De verrassing die vouwwagen heet

 13 Juli 2015   Femke

Of ik meeging om de net gekochte tweedehands vouwwagen te testen. Voordat er vier kinderen meegaan volgende week, was het wel handig om de nieuwe aanwinst vooraf even te checken op eventuele ontbrekende stokken of kapotte onderdelen. Daar kon ik me alles bij voorstellen, dus ik zei ja. Ik ben immers de beroerdste niet. Gaan we naar zee? Ik ga mee!

Ik dacht dat ik met mijn kampeerverleden wel een beetje een basis had. Als kind deed ik in de vakantie niets anders dan verblijven in een tent of caravan op de camping. Toen we dit weekend bij stap 1 van het vouwwagenboekje begonnen, werd me echter meteen duidelijk dat ik een beginner met hoofdletter B was. Mijn vader en moeder zetten vroeger altijd de tent op, dat was ik even vergeten… Net als mijn reismaatje bleek ik een amateur waar het gaat om tentstokken, binnententen, haringen en scheerlijnen. Het uitvouwen van de wagen ging wel redelijk, maar dat frame voor de voortent… wat een frustratie! Waar ik vond dat we vooral het boekje moesten volgen, vond de ander dat we vooral op ons ruimtelijk inzicht moesten vertrouwen. Jaloers bekeken we de gepensioneerden aan de overkant van het veldje; zij waren de trotse bezitters van een hypermoderne caravan op afstandbediening. Da’s toch nét ietsje anders dan een Jamet Louisiana uit 1995 kan ik je melden. Na de nodige vloeken en onderlinge irritaties, begon er na 2 uur warempel een soort van voortent te ontstaan. Yes. Ons zweet en onze tranen waren niet voor niets geweest. Het luifel lieten we voor wat het was. Ons strandweekend kon beginnen!

kamperen met de vouwwagen


Kamperen. Met mijn ouders en broertje ging ik vroeger naar Denemarken, Duitsland, de Nederlandse kust of Limburg. Heerlijk vond ik het. Eerst gingen we altijd met zijn viertjes, later gingen er vriendjes en vriendinnetjes mee. Het gevoel van rust, ruimte, buiten leven… Daar kan geen chique hotelkamer of benauwend appartement tegenop. En wat nou met je pleerol de camping over? Kamperen hoeft helemaal niet basic te zijn. We hadden afgelopen weekend gewoon warme douches op loopafstand, we konden een kopje thee zetten en de verse broodjes van de campingwinkel waren verrassend goed te doen. En de grootste verrassing van het weekend? Dat was zonder twijfel het fenomeen vouwwagen.

kamperen met de vouwwagen


Want wat heb je veel ruimte in zo’n ding zeg! Na het uitklappen hadden we meteen al twee tweepersoonsbedden met verbazingwekkend goede matrassen erop. Geen rampzalige luchtbedden of veel te dunne slaapmatjes dus, in tegenstelling tot in menig tent. Ook onder de bedden bevinden zich slaapruimten, zodat er met gemak acht personen in kunnen slapen. Waar het opzetten even duurde (het was onze eerste keer, dat verzacht de boel vind ik…), was het afbouwen zo gepiept. De buurvrouw begon tegelijk met ons haar tent af te breken, en wij waren met onze pak ‘m beet veertig minuten aanzienlijk sneller klaar. Ideaal, zo’n vouwwagen! De perfecte kruising tussen een tent en een caravan als je het mij vraagt. En bovendien door iedereen en achter elke auto te vervoeren. Ik dacht altijd dat een vouwwagen redelijk ingewikkeld was, maar nee dus. Geloof me. Het feit dat het ons gelukt is, wil zeggen dat het jou ook lukt. Met gemak waarschijnlijk.

Anderen lazen ook onze blogs over  verslagalgemeenbelevingkamperenvakantie