Rome kun je makkelijk bezoeken vanaf een camping in de buurt!

 15 Juli 2014   Virginie

Rome is een stad vol verrassingen, cultuur, sightseeing, winkelen, heerlijk eten en op elke hoek een nieuw avontuur. In Rome is zoveel te zien en te beleven dat wij eigenlijk niet zo goed weten waar te beginnen? De hoogtepunten zijn natuurlijk het Colosseum, Pantheon, de Trevifontein, de Spaanse trappen, het Vaticaan en Villa Borghese.

In de directe omgeving van Rome zijn diverse mooie campings. Vanaf deze campings worden regelmatig excursies richting Rome georganiseerd maar je kunt meestal ook heel makkelijk met het openbaar vervoer trein, tram, metro of bus de bijzondere stad Rome bereiken vanaf je gekozen camping.

Wij hebben 4 dagen door Rome gedwaald, onze manier van een stad ontdekken. Heerlijk van hoogtepunt naar hoogtepunt, veel gelopen. Je kunt dan heerlijk door de kleine straatjes wandelen, vaak schaduwrijk, en onderweg al kennismaken met het oude Rome. Rome de stad van weinig regeltjes, dienstregelingen die niet altijd kloppen, restaurants die niet open zijn of juist wel. Dus relax in Rome en laat je verrassen en neem de dag zoals die valt!

Ontbijten is in Rome kort en krachtig en zeker niet uitgebreid. De Romeinen beginnen de dag met een cappuccino en een cornetto. Beetje onwennig maar je gaat eerst bestellen bij de kassa en daarna ga je met je bonnetje naar de bar waar je bestelling dan klaar staat.
Lunchen doe je in Rome, in het algemeen in heel Italië, tussen 13.00 uur en 15.00 uur. Het avondeten begint in de meeste restaurants v.a. ongeveer 20.00 uur. Laat je niet verleiden door de obers die je naar binnen trekken. Er zijn genoeg echte Romeinse Fattoria’s of Osteria’s waar de Italianen zelf ook voor kiezen. Juist bij die restaurantjes met plastic stoeltjes en papieren tafelkleedjes hebben wij heerlijk gegeten! De maaltijden bestonden uit een simpele pasta of een heerlijk stuk vis. Bestel je vlees of vis vergeet dan niet om de heerlijke bijgerechten te bestellen zoals gemarineerde artisjokken, gemengde gegrilde groenten als courgette, aubergine en paprika, gemengde sla etc.

Wil je Rome snel ontdekken neem dan b.v. de Metro, er zijn 2 lijnen (A en B) deze kruisen elkaar bij het hoofdstation Termini. Deze lijnen lopen langs de belangrijkste trekpleisters van Rome. Verder kun je dan gebruik maken van de bussen, die in het hoogseizoen wel erg vol zitten (let dus op zakkenrollers!). Heel handig zijn de kaarten die een of meer dagen geldig zijn voor al het vervoer zoals Metro, bus of tram de z.g. Roma Pass (3 dagen geldig ongeveer € 36 p.p. incl. 2x gratis entree musea en diverse kortingen)

Vanaf station Termini kun je zo op de Metro stappen en sta je in een mum van tijd voor de Spaanse trappen. Neem de tram A richting Battistini en stap bij Spagna uit. Vanaf de Spaanse trappen loop je zo het Park Villa Borghese in. Een fantastisch schaduwrijk park met diverse musea waar je zeker een middag kunt verbrengen.

Wat dacht je ervan om de Trevifontein en het Pantheon en alle daartussen liggende kerken, paleizen, winkels en galeriëen ’s morgens te bezoeken. Begin weer bij Termini en neem de metro A richting Battistini en stap uit bij Barberini/Fontana di Trevini, wandel van hieruit richting Trevifontein en daarna via leuke Via Delle Muratte richting Pantheon. Het Pantheon is in alle opzichten indrukwekkend, neem hier de tijd en geniet.

Het Colosseum 80 na Christus is nog steeds het voorbeeld voor de moderne sportstadions van deze tijd. Het Colosseum is destijds zo gebouwd dat de 50.000 bezoekers binnen een paar minuten het immens grote stadion kunnen binnenkomen en verlaten. Ons bezoek aan het Colosseum hebben wij gecombineerd met een wandeling naar de wijk Trastevere waar wij heerlijk geluncht hebben in de heerlijk schaduw van een prachtige grote plataan en daarna genoten hebben van de muzikanten op het plein waar de eerste chr. Kerk van Rome de Santa Maria in Trastevere staat.

Wat ook erg leuk is om te doen. Fietsen op Via Appia Antica. Parco Regionale Dell’Appia Antica, een van de belangrijkste oude Romeinse wegen, begint bij de Porta San Sebastiano. Hier kun je fietsen huren en de weg (met hobbels en regelmatig wandelend) volgen met de diverse bezienswaardigheden. Je bereikt deze route met metro A richting Anagnina en je stapt uit bij coli Albani en verder met bus 128. Er zijn diverse oude kerken en catacomben (de oude Romeinen begroeven hun doden niet binnen de stadsmuren) die je kunt bezoeken. Caffarella Valley, Via Latina, Aqauducten, Estate Tormacrancia, Circo di Massenzio, Villa dei Quintili en de Farnese. Twee bijzondere graftombes zijn Tomba die Cicilia Metella en Tomba Annia Regilla.

Al met al 4 dagen waren te kort, dus vervolg komt.


Anderen lazen ook onze blogs over  stedenitalië