Gelderland, Overijssel en de Hanzesteden

 28 September 2020   Huurtent

Hanzesteden op de fiets bezoeken


Wat doe je als de KNMI in september nog tien dagen mooi weer voorspelt? Dan kijk je of je nog een paar dagen kunt fietsen in Nederland. Aangezien wij de kustplaatsen i.v.m. Corona en extreme drukte op dit moment liever vermeden kozen wij voor een bezoek aan de Hanzesteden in Gelderland en Overijssel. Vanaf ons centraal gelegen vakantieadres was de keuze aan mooie steden en stadjes groot.

Tip1: Hanzestad Deventer in Overijssel; Koekstad en vol geschiedenis.

Onze eerste fietstocht bracht ons via het pontje richting Olst, bij Welsum, naar Deventer.

Met de pont over van Welsum naar Olst


Na een heerlijke lunch in Olst reden wij een langs diverse leuke buitenplaatsen en uitgestrekte weilanden de stad Deventer binnen. Vervolgens wandelend kwamen wij uit op het grote stadsplein de Brink met op nr. 85 de Deventer Koekwinkel van Jb. Bussink. Op dit grote plein staan verder diverse monumenten. Zoals het trotse Waaggebouw gebouwd uit stenen van de ooit zo gehate Forten aan de overkant van de IJssel. En centraal staat de Wilheminafontein met op korte afstand hiervan het grote bronzen beeld van Nobelprijswinnaar Albert Schweitzer met daarachter de VVV. Wandelend richting IJssel kom je op de Grote Kerkhof aan bij de Lebuinuskerk. Tegen de Lebuinuskerk staat een deel van de oude Mariakerk waartegen de maagdenhuisjes zijn gebouwd.

De Maagdenhuisjes tegen deel van de Mariakerk in Deventer


Wij kwamen er al snel achter dat dit een stad is waar je niet snel uitgekeken raakt, en een dag gewoon te kort is. Een wandeling met een gids kun je bij het VVV bespreken en is overigens echt een must. Want er is zoveel te zien dat je de verhalen en geschiedenis over deze fantastische stad niet wilt missen.

Stadsplein de Brink met het Waaggebouw in Deventer


Tip2: Hanzestad Harderwijk in Gelderland heeft behalve het Dolfinarium nog veel meer

Harderwijk lag er ’s morgens fantastisch bij. Wat een mooie stad aan het Veluwemeer. Voor een kopje koffie kozen wij een zonnig terras aan het water, uitkijkend op het Wolderwijd ooit de Zuiderzee.

Uitzicht vanaf terras Harderwijk op het Wolderwijd


Daarna hebben wij al fietsend dit charmante stadje bekeken en waren verrast door de mooie smalle steegjes en diverse monumentale panden en de stadsmuren met de torens die wij later ook terug zouden zien in Elburg.

De Vischpoort in Harderwijk


Dat Harderwijk ooit een belangrijke plek innam aan de belangrijke handelsroutes met Deventer, Elburg, Hattem en Kampen blijkt wel uit de resten van de ommuring, de Vischpoort en de vele monumentale panden. Kortom een plek om zeker nog een keer wandelend te bezoeken.

Tip3: Onze fietsroute richting Elburg was echt top.

Vanaf Harderwijk begonnen wij onze fietstocht richting Elburg. Fietsend door het Belvedère Bosch en door het centrum van Nunspeet zagen wij dat de rand van de Veluwe zoveel te bieden had. Heerlijke schaduwrijke bossen en verderop het Veluwemeer. Een feest voor fietsers en wandelaars, maar ook watersportliefhebbers komen hier vast volop aan hun trekken. Met uiteindelijk voor ons als eindpunt Hanzestadje Elburg.

Hanzestadje Elburg, ook hier vind je een Vischpoort


Een klein stadje maar o zo bijzonder. Wandelend door deze middeleeuwse vesting met een rechthoekig stratenplan, voelden wij ons rijk om in deze Coronatijd zo te mogen genieten van de bijzondere plekken in Nederland. En onze heerlijke lunch bij het zéér Corona-vriendelijk ingericht restaurant “Aan de Gracht” met uitzicht op de “Vischpoort” en Jachthaven Elburg was een mooie afsluiter.

De Jachthaven in Elburg met de prachtige oude BottersDus onze fietsdag kon niet meer stuk en verliefd op de Hanzesteden fietsten wij via de campings en vakantieparken aan het Veluwemeer zoals “Veluwe Strandbad”, “Droompark Bad Hoophuizen” en “de Vuurkuil” weer richting ons logeeradres. Voor een bezoek aan Zutphen, Zwolle, Hattem en Hasselt lees vooral de volgende blog.
Anderen lazen ook onze blogs over  aan rivierfietsroutesfietsenhanzestadDeventerHarderwijkVeluwewatersportNederlandvakantieverslagVeluwemeerElburg