niet drukken want de gezellige sfeer die op de boot was ontstaan kon niet meer stuk. Mede door de fijne gastvrije bemanning en erg kundige sympathieke gids en de werkelijk meer dan smakelijke lunch en lekkere drankjes zorgden ervoor dat wij de drukte met een korrel zout namen.

Een heerlijke lunch op de boot


Onze gids was zo enthousiast en trots op zijn land en de geschiedenis van dit natuurgebied dat wij de drukte al snel vergaten en helemaal door zijn verhaal werden gepakt.

Een deel van onze groep ging verkoeling zoeken bij de onderste waterval om te zwemmen. Wij bezochten met onze gids het Ethno museum en Oude tijden herleefden. We bezochten o.a. een oude smid, oude authentieke weefgetouwen en een oude wasserij.

De oude smid in het Etnodorp


Ook begrepen wij dat de eerste Hydro Electrische powercentrale hier is ontstaan. De oude turbines van de waterkrachtcentrale uit 1895 zijn nog te bewonderen. Het feit dat Sibenik toen al door deze centrale van wisselstroom werd voorzien, werd door onze gids met enthousiasme vermeld. En dat de Niagara centrale twee dagen eerder in gebruik waren genomen was volgens onze gids alleen te danken aan het feit dat men de bevindingen van Nikola Tesla (afkomstig uit Kroatië) had gebruikt.

Onze gids enthousiast aan het vertellen over de oude turbines


Na alle weetjes en feiten was het tijd voor een heerlijk koud colaatje en dikke handdruk voor onze geweldige enthousiaste gids
Het laatste uur hebben wij de wandeling zelfstandig door het Natuurpark gemaakt. De wandeling is over houten vlonders en je komt de mooiste plaatjes tegen, gewoon doen dus.

Prachtige wandeling door het Krka Natuurpark


De terugreis was per bus en toen realiseerden wij ons nog meer dat dit een prachtig natuurpark is, dat als het ware verstopt ligt tussen hoge bergwanden.
Anderen lazen ook onze blogs over  Krka watervalDalmatiëvakantietipswandelenwaterparkcampingkindvriendelijkkinderenzwempark