Tent, caravan, vouwwagen of toch maar huren?

 25 November 2014   Femke

Natuurlijk, eerst gaat de dure decembermaand ons nog de nodige euro’s kosten. Maar als het straks eenmaal januari is, storten we ons massaal op de komende zomervakantie! Met ons oog al voorzichtig op zon, strand, bos of cultuur, breken we ons brein over de kwestie camping of glamping. Wordt het back to basic in een tentje, gaan we investeren in een vouwwagen, camper of caravan of huren we een stacaravan. een compleet ingerichte bungalowtent of safaritent? Wij hebben de voor- en nadelen van enkele opties voor je op een rijtje gezet.

Tent, vouwwagen of camper?


Tent
Een tent is eenvoudiger en goedkoper dan een vouwwagen of caravan. Een gezinstent kost tussen de 500 en 1.500 euro en daarbij komt nog een kampeeruitrusting zoals stoelen, tafel, kookspullen, luchtbedden en slaapzakken. Het voordeel is natuurlijk dat deze kosten eenmalig zijn en dat je na aanschaf járen vooruit kunt. Met een gezin is een grote auto met aanhanger of dakkoffer noodzakelijk om de boel op de plaats van bestemming te krijgen. Tot mijn zestiende ging ik altijd met mijn ouders mee kamperen en ik vond het reuze gezellig. Misschien moet ik hier wel bij vermelden dat ik niet mee hoefde te helpen met de tent opzetten, luchtbedden oppompen en gasflessen aansluiten…

Vouwwagen
Een vouwwagen is luxer dan een tent, want er zit een bed en een keuken in. Een ander voordeel is de extra bagageruimte die je hebt. Voor een vouwwagen met een maximaal belaadbaar gewicht van 750 kg is geen apart rijbewijs nodig en ook kleinere auto’s kunnen een vouwwagen trekken. Je hebt al een nieuwe vouwwagen voor zo’n 4.500 euro, maar uiteraard zijn er ook genoeg duurdere en luxere exemplaren. Tweedehands betaal je zo’n 2.000 tot 3.000 euro voor een goede vouwwagen. Ik ken mensen genoeg die zweren bij een vouwwagen. Het schijnt de voordelen van een tent en een caravan te combineren. Misschien dat ik het ooit nog ga uitproberen.

Caravan
Een caravan biedt meer luxe dan de tent en de vouwwagen. Een heus bed, een echte keuken en niet onbelangrijk: vaak je eigen toilet of zelfs douche! Een nieuwe caravan kost tussen de 14.000 en 40.000 euro en een goedkope tweedehandse is er al voor 1.500 euro. Een nadeel is dat je een auto met flink wat trekkracht moet hebben en dat de maximumsnelheid met een caravan achter je wagen beperkt is. Ook betaal je vaak een paar honderd euro voor de stalling van je caravan in de winter. De voordelen van een caravan mogen duidelijk zijn; naast luxe is vrijheid het eerste waar de meeste mensen aan denken bij een caravan. Je kunt heel makkelijk van de een naar de andere plek verkassen. Geen gedoe met tentstokken en alles opnieuw opbouwen en inrichten. Gewoon de deur dicht en gaan! Kijk, dat klinkt aantrekkelijk voor een ondernemend typje als ik.

Glamping
Het toppunt van luxe wordt het als je een compleet ingerichte stacaravan, safaritent of pipowagen huurt.
• Overzicht van campings met verhuur van bungalowtenten.
• Overzicht van campings met verhuur van stacaravans.
• Overzicht van campings met verhuur van safaritenten.
• Overzicht van campings met verhuur van bijzondere accommodaties.
In onze eerder gepubliceerde artikelen lees je meer over de ervaringen van gezinnen in deze accommodaties. Als je iets huurt, hoef je je niet druk te maken over zaken als onderhoud en hoge aanschafkosten. Ook het geklungel met tentstokken, slapen op molshopen, rijden met zwaar beladen auto’s en hoge brandstofkosten blijven je bespaard. Veel mensen denken dat glamping veruit de duurste manier van kamperen is, maar zeker als je maar eens per jaar gaat kamperen, kan dit nog wel eens een van de voordeligste manieren zijn!

Gelukkig heb je nog even om uit te zoeken welk kampeermiddel bij jou past. Op de website van de ANWB vind je meer info over de tent, de camper, de vouwwagen en alles daartussenin.

Anderen lazen ook onze blogs over  accommodatievakantiekamperen