Een Eenoudervakantie, is dat wat je zoekt?

 25 Augustus 2014   Femke

Eenoudervakanties, alleenstaande oudervakanties, alleengaande reizen, single gezinsreizen; geef het maar een naam. Het komt erop neer dat je als single vader of moeder met een groep van gelijkgestemden op vakantie gaat. Een vakantie waarin je zowel aan je kinderen als aan jezelf toe komt. Waarin je kinderen spelen met andere kinderen, deelnemen aan gave activiteiten en af en toe worden beziggehouden. Waarin jij dingen onderneemt met je kinderen, tot rust komt en sociale contacten legt. Met een beetje geluk zelfs erg interessante sociale contacten.

Eenouder vakantie

Aanbieder Estivant
In de zomer bieden aanbieders als Estivant strandreizen en actieve vakanties aan in overvloed. In hotels of in volledig ingerichte tenten en luxe mobile homes. Heerlijk als je kinderen met leeftijdgenootjes kunnen spelen en kunnen deelnemen aan een geweldig activiteitenprogramma, wat je als alleenstaande ouder soms moeilijk kunt realiseren. Omdat er nog een kind een middagslaapje doet of omdat je in je eentje geen drie kinderen kunt begeleiden bijvoorbeeld. Dan zijn een ervaren organisatie en andere ouders om je heen echt ideaal!

De ervaring van een single papa
Waarom Pieter (41 jaar) afgelopen zomer koos voor een eenoudervakantie naar Frankrijk? „Ik zocht een kampeervakantie die ook voor mezelf gezellig is. Op een ’gewone’ camping val je als alleenstaande ouder toch vaak overal buiten. Als de kinderen ’s avonds slapen, zit je alleen voor je tent. Geen aanspraak of iemand die een wijntje komt drinken. Toen ik de tip voor een single parents trip van een vriendin kreeg, dacht ik meteen: dat is de oplossing! Op het eenouderveldje waar we dit jaar jaar stonden, was volop vermaak voor mijn zoons en ik had zowaar wat tijd voor mezelf. En ja, het was inderdaad fijn om mensen om me heen te hebben met wie ik alvast iets gemeen had. Gespreksstof en gezelligheid gegarandeerd!” Een voordeel wat wel vaker genoemd wordt, is het feit dat je ’status’ meteen duidelijk is. „Het staat nu eenmaal niet op je voorhoofd geschreven dat je single bent. Wat op een gewone camping wel eens lastig is”, aldus Pieter.

Het enige nadeel wat Pieter kan bedenken, is het feit dat er veel collectief werd gedaan. Daar zat hij persoonlijk niet elk uur van de dag op te wachten. Natuurlijk kun je hier je eigen weg in zoeken, wat hij dan ook gedaan heeft. Al met al raadt hij het elke alleenstaande ouder aan. Het is gezellig, praktisch, rustgevend én kindvriendelijk. Wat wil je nog meer?

Tja, dat weet ik na het gesprek met Pieter eigenlijk ook niet meer. Activiteiten die zijn afgestemd op de leeftijd van je kinderen. Van vossenjachten tot een kindercircus. Van pannenkoeken eten tot karten. Tijd voor mezelf én gezelligheid met anderen wanneer ik daar zin in heb. Hmmm… misschien doe ik mezelf en mijn kinderen volgende zomer ook wel een plezier. Want - zoals het cliché niet voor niets luidt - wanneer zíj vakantie hebben…

Anderen lazen ook onze blogs over  vakantiekinderenkamperen